Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019

Η ανθρωπογεωγραφία του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ - Παρουσίαση από τον Τσίπρα σε πανηγυρική εκδήλωση στο ΣΕΦ με... πυρά σε Μαρινάκη, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ




Σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τους «42» υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό ευρωψηφοδέλτιο το οποίο έχει σαφές αντίκρισμα τόσο στην κοινωνία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί πίστευαν ότι στο ψηφοδέλτιο θα υπήρχαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης η δέσμευση που υπήρχε ότι όποιος κατέβει στην Ευρωβουλή δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές φαίνεται ότι λειτούργησε ανασταλτικά για τα στελέχη της κυβέρνησης.

Έτσι από τους πρώτους που βρέθηκαν στο ψηφοδέλτιο ήταν ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είχε ανακοινώσει μόνος του εδώ και καιρό την υποψηφιότητα του για την ευρωβουλή. Τα τελευταία γεγονότα με τη φωτογραφία με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, ανέστειλαν σε ένα βαθμό τη δυναμική της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού ο οποίος όμως θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή ένα δυνατό όνομα για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Ο Στέλιος Κούλογλου και η Κωνσταντίνα Κούνεβα από τους νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στην λίστα ενώ οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μουζάλας και Λυδία Κονιόρδου έχουν πέσει στην μάχη για μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Η Έλενα Κουντουρά, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης αλλά και η Φωτεινή Σκοπούλη, βρίσκονται ανάμεσα στους 42 υποψηφίους.


Από την «Προοδευτική Συμμαχία» που έχει συγκροτηθεί, στη λίστα βρίσκονται συνολικά 7 πρόσωπα: από τη «ΔΗΜΑΡ» ο Στέργιος Καλπάκης και η Ευγενία Αρσένη, από την Κίνηση «Κόσμος» ο Πέτρος Κόκκαλης και από τη «Γέφυρα» ο Σωτήρης Βαλντέν και η Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου. Εκπρόσωπος του κόσμου της Οικολογίας είναι η Ιωάννα Κοντούλη και από τους «Ευρωπαίους Σοσιαλιστές» ο Θεόδωρος Δουλουμπέκης.

Με την παρουσία του ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη, της τραγουδίστριας Ραλλίας Χρηστίδου και του μουσικού Ντέιλι Ρος, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απευθυνθεί σε πιο ειδικά κοινά. Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο είναι ο Κώστας Αρβανίτης και ο Σπύρος Λάμπρου, που ως μέλος και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκπρόσωπος των «53+». Προϊσταμένη της διεύθυνσης προγράμματος της ΕΡΤ 3 είναι η Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτης στο επάγγελμα και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.


Από τον χώρο του αθλητισμού στην λίστα βρίσκεται ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης ο οποίος μάλιστα έχει δεχθεί πολλές και πιέσεις γι’ αυτή του την απόφαση.

Από τον ακαδημαϊκό χώρο στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας Δημήτρης Πλουμπίδης, ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, η Νατάσα Ρωμανού από το Columbia, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται κοντά στους «53+». Υποψήφιος είναι και ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Από τον συνδικαλιστικό τομέα συμμετέχουν τρία στελέχη: Η ΓιώταΛαζαροπούλου που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, ο Βλάσης Τσόγκας από το αγροτικό κίνημα και ο Γιώργος Πετρόπουλος που είναι αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ από το 2017.


Από τη νεολαία του κόμματος τη μάχη θα δώσουν ο Μάριος Θεοφιλάτος και η Ελευθερία Αγγέλη.

Το κυβερνών κόμμα δίνει έμφαση ωστόσο και στα πρόσωπα που μετέχουν σε κινήματα και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάμεσα στους είναι το ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής αριστεράς και δημοσιογράφος Καστελίνα Λουτσιάνα ενώ στη μάχη θα μπουν η Στέλλα Μπελιά, ακτιβίστρια, μέλος των ΛΟΑΤΚΙ και ο Γιονούς Μουχαμεντί, πρόεδρος του ελληνικού φόρουμ προσφύγων. Η Μουσταφά Οφούκ είναι μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας, ο Γιώργος Χρηστάκος από το αναπηρικό κίνημα, ο Αντώνης Ρέλλας ακτιβιστής ΑμεΑ και η Μαρία Τζαμπαζή μέλος της πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά.

Από τη διασπορά συμμετέχουν ο Νίκος Γραικός από τη γαλλική κοινότητα και η Όλγα Νάσση από την ιταλική.

Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει την ομοιότυπη επίθεση απέναντι στην ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ με αφορμή το θέμα Μαρινάκη. «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να συγκυβερνήσουν για να αθωώσουν τον Μαρινάκη», είπε χαρακτηριστικά από την Πάτρα δίνοντας τον τόνο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει την στενή σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τον γνωστό εφοπλιστή καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα από τα ευαίσθητα σημεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι ολιγάρχες που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα στημένα. Όπως έστησαν τους αγώνες, έτσι θέλουν να στήσουν και το κλίμα προς τις εκλογές. Η μεγάλη τους ελπίδα ήταν να πάμε στις εθνικές εκλογές, πριν την Ευρωπαϊκή κάλπη. Και έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν και να αγχώνονται. Και βλέπουν πως στις 26 Μαΐου, θα πέσουν οι ίδιοι στην παγίδα που έχουν στήσει. Έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά να κερδίζουμε στην κάλπη….», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ακόμα να συνδέσει την ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ στο θέμα της αντιμετώπισης των σκανδάλων.

«Έβγαλαν τον ολιγάρχη χρηματοδότη τους να πετάξει λάσπη σε μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι μας είπε ο διωκόμενος για εμπόριο ναρκωτικών; Μας είπε πως αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, θα μας πάει φυλακή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε: «Και όταν τον άκουσα, τρόμαξα τόσο πολύ που… κρύφτηκα από τον φόβο μου. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Μαρινάκη που αποφάσισε να βγει από το σκοτάδι στο φως, που ανέλαβε αυτός ρόλο για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη. Που επαναλαμβάνει τις ίδιες απειλές που εξαπέλυσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν ζητούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψουν στην εξουσία, αλλά για να συγκυβερνήσουν και να αθωώσουν τον κ Μαρινάκη. Για να αθωώσουν τους κατηγορούμενους της Novartis, για να βάλουν στο αρχείο το σκάνδαλο με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για να μην πληρώσουν ούτε ευρώ από τα δάνεια τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου