Τετάρτη, Απριλίου 17, 2019

Δημήτρης Τσοβόλας: «Θα επιθυμούσα τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ»




Καμπανάκι χτυπά το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως, αν επικρατήσουν συντηρητικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, θα συνεχίσουν -και με χειρότερο τρόπο- τις μέχρι σήμερα απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας καθώς και τις ξενοφοβικές πολιτικές.


Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των ευρωεκλογών ;

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η αλλαγή ή όχι της πορείας, και ιδίως ....της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ευρώπης. Επίσης, είναι η δημοκρατική και προοδευτική λειτουργία της Ευρώπης και η ανάσχεση των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων. Γιατί ο κίνδυνος περαιτέρω διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν κυριαρχήσουν οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις και πολιτικές, θα είναι ορατός.

Της Γεωργίας Σαδανά
gsadana@neaselida.news

Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο; Πώς κρίνετε τη διαμόρφωση της προοδευτικής συμμαχίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ;

Η διαμόρφωση μιας υγιούς και ειλικρινούς συμμαχίας των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων είναι όρος επιβίωσης της χώρας και υλοποίησης μιας άλλης πολιτικής, που θα βγάλει τη χώρα και τον λαό από την πολύπλευρη οικονομική, πολιτιστική και θεσμική κρίση. Μιας προοδευτικής συμμαχίας που θα προωθήσει την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας, με απασχόληση, κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη. Με άλλα λόγια, για να υπάρξει «Πολιτική ξανά» και όχι διαχείριση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου συστήματος. Για να επιτευχθεί όμως αυτή η αλλαγή της πολιτικής, χρειάζονται ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, γιατί, διαφορετικά, στη σημερινή ευρωπαϊκή και ελληνική συγκυρία, ο κίνδυνος για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών είναι ορατός.

Έχοντας υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ, θεωρείτε το ΣΥΡΙΖΑ φυσική του μετεξέλιξη; Θα επιθυμούσατε την προγραμματική σύμπλευση των δύο χώρων;

Θα επιθυμούσα τη σύμπλευση των δύο αυτών και άλλων προοδευτικών χώρων και κινημάτων, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικής προοδευτικής και δημοκρατικής οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Διαφορετικά η χώρα και η κοινωνία θα οπισθοχωρήσουν, με αρνητικές συνέπειες για τους πολλούς και προς όφελος των ολίγων, των οικονομικά ισχυρών στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Γιατί οι συντηρητικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν -και με χειρότερο τρόπο- τις μέχρι σήμερα απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας, καθώς και τις ξενοφοβικές πολιτικές. Για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι λαοί, θα πρέπει να υπερψηφιστούν προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και συμμαχίες, ώστε να αλλάξουν τους προσανατολισμούς της στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, να επεκταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και να εφαρμοστεί μια εξωτερική και αμυντική ευρωπαϊκή πολιτική που να προστατεύει τα σύνορά της και να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των λαών και των χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Εκ του αποτελέσματος, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε μεγαλύτερο μερίδιο της κρίσης από εκείνο που του αντιστοιχούσε;

Δυστυχώς, παρατηρώ ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τα λάθη που το οδήγησαν στη συρρίκνωσή του. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική και αλλαγή της πολιτικής του στάσης και συμπεριφοράς, αν θέλει, έστω και τώρα, να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των κοινωνικών δυνάμεων που το στήριξαν στο παρελθόν και να επανακτήσει το προοδευτικό του πολιτικό στίγμα, το οποίο απώλεσε τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές που εφάρμοσε και τις ετερόκλητες συμμαχίες που έκανε, ακυρώνοντας έτσι τον προοδευτικό του χαρακτήρα

Είστε ικανοποιημένος από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας; Ποιοι τομείς στην ελληνική οικονομία χρήζουν άμεσης στήριξης, κατά τη γνώμη σας;

Οι αριθμοί άρχισαν να ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι πένονται. Γι’ αυτό χρειάζεται ριζική αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας, ώστε η αναμενόμενη ανάπτυξη να εξυπηρετεί τους πολλούς και όχι τους ολίγους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αντιλήψεις που θεωρούν τις κοινωνίες μάζες μέσα από δείκτες και που αδιαφορούν για τους ανθρώπους είναι καταστροφικές. Άλλωστε, αυτές οι αντιλήψεις που εφάρμοσαν οι αυτοκρατορίες οδήγησαν στη διάλυσή τους. Γιατί η ανάπτυξη που οδηγεί σε ανεργία, σε φτωχοποίηση των πολλών και καταλύει το κοινωνικό κράτος, εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ολίγων, δηλαδή των οικονομικά ισχυρών, που αυξάνουν τα κέρδη τους προς βλάβη των πολλών. Αυτή η ανάπτυξη δεν ενδιαφέρει τους πολλούς, γι’ αυτό φέρνει κοινωνικές εκρήξεις και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην εξουσία, ενώ παράλληλα υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα των κρατών.

Θα πρέπει να μειωθούν ουσιαστικά οι φορολογικές επιβαρύνσεις των μικρομεσαίων εισοδηματικών τάξεων και να βελτιωθεί η οικονομική θέση των μισθωτών και των συνταξιούχων, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σταδιακή ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Επίσης θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το κράτος πρόνοιας και να σταματήσουν οι άκριτες ιδιωτικοποιήσεις, που αυξάνουν την ανεργία και στερούν το κράτος από τη δυνατότητα και τα μέσα για παρέμβαση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, όταν οι ιδιώτες δεν εννοούν να διαθέσουν χρήματα για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ακόμη, θα πρέπει άμεσα το τραπεζικό σύστημα να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό των επενδυτών που παρουσιάζουν σοβαρά επενδυτικά προγράμματα σε νέες τεχνολογίες, σε νέες παραγωγικές ιδέες, στην ενέργεια και στις υπηρεσίες.

Επίσης, θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί και να βελτιωθεί ουσιωδώς η λειτουργία του Δημοσίου, ώστε να βοηθά τους επενδυτές και τους πολίτες, χωρίς χρονοτριβές, στην προώθηση των αιτημάτων τους. Κυρίως θα πρέπει να καθιερωθεί στο Δημόσιο η αρχή της ατομικής ευθύνης των υπαλλήλων, για να μην διαχέεται η ευθύνη σε πολλούς συνυπογράφοντες ένα έγγραφο.

Τέλος, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί σημαντικά η Δικαιοσύνη με σύγχρονο εξοπλισμό, με αύξηση του αριθμού των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και με τη δημιουργία νέων κτιρίων ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της. Με λόγια και με νομοθετικές μόνο ρυθμίσεις, χωρίς διάθεση σημαντικών πόρων, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ουσιαστικά προβλήματα, ούτε μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός και βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου και της Δικαιοσύνης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 97 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 14/4/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου