Παρασκευή, Απριλίου 19, 2019

«Ευκλείδης Τσακαλώτος ακούγεται σαν όνομα τρελού επιστήμονα»...



Συνέντευξη του Δημήτρη Τάρλοου, που υποδύεται τον υπουργό Οικονομικών στην ταινία του Γαβρά...
Πώς είναι να παίζετε τον Τσακαλώτο κ. Τάρλοου; Πώς καταφέρνει ένας επιτυχημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης να υποδυθεί τον εν ενεργεία υπουργό Οικονομικών; Επιστρατεύει το χιούμορ του, κάνει την έρευνά του, ανασύρει εικόνες από το...
ζωικό βασίλειο. Η ταινία «Adults in the Room» του Κώστα Γαβρά βρήκε έναν πρώτης τάξεως Ευκλείδη

Συναντηθήκαμε στο θέατρό του, το Θέατρο Πορεία, στο οποίο έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό εδώ και μία πολύ δημιουργική εικοσαετία. Το θέατρο αυτό επιβιώνει, ζει και βασιλεύει στην οδό Τρικόρφων 3, στην πολύπαθη πλατεία Βικτωρίας και εξακολουθεί να κάνει απανωτά sold out, με πιο πρόσφατη, την επιτυχία του «Γιούγκερμαν» που έχει κόψει μέχρι στιγμής 30.000 εισιτήρια και θα συνεχιστεί και του χρόνου.

Ο Δημήτρης Τάρλοου, επιτυχημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, αυτή την εποχή, εκτός από το να σχεδιάζει το ρεπερτόριο του θεάτρου για την επόμενη σεζόν, πρωταγωνιστεί στην ήδη πολυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά, «Adults in the room», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Εχοντας δει τον Τάρλοου να παίζει στο θέατρο και ξέροντας ότι έχει το μοναδικό ταλέντο να μετατρέπει τους «δεύτερους» ρόλους σε πρώτους, με το που άκουσα ότι στην ταινία υποδύεται τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το άτομο που ήρθε σαν δευτερορολίστας στην πολιτική και διαδέχτηκε τον Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, ενθουσιάστηκα. «Θεωρώ ευφυέστατο το κάστινγκ του Γαβρά!» του είπα με έμφαση και εκείνος, αφού με κοίταξε με απορία, μου απάντησε με μία ερώτηση: «Λες να ‘μαι ο Τσακαλώτος και να μην το ξέρω;».

Καθισμένοι στο φουαγιέ του θεάτρου, μιλήσαμε για την ταινία, τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τον συγκεκριμένο ρόλο, την έμπνευσή του από το… ζωικό βασίλειο, την απαραίτητη ψυχανάλυση που έκανε στον «τρελό επιστήμονα» Ευκλείδη, αλλά και για τα μελλοντικά θεατρικά του σχέδια, όταν, μετά τη φρενίτιδα των απαιτητικών γυρισμάτων, επιστρέψει και πάλι στο αγαπημένο του σανίδι.

Ψυχαναλύοντας τον Ευκλείδη

«Αντιμετώπισα με χιούμορ την πρόταση του Γαβρά, όταν μου ζητήθηκε να του στείλω ένα βίντεο με δικό μου αυτοσχεδιασμό, έχοντας στο μυαλό μου τον Τσακαλώτο. Στο βίντεο μιλούσα αγγλοελληνικά, πότε σα να είμαι εγώ και πότε σα να είμαι εκείνος, έκανα έναν αχταρμά και τον έστειλα. Διασκέδασα πολύ όταν το έκανα, μάλλον διασκέδασε και ο Γαβράς όταν το είδε και έτσι με επέλεξε. Δεν μου εξήγησε τον λόγο που σκέφτηκε εμένα για τον Τσακαλώτο. Ολα έγιναν στο βουβό». «Αρχισα να μελετάω τη σωματικότητα του Τσακαλώτου, τον τρόπο ομιλίας, την εκφορά του λόγου, το πού γεννήθηκε, το πώς μεγάλωσε και από πού προέρχεται αυτή η αριστοκρατικότητα. Μην ξεχνάμε ότι σπούδασε στο βρετανικό ιδιωτικό σχολείο του Ιτον και πιστεύω πως έχει υιοθετήσει το στιλ του Ιτον. Αυτό το τσαλακωμένο ύφος, το επιμελώς ατημέλητο, με το σακίδιο κτλ, το έχουν όσοι σπουδάζουν εκεί, ίσως και ως ένα δείγμα άρνησης της αστικής καταγωγής τους».



«Προσπάθησα επίσης, να ερμηνεύσω ψυχαναλυτικά τις ιδέες και τις θέσεις του. Το πιο φλέγον στοιχείο που βρήκα, ήταν αυτό του θείου του. Ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ήταν κομμουνιστοφάγος και “εκκαθαριστής” στην Πελοπόννησο, την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Σίγουρα επηρεάστηκε από αυτό το γεγονός ο ανιψιός Ευκλείδης και θέλησε να αποτινάξει όλα αυτά από πάνω του. Μοιάζει με τα τέκνα των Ναζί που τους μιλάς για Χίτλερ και κοκκινίζουν».

Η σκωτσέζα σύζυγος και η αξέχαστη σαρανταποδαρούσα

«Ακόμη και το όνομά του, αν σκεφτούμε ότι το ονοματεπώνυμό μας μάς καθορίζει, είναι πολύ αστείο: Ευκλείδης Τσακαλώτος! Αν είχα καθηγητή με αυτό το όνομα, σίγουρα θα σκουντιόμασταν κάθε φορά που θα έμπαινε στην τάξη. Εχει και κάτι το τρελούτσικο. Σαν τρελός επιστήμονας. Πάντως, οφείλω να ομολογήσω ότι σε όλη αυτή την ιστορία της διαπραγμάτευσης, ήταν ο πιο λογικός. Ανέλαβε μια δουλειά που δεν έχει τελειώσει ακόμα, η ιστορία ακόμα γράφεται.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Δημήτρη Τάρλοου στην Αστερόπη Λαζαρίδου ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου