Δευτέρα, Μαΐου 20, 2019

Πενταήμερο παροχών...



Επιδόματα και φοροελαφρύνσεις 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε 120 ώρες...

Σε παροχές άνω των 1,5 δισ. ευρώ προχωράει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση, διανέμοντας προκαταβολικά το υπερπλεόνασμα στου 2019, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη...
σύγχρονη οικονομική και πολιτική ιστορία της Ελλάδος.

Η αρχή γίνεται σήμερα με την εκταμίευση σε 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχους του προεκλογικού επιδόματος που έλαβε την ονομασία «13η σύνταξη». Αν και τα ποσά που έχουν πιστωθεί ήδη στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ήταν κατωτέρα των προσδοκιών, συνολικά έχουν εκταμιευτεί 826 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία για να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική παροχή.

Παράλληλα, από σήμερα ισχύουν οι μειώσεις στο ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε πολλά ήδη ευρείας κατανάλωσης θα στηρίξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με την προϋπόθεση ότι η μείωση θα περάσει ακέραια τα ράγια των σουπερ μάρκετ.

Πάντως, είναι η πρώτη φορά που οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται στα μέσα του μήνα και αυτό γίνεται προκειμένου να προλάβουν οι καταναλωτές να δουν μειώσεις στα ράφια των σουπερμάρκετ πριν από την Κυριακή των εκλογών.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες παροχές. Ενδεικτικά θα γίνει προπληρωμή συντάξεων μηνός Ιουνίου στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο. Αυτό γίνεται ώστε οι συνταξιούχοι να δουν κατατεθειμένες τις συντάξεις τους πριν πάνε στις κάλπες.

Ακόμη, η κυβέρνηση θα καταβάλει επίδομα ενοικίου σε 245.195 νοικοκυριά (με αναδρομικά Ιανουαρίου- Απρ. για όσους η αίτηση εγκρίθηκε μέχρι το τέλος Απριλίου). Το επίδομα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 29,9 εκατ. ευρώ. Επίσης θα καταβληθεί το επίδομα παιδιού για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου σε 621.581 οικογένειες συνολικού δημοσιονομικού κόστους 128 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθούν και τα προνοιακά επιδόματα Μαΐου σε 170.000 δικαιούχους συνολικού ύψους 52 εκατ. ευρώ, αλλά και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 260.000 δικαιούχους με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται σε 54 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα ποσά ξεκινούν από 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, αυξάνονται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου