Σάββατο, Απριλίου 20, 2019

Φτιάχνει «πρόσωπα διασήμων» στα κεφάλια των πελατών του




Ο Γουάνγκ Τζιανφένγκ δεν είναι ένας συνηθισμένος κουρέας. Ο 39χρονος από τη Σαοσίνγκ της ανατολικής Κίνας ειδικεύεται στο να δημιουργεί στα κεφάλια των πελατών του πρόσωπα διασήμων.

Ο Γουάνγκ με την ιδιόμορφη γλυπτική του μπορεί να δημιουργήσει από την εικόνα του πρώην Κινέζου ηγέτη Μάο Τσετούνγκ και έως τον συνταγματάρχη Σάντερς των KFC έως σταρ του σινεμά όπως ο Μπρους Λι και ο Ζαν Ρενό. Η λίστα δεν έχει τελειωμό…

Παίρνοντας έμπνευση από ένα βίντεο που είδε στο διαδίκτυο με τον διάσημο Αμερικανό κομμωτή Ρομπ Φερέ, που ξυρίζει τα κεφάλια των πελατών του με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούνται τα πορτραίτα σελέμπριτι, ο Γουάνγκ θέλησε να κάνει το ίδιο και για τους Κινέζους.

Το πρώτο του…έργο ολοκληρώθηκε το 2015 και έκτοτε ο Γουάνγκ απέκτησε πιστούς οπαδούς. Η δουλειά του έχει γίνει τόσο γνωστή που οι πελάτες του ταξιδεύουν από γειτονικές επαρχίες και πόλεις για να αφεθούν στα μαγικά χέρια του Γουάνγκ.

«Είναι μια μορφή τέχνης», δήλωσε ο Γουάνγκ. «Προέρχεται από τη ζωή, αλλά είναι και πέρα από αυτήν».

Ο Σι Λίκε, ένας 30χρονος διανομέας, είναι από τους τακτικούς πελάτες του Γουάνγκ, ο οποίος κάποια στιγμή επέλεξε να στολίσει το κεφάλι του με το χαρακτηριστικό μουστάκι του Σαλβαντόρ Νταλί.

Όταν το Reuters επισκέφθηκε το κουρείο του Γουάνγκ, ο Σι επέλεξε την εικόνα του Μάο προκειμένου να τιμήσει την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. «Σύνθημά μου είναι να υπηρετώ τον λαό», δήλωσε ο Σι, επικαλούμενος το μήνυμα του ίδιου του πρώην Κινέζου ηγέτη.

Ένας άλλος από τους τακτικούς πελάτες του Γουάνγκ, ο 28χρονος Τζάι Ρούμπιν, ήταν εμφανώς ενθουσιασμένος που ένα από τα είδωλά του –ο πρώην Άγγλος ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ—στολίζει το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Το να έχω την εικόνα του Μπέκαμ πάνω στο κεφάλι μου «σημαίνει ότι μπορεί να είναι τόσο μοδάτος όσο αυτός», δήλωσε ο Τζάι.

Ο Γουάνγκ περνά δύο εβδομάδες κάθε μήνα στον δρόμο, διδάσκοντας σε όλη τη χώρα κουρείς και κομμωτές σε διάσημες αλυσίδες κομμωτηρίων για το πώς να δημιουργήσουν βασικές εικόνες στο κεφάλι των πελατών τους.

Τον υπόλοιπο καιρό, όταν και είναι απασχολημένος με συνηθισμένα κουρέματα, ασχολείται με την ιδιότυπη τέχνη του, δημιουργώντας τα γλυπτά του στα κεφάλια 8 με 10 πελατών κάθε μήνα. Οι πελάτες χρεώνονται 200 γιουάν (30 δολάρια) για κάθε τέτοιο δημιούργημα, όσο και για ένα κανονικό κούρεμα στο κουρείο του.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου μια ώρα, ενώ το σχέδιο παραμένει ευδιάκριτο για περίπου μία εβδομάδα μέχρι να αρχίσουν να μεγαλώνουν και πάλι τα μαλλιά του πελάτη.

«Ελπίζω η γλυπτική στα μαλλιά να μπορέσει να θεωρηθεί κανονικό κούρεμα και να γίνει αποδεκτή από περισσότερους κομμωτές και πελάτες», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου