Τρίτη, Απριλίου 23, 2019

Κώστας Πάσσαρης: Διάλογοι «φωτιά» στην δίκη για τα ειδεχθή εγκλήματα!




Οι δολοφονίες που είχε διαπράξει το 2001 ο διαβόητος κακοποιός, Κώστας Πάσσαρης, είχαν συγκλονίσει τη χώρα. Η υπόθεση αναβιώνει με τις καταθέσεις μαρτύρων στην δίκη που ξεκίνησε. Καρέ - καρέ πώς περιγράφεται το μακελειό κατά την μεταγωγή του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών "Γ.Γεννηματάς". Για την καλή του διαγωγή και τις αλλαγές στην ζωή του μιλά η υπεράσπισή του. "Δεν επισκέφθηκε τα ορφανά, τις χήρες που άφησε πίσω, να δει πως ζουν" απαντά η πολιτική αγωγή.



Με καταθέσεις μαρτύρων άρχισε η δίκη του Κώστα Πάσσαρη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την υπόθεση των ανθρωποκτονιών των δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου που διέπραξε ο Κώστας Πάσσαρης τον Φεβρουάριο του 2001 στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ.Γεννηματάς».

Ενώπιον του δικαστηρίου εξετάστηκαν αστυνομικοί και φρουροί οι οποίοι συμμετείχαν στη μεταγωγή του Κ. Πάσσαρη η οποία είχε αυτό το δραματικό αποτέλεσμα της δολοφονίας των δύο αστυνομικών. Ωστόσο και από τις καταθέσεις των μαρτύρων αναπάντητα παρέμειναν τα ερωτήματα του πού βρήκε το περίστροφο ο Κώστας Πάσσαρης και πώς κατάφερε να λύσει τις χειροπέδες.



Όπως ανέφερε ένας εξωτερικός φρουρός των φυλακών, που ήταν παρών στην αιματηρή απόδραση, όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. «Είμαι πρώτος και ακολουθεί ο Αλεβιζόπουλος που κρατάει αγκαζέ τον Πάσσαρη. Ακούω από πίσω ένα μπαμ και τον Αλεβιζόπουλο να λέει κάτι σαν «Με έφαγε».Έπιασε την κοιλιά του και έπεσε κάτω. Ήταν σχεδόν εξ επαφής. Γυρνάω και βλέπω τον κρατούμενο με τεντωμένα μπροστά τα χέρια του. Με πυροβόλησε δύο φορές. Πριν καν πέσω κάτω στο έδαφος, χτύπησε το δεύτερο, το Δρακόπουλο. Ούτε κιχ δεν έβγαλε. Ο Κώστας Πάσσαρης πήδηξε τις σκάλες και έφυγε. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα χέρια του ήταν δεμένα όταν πυροβόλησε και όταν πήδηξε τις σκάλες. Λύθηκε μετά».
Κώστας Πάσσαρης – Οι διάλογοι που συγκλονίζουν από το δικαστήριο

Πολιτική αγωγή: Πού μπορεί να βρήκε το όπλο;
Μάρτυρας: Δεν ήμουν στην παραλαβή της μεταγωγής και δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο.
Πολ. Αγωγή: Ποιος του έδωσε τα χέρια μπροστά; Γιατί κανονικά έπρεπε να ήταν πίσω.
Μάρτυρας: Δεν ξέρω.
Πολ. Αγωγή: Πώς λύθηκαν οι χειροπέδες του;
Μάρτυρας: Μόνο ο ίδιος μπορεί να σας τα πει αυτά… Πολλά μπορεί να έγιναν. Πάντως εμάς δεν μας πλησίασε κάποιος στο νοσοκομείο.
Υπεράσπιση: Ο κατηγορούμενος αποδέχεται το περιστατικό και εκφράζει τη λύπη του…
Πρόεδρος: Εσάς κ. συνήγορε, σας είπε πού το βρήκε το όπλο; Αφού αποδέχεται τις κατηγορίες…
Υπεράσπιση: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ…

Παράλληλα, σύμφωνα με τις καταθέσεις που δόθηκαν στο ακροατήριο υποστηρίχθηκε ότι το 2001 σωματικοί έλεγχοι δεν πραγματοποιούνταν «από την ρουτίνα», καθώς οι κρατούμενοι «ήταν ήδη ελεγμένοι από τη φυλακή» και ότι η διαβάθμιση του «επικίνδυνου απόδρασης» ήταν κάτι συνηθισμένο και για αυτό δεν δινόταν η απαραίτητη σημασία. «Το χαρτί του έγραφε μόνο κλοπές, για τα υπόλοιπα ήταν υπόδικος και δεν ήταν καταγεγραμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά μάρτυρας.


]Την ίδια στιγμή, οι αυτόπτες μάρτυρες διαφόρων περιστατικών, έκαναν λόγο για «ένα λιοντάρι έξω από το κλουβί του, ένα αφηνιασμένο ζώο».


Τι λέει ο Κώστας Πάσσαρης στην υπεράσπισή του

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, ο Κώστας Πάσσαρης αποδέχεται το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει (ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, παράνομη παρακράτηση κ.ά).


Αρνείται μόνο τη ληστεία πρακτορείου ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατ. δρχ, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος. Ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στην καλή διαγωγή του Κων. Πάσσαρη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία, εξηγώντας ότι θα ζητήσει αργότερα στην αναγνώριση σχετικών ελαφρυντικών.

«Σαφώς έχει διαπράξει ό τι έχει διαπράξει. Ζήτησε να έρθει ενώπιον σας και αν ήταν εδώ θα διαφώτιζε τα ερωτήματά σας. Ζητώ απλά να διαχωριστεί η δράση από τη σημερινή του εικόνα. Είναι ένας άνθρωπος κοντά στη θρησκεία και συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής, έχει λάβει βραβεία ποίησης και δημιουργικής γραφής.


Έχει επιδείξει εξαιρετικά καλή διαγωγή σε επίπεδο ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που ενεργεί» ανέφερε, με την πολιτική αγωγή να απαντά: «Ο Κώστας Πάσσαρης επιχειρεί να αγιοποιηθεί. Δεν επισκέφθηκε τα ορφανά, τις χήρες που άφησε πίσω, να δει πως ζουν. Παρακαλώ, τα έγγραφα αυτά να μην ληφθούν υπόψη». Κατά την επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου.

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Πάσσαρης έχει καταδικαστεί ήδη σε ποινή φυλάκισης 22 ετών για τα πλημμελήματα για τα οποία διαχωρίστηκε η δικογραφία λόγω του κινδύνου της παραγραφής.
Τα θύματα του Κώστα ΠάσσαρηΟ Διονύσης Αλεβιζόπουλος

Ο Αθανάσιος Δρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου