Λουτρό αίματος στη Σρι Λάνκα με τους νεκρούς να ανέρχονται αυτή την ώρα στους 160. Οκτώ εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχείο έχουν σκορπίσει τον όλεθρο σε όλη τη χώρα. Φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών Συλλυπητήρια και παγκόσμια συγκίνηση – Το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ.


Εκατόμβη νεκρών στη Σρι Λάνκα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Κολόμπο.


Οι εκρήξεις που συγκλόνισαν την Σρι Λάνγκα ήταν οκτώ με την τελευταία να αποδίδεται σε έναν καμικάζι αυτοκτονίας, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε ένα κτίριο στην Ορουγκονταουάτα, ένα βόρειο προάστιο του Κολόμπο.

Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 160 μέχρι αυτή την ώρα, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Η έκρηξη αυτή ήταν η όγδοη που σημειώθηκε σήμερα στη Σρι Λάνκα στο ματωμένο, όπως εξελίχθηκε, Πάσχα των Καθολικών στο νησί αυτό της Νότιας Ασίας




Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το χρονικό της φρίκης ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στα πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο. Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 40 τραυματίες όμως σύντομα το χειρότερο σενάριο άρχισε να επαληθεύεται με δεκάδες νεκρούς, με την κατάσταση να εξελίσσεται σε μακελειό.





Οι πληροφορίες μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής έκαναν λόγο για 160 νεκρούς, όμως οι εκατοντάδες τραυματίες που νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία ενδέχεται να μεγαλώσουν περισσότερο τον αριθμό των θυμάτων.


Μηνύματα συμπαράστασης – Συλλυπητήρια και από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Συγκλονισμένος είναι όλος ο πλανήτης από αυτό το λουτρό αίματος στη Σρι Λάνκα και συλλυπητήρια φτάνουν από κάθε γωνιά τους. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανάρτηση στο twitter πως “ είμαστεβαθύτατα συγκλονισμένοι από τις ειδεχθείς επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα». Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις βίας και σημειώνει ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε όλους τους πληγέντες».

photo Reuters

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη «φρίκη» και τη «θλίψη» του για τις εκρήξεις στη Σρι Λάνκα και είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της». «Με φρίκη και θλίψη έλαβα γνώση των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους.


Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν ειρηνικά ή είχαν πάει να επισκεφθούν αυτή την όμορφη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας», ανέφερε ο Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο twitter.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε ως «πραγματικά φρικώδεις πράξεις βίας» τις φονικές εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.«Οφείλουμε να ενωθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ κανείς να μην χρειάζεται να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα μέσα στον φόβο», πρόσθεσε σε η Τ. Μέι στο twitter, εκφράζοντας «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά» της «σε όλους τους πληγέντες».

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κολόμπο

To υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας 12 ωρών, από τις 18:00 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας). Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 06:00 τοπική ώρα της Δευτέρας (03:30 ώρα Ελλάδας).
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι απαγόρευσε την πρόσβαση σε βασικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε υπηρεσίες μηνυμάτων. «Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».


Για την ώρα δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις αιματηρές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, τις φονικότερες από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, εδώ και 10 χρόνια.

Βίντεο από την έκρηξη στην εκκλησία

Στο μεταξύ ένα βίντεο από την έκρηξη σε μια από τις εκκλησίες στη Σρι Λάνκα βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσω των social media. Η λήξη έγινε έξω από την εκκλησία στη Σρι Λάνκα χωρίς να προσδιορίζεται σε ποια από τις τρεις ήταν, και όπως φαίνεται στο βίντεο πυκνός καπνός καλύπτει το κτίριο, ενώ τα αυτοκίνητα σταματούν για να δουν τι έχει συμβεί.