Τρίτη, Μαΐου 21, 2019

Γεράσιμος Μαζαράκης: Το μεγάλο κεκτημένο της Δημοτικής Αρχής που υπηρετώ από την γέννησή της – της «Συμμαχίας Πολιτών» είναι η συνέπεια και η σοβαρότητα στις δεσμεύσεις της έναντι των πολιτών





Συνέντευξη στον Μάριο Μωυσίδη στην "Εφημερίδα Φιλοθέης, Ψυχικού & Νέου Ψυχικού"

Ο Γεράσιμος – Αλέξανδρος Μαζαράκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τρίτη φορά με τη Συμμαχία Πολιτών, έχει μακρά – αλλά κυρίως – ουσιαστική αυτοδιοικητική πορεία. Από το 2010 που ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με το καινούργιο μεγάλο «Καλλικρατικό» Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού βούτηξε στα βαθιά και ανέλαβε απαιτητικές θέσεις (Εντεταλμένος Σύμβουλος Αδειοδοτήσεων, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Διακυβέρνησης & Αναπληρωτής Δημάρχου, Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ κλπ) λαμβάνοντας αποφάσεις τεκμηριωμένες νομικά και πραγματικά αυτοδιοίκητές. Αποφάσεις που όπως λέει «υπηρετούσαν το πιστεύω μου, ότι ο αιρετός είναι προτιμότερο να είναι χρήσιμος παρά αρεστός»!





1) Κύριε Μαζαράκη, από μια επιτυχημένη πορεία στον ιδιωτικό τομέα ως δικηγόρος Αθηνών, στην αυτοδιοίκηση. Πόσο εύκολη, ή μάλλον πόσο δύσκολη είναι αυτή η σύνθεση;


Κατ’αρχάς να διευκρινίσω ότι από την πρώτη μου θητεία στο Δήμο Ψυχικού το 1998, οι βίοι – δικηγορικός και αυτοδιοικητικός – ήταν, τρόπον τινά, παράλληλοι.


Στην προσπάθεια αυτής της σύνθεσης των δύο ρόλων, παίζει σημαντικό ρόλο η εμπειρία πολλών ετών στην μαχόμενη δικηγορία, η οποία με έχει προετοιμάσει για να αντιμετωπίσω το διαβόητο «δημόσιο», αλλά και να διαχειριστώ τα πλείστα νομικά ζητήματα που τίθενται καθημερινά στη λειτουργία του Δήμου.


Σχετικά επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι υπάρχει και ένα σημείο που τα δύο τέμνονται και αυτό είναι η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Όπως το 2010 και το 2014, έτσι και στις επερχόμενες εκλογές της 26η Μαΐου 2019, θα έχω την ευθύνη της ομαλής διενέργειας των εκλογών στην πόλη μας – σήμερα ως Εντεταλμένος Σύμβουλος.










2) Διαθέτετε χρόνια αυτοδιοικητικής εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης. Τί θα θέλατε να αλλάξετε την επόμενη τετραετία, σε κάθε προάστιο, εφόσον εκλεγείτε;


Στο Νέο Ψυχικό θα ενέτεινα τους ελέγχους στα ΚΥΕ, μεταξύ άλλων με μεγάλη αυστηρότητα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, της παράνομης στάθμευσης κλπ δηλ. όλων εκείνων των παραμέτρων που καθιστούν επιβαρυντική τη λειτουργία των επιχειρήσεων για τους περιοίκους, με έμφαση στο Φάρο. Βέβαια αυτό δεν είναι εφικτό με την παρούσα ολιγάριθμη (3μελή) δημοτική αστυνομία μας και την συρρίκνωση της παρουσίας της ΕΛΑΣ.


Στο Ψυχικό θα επέσπευδα (αν και γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν εξαρτάται μόνο από το δήμο) την εφαρμογή της μελέτης πλήρους και τελευταίας τεχνολογίας φωτισμού της πόλης, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τόσο την ασφάλεια των πολιτών και των ιδιοκτησιών τους, όσο και την οικονομία κλίμακας αλλά και το περιβάλλον (με αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με λιγότερο ενεργοβόρα).


Στη Φιλοθέη και εφόσον κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε το μεγάλο έργο της πλήρους αντικατάστασης του ταρτάν στο Κυριακίδειο, θα εργαζόμουν για την καλύτερη διευθέτηση των πρανών του Ποδονίφτη και την οριστική αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων.


3) Θα θέλαμε να μας πείτε επιγραμματικά, τρεις επιτυχίες σας ως αιρετός στον Δήμο μας.


Έχοντας εργαστεί από την πρώτη ώρα με γνώμονα την ουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή την κανονιστική παρέμβαση υπέρ της πόλης και των κατοίκων θα σας έλεγα α) Την υπ’αριθμ. 205/2011 ομόφωνη απόφαση του ΔΣ την οποία συνέταξα και υποστήριξα όπου απαιτήθηκε (από το ΔΣ, την Περιφέρεια και ενώπιον του ΣτΕ) όπως και τις παρατάσεις/επικαιροποιήσεις της. Μια θαρραλέα ρύθμιση ανάσχεσης στην επέλαση των υπερμεγεθών ΚΥΕ, τεκμηριωμένη νομικά, αιτιολογημένη πολιτικά, επιβεβλημένη περιβαλλοντικά και ανθρώπινα. β) Την ίδρυση του δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης-Ψυχικού – με εισήγησή μου που επίσης έγινε ομόφωνα δεκτή -, που μέσα σε 6 χρόνια από την ίδρυσή του, αριθμεί πλέον περισσότερους από 300 μαθητές & 24 διακεκριμένους καθηγητές, γ) Συνεργάστηκα στενά με το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου και του ΟΚΑΠΑ (αντίστοιχα υπηρετώντας ως Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος) και έτσι επιτύχαμε μαζί εντυπωσιακά αποτελέσματα που θα ζήλευε ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας!






4) Ποια τα κεκτημένα και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας, εφόσον η «Συμμαχία Πολιτών» συνεχίσει στην διοίκηση του Δήμου;


Το μεγάλο κεκτημένο της Δημοτικής Αρχής που υπηρετώ από την γέννησή της – της «Συμμαχίας Πολιτών» είναι η συνέπεια και η σοβαρότητα στις δεσμεύσεις της έναντι των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την αρχή το 2011 στα οικονομικά του νέου Δήμου. Εν μέσω οικονομικής κρίσης καταφέραμε να εκτελέσουμε ρεαλιστικούς και απόλυτα πλεονασματικούς προϋπολογισμούς παρά τις συντριπτικές μειώσεις στα ΚΑΠ και την απομείωση του προϋπολογισμού του νέου Δήμου, σταδιακά στο 1/4 του αθροίσματος των 3 πρώην Δήμων το 2010, χωρίς «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς (δημοτική διακυβέρνηση, καθαριότητα, πράσινο, ΤΥ, πολιτισμός, αθλητισμός, πρόνοια). Επίσης σημαντικό κεκτημένο αποτελεί και η ετοιμότητα την οποία προασπίσαμε τόσο τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης της πόλης μας, αποτρέποντας την επι τα χείρω μεταβολή τους (με παραστάσεις ακόμη και στη Βουλή και στο Μαξίμου), όσο και η επιμονή που επιδείξαμε και τα μέσα που θέσαμε στη διάθεση των συμπολιτών μας για να ακυρώσουμε την δημευτικής λογικής παράλογη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Με άλλα λόγια δεν «κάναμε θαύματα», αλλά θέσαμε στόχους μετρημένους, ρεαλιστικούς και ουσιαστικούς και πετύχαμε στα περισσότερα, κάνοντας «ταμείο» δε εξακολουθούμε – μετά από 2 θητείες εν μέσω της χειρότερης κρίσης της ώρας – να είμαστε συνολικά «πλεονασματικοί»!


Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας έχουν δύο ονόματα : ασφάλεια & εκμοντερνισμός δομών και υπηρεσιών!


1. Η ασφάλεια έχει γίνει το μείζον ζητούμενο ακόμα και στην φιλήσυχη πόλης μας, κυρίως λόγω της απομείωσης των Α/Τ και του υψηλού οικονομικού επιπέδου πολλών συμπολιτών μας. Αντιμέτωποι στην πορεία και με την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αποφασίσαμε να αναθέσουμε σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας να διεξάγει νυχτερινές περιπολίες, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και διαφυλάσσοντας τους δημόσιους χώρους της πόλης.


2.Η ολοκληρωμένη εξέλιξη της πόλης μας σε «έξυπνη» με ολοένα και περισσότερες ηλεκτρονικώς παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες. Προχωρούμε σε πλήρη εφαρμογή μελετών καταρχάς για συνεχή και σε ζωντανό χρόνο ενημέρωση του πολίτη για το τι συμβαίνει κάθε ημέρα στην πόλη μας (από έκτακτα καιρικά φαινόμενα και εργασίες, μέχρι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εναλλακτικές διαδρομές ή και πολιτιστικά ή αθλητικά δρώμενα κλπ), ολοκλήρωση αυτοματοποίησης της πρόσβασης του πολίτη από το σπίτι ή το γραφείο του (ή το κινητό του) σε υπηρεσίες δημοτολογίου κλπ, αποτελεσματική ηλεκτρονική επικοινωνία με τον δημότη για κάθε θέμα, ηλεκτρονική παρακολούθηση εκτέλεσης έργων και υπηρεσιών κλπ) καθώς μάλιστα από φέτος απευθυνόμαστε σε ακόμη νεότερους συμπολίτες μας – τους 17χρονους η και μικρότερους – που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες.


5) Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε. Γιατί συμμετέχετε στον συνδυασμό της «Συμμαχίας Πολιτών» του κου.Ξυριδάκη; Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή σας την απόφαση;


Ήμουν παρών από την πρώτη ώρα της «Συμμαχίας Πολιτών» το 2010 όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο, αυτό της συνένωσης των τριών πρώην δήμων Ψυχικού, Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης. Το σημαντικό και ad hoc ρηξικέλευθο έργο της Δημοτικής Αρχής του Παντελή Ξυριδάκη είναι και δικό μου έργο στο μέτρο των αρμοδιοτήτων που μου ανετέθησαν και των ζητημάτων που χειρίστηκα. Και είμαι υπερήφανος για την προσπάθεια του Δημάρχου και των συναδέλφων μου με τους οποίους συνεχίζουμε για μια ακόμα θητεία εφόσον οι συμπολίτες μας το αποφασίσουν. Είναι ένα μεγάλο αυτοδιοικητικό «σχολείο», με τους καλύτερους «δασκάλους» και «μαθητές», που διδάσκει ορθό δημόσιο λόγο, μετριοπάθεια, συνετή διαχείριση και συνεχή προσπάθεια για το καλύτερο. Ποιος έχει αλήθεια να προτείνει κάτι καλύτερο;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου