Κυριακή, Μαΐου 26, 2019

«Ουρά θανάτου» στο Έβερεστ με 7 νεκρούς: Πάτησε κορυφή η ελληνική αποστολή (pics)





Στους επτά ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών ορειβατών στο Έβερεστ, καθώς δεκάδες αποστολές συνωστίζονται στην διαβόητη «ουρά του θανάτου», στον δρόμο για την κορυφή των 8.848 μέτρων.


Μία από τις φονικότερες εβδομάδες στην ιστορία των αποστολών αναρρίχησης στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς τις τελευταίες ημέρες επτά μέλη ορειβατικών αποστολών έχουν χάσει τη ζωή τους είτε από ατυχήματα κατά την ανάβαση/κατάβαση είτε από την εξάντληση λόγω και των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην οροσειρά των Ιμαλαΐων.

Δύο Ινδοί ορειβάτες -ο Καλπάνα Ντας, 52 ετών, και ο Νιχάλ Μπαγκουάν, 27 ετών, πέθαναν ενώ κατέβαιναν πίσω στο βουνό την Πέμπτη, ενώ ένας ακόμα ορειβάτης από την Αυστρία έχασε τη ζωή του στην πλευρά του Θιβέτ.

Επιπλέον, ένας Ινδός και ένας Αμερικανός έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, ενώ ένας Ιρλανδός καθηγητής θεωρείται νεκρός μετά την πτώση του από το Έβερεστ στις 16 Μαΐου.



Ωστόσο, το γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι η διαβόητη «ουρά του θανάτου», η οποία σχηματίζεται από τις δεκάδες αποστολές που συνωστίζονται στην πορεία τους προς την κορυφή.

Εκατοντάδες ορειβάτες από κάθε γωνιά του κόσμου που καταφθάνουν στην πλευρά του Νεπάλ, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν ένα μικρό διάστημα που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάβαση, ξεκινούν ταυτόχρονα την αναρρίχηση στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, με αποτέλεσμα οι χρόνοι να αυξάνονται και πολλά από τα μέλη των αποστολών να εξαντλούνται λόγω της αναμονής, του συνωστισμού αλλά και των συνθηκών που επικρατούν στο σημείο (πολικό ψύχος, ισχυρές ριπές ανέμων και αραιή πυκνότητα οξυγόνου).
Μάλιστα, πηγές διεθνών μέσων ενημέρωσης, συνέδεσαν απευθείας τον θάνατο τουλάχιστον τριών εκ των επτά ορειβατών με τον συνωστισμό στην «ουρά του θανάτου», ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συμπλήρωσε πως το «άνοιγμα του καιρού, οδήγησε πολλές αποστολές σε επίσπευση της αναρρίχησης, γεγονός που οδήγησε πολλούς ορειβάτες στα όρια της κατάρρευσης, καθώς προσπαθούσαν να προλάβουν την επιδείνωση του καιρού, αυξάνοντας την ταχύτητα αναρρίχησης κι άρα την κούραση».
Οι φωτογραφίες από την «ζώνη του θανάτου» αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που επικρατεί σε υψόμετρο 8.000 μέτρων από την πλευρά του Νεπάλ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι αρχές της ασιατικής χώρας -που αποτελεί το δημοφιλέστερο σημείο εκκίνησης της ανάβασης για το Έβερεστ- είχαν προειδοποιήσει ότι η βελτίωση του καιρού μετά από μεγάλο διάστημα κακοκαιρίας θα αύξανε τον αριθμό των ορειβατών και άρα τους κινδύνους για την ασφάλειά τους.
Οι πρώτες Ελληνίδες που πάτησαν το Έβερεστ
Μεταξύ των εκατοντάδων ορειβατών που προσπάθησαν να αναρριχηθούν στο Έβερεστ την τελευταία εβδομάδα ήταν και δύο Ελληνίδες ορειβάτισσες, οι οποίες παρά τους κινδύνους και τις κακουχίες που συνάντησαν στην πολυήμερη αποστολή τους κατάφεραν να πατήσουν πόδι στην υψηλότερη κορυφή της υφηλίου, γράφοντας την δική τους ιστορία, καθώς έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που καταφέρνουν κάτι αντίστοιχο.
Ο λόγος για την Χριστίνα Φλαμπούρη και την Βανέσσα Αρχοντίδου οι οποίες ήταν μεταξύ των σχεδόν 200 ορειβατών που κατάφεραν να πατήσουν στην κορυφή του κόσμου, οι οποίες φωτογραφήθηκαν με την ελληνική σημαία σε υψόμετρο 8.848 μέτρων, γράφοντας τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία.
Οι δύο Ελληνίδες ήταν μέλη πολυμελούς διεθνούς αποστολής και με την καθοδήγηση των πολύπειρων ντόπιων οδηγών Σέρπα κατάφεραν να αποφύγουν τους κινδύνους και να επιστρέψουν με ασφάλεια στην βάση της αποστολής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Πέμπτη 23 Μαΐου, ημέρα που οι δύο Ελληνίδες πάτησαν πόδι στην κορυφή του κόσμου, ήταν η μέρα με τις περισσότερες αναρριχήσεις στην ιστορία του βουνού, καθώς 200 από τους 250 ορειβάτες που ξεκίνησαν για να φτάσουν στην κορυφή, κατάφεραν να πετύχουν τον τελικό τους στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου