Τετάρτη, Απριλίου 17, 2019

Τα μεγάλα σκάνδαλα συμφέρουν...



Φαίνεται ότι τα μεγάλα διεθνούς εμβέλειας σκάνδαλα στην Ελλάδα... τραβάνε πολύ, αλλά συμφέρουν! Συμφέρουν πριν από όλα τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι...
οποίες ξεμπερδεύουν με μηδαμινές αποζημιώσεις μπροστά στα ιλιγγιώδη ποσά που κέρδισαν, απομυζώντας ισχνούς προϋπολογισμούς και αφού προηγουμένως μοιράστηκαν αρμοδίως τα κατάλληλα «δώρα» που σφράγισαν τις συμφωνίες.

Η εφημερίδα μας με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αποτύπωσε και την κοινή πορεία των δύο σκανδάλων του γερμανικού και του ελβετικού κολοσσού που ρήμαξαν τη χώρα και γέμισαν κάποιες τσέπες.

Σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά, η δαιδαλώδης υπόθεση Siemens φτάνει σε τελικό καταμερισμό ποινών, με ελάχιστες ζημίες για την εταιρεία, με τις μίζες και τις διαδρομές του μαύρου χρήματος να αφορούν κυρίως υπηρεσιακούς παράγοντες και μεσάζοντες, σταματώντας μαγικά στο κατώφλι πρώην κυβερνητικών παραγόντων, πλην ελαχίστων που πιάστηκαν κυριολεκτικά με «τη γίδα στην πλάτη».

Στη διάρκεια της διερεύνησης εισαγγελείς ορίστηκαν και στη συνέχεια απαλλάχτηκαν, ενώ βασικοί ένοχοι και ταυτόχρονα μάρτυρες που γνώριζαν και δωροδόκησαν με τα χέρια τους... κάποιους πρόθυμους, διέφυγαν στο εξωτερικό ίσως όχι με τα ιδιωτικά αεροσκάφη με τα οποία μετέφεραν κορυφαίους πολιτικούς και δημοσιογράφους, αλλά με το διαβατήριό τους σαν κύριοι!

Κανείς δεν μιλούσε τότε για σκευωρία, ενώ τελικά λίγο με αμοιβαία κατανόηση, λίγο με μεγάλες καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη και λίγο λόγω νόμου περί ευθύνης υπουργών και παραγραφών, όλα πήγαν καλά, με το μικρότερο δυνατό πολιτικό και οικονομικό (για τη γερμανική εταιρεία ) κόστος.

Στην περίπτωση της Novartis ήταν δεδομένη από την πρώτη στιγμή η ταύτιση απόψεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ περί σκευωρίας, αλλά ακόμα και δημοσιογράφων που γνωρίζουν καλά πώς το ταγκό χορεύεται πάντα από δύο! Ευτυχώς, τώρα εμποδίστηκε εγκαίρως η διαφυγή προστατευόμενου μάρτυρα και (πλέον) κατηγορούμενου.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα της Novartis είναι όμως εδώ, είτε ως μάρτυρες, είτε ως κατηγορούμενοι, κατέθεσαν και καταθέτουν για το πάρτι υπερτιμολογήσεων του ελβετικού κολοσσού, όπου χόρεψαν με το αζημίωτο καθηγητές, επαγγελματίες της υγείας, υπηρεσιακοί και κυβερνητικοί παράγοντες και δημοσιογράφοι.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι επιθεωρητές που άσκησαν ανακριτικό έργο, παρά τη σπίλωση και τις προσβολές που δέχτηκαν, κινήθηκαν ταχύτερα και τώρα προχωρούν στο σκέλος των ανωμοτί καταθέσεων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου