Τετάρτη, Μαΐου 22, 2019

Η ΝΔ προσέφυγε στο ΕΣΡ για την ομιλία Τσίπρα – Ζητά να μεταδοθεί στη θέση της η ομιλία Μητσοτάκη





Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μεταδώσει η ΕΡΤ και τα ιδιωτικά κανάλια την τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία με επιστολή της προς το ΕΣΡ επιχειρεί να βάλει «μπλόκο» στην επιλογή αυτή, προκειμένου στη θέση της να μεταδοθεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.


Αναλυτικότερα, όπως είθισται, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος είναι εκείνος που κλείνει την προεκλογική περίοδο, με ομιλία του την τελευταία Παρασκευή πριν από τις κάλπες. Παράλληλα, σύμφωνα με το εκλογικό «έθιμο», ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτός που έχει στη διάθεσή του την τελευταία Πέμπτη για τη δική του ομιλία.

Ωστόσο, η ΝΔ με επιστολή που υπογράφει η Σοφία Ζαχαράκη, ζητά να μεταδοθεί από την ΕΡΤ η τελευταία συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 24 Μαΐου, ημέρα που με βάση το έθιμο ανήκει στο κυβερνών κόμμα.

Η επιστολή της ΝΔ προς το ΕΣΡ:

«Προς Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης





Αγαπητέ κε Πρόεδρε

Όπως προφανώς γνωρίζετε η Νέα Δημοκρατία έχει σεβαστεί κατά γράμμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση 1290/2019 η οποία υποχρεώνει την ΕΡΤ να μεταδώσει στην μεσημβρινή ζώνη (12-3) μια συνέντευξη Τύπου του αρχηγού κάθε κόμματος, και τα ιδιωτικά κανάλια να την αναμεταδώσουν την ίδια μέρα, είτε απευθείας, είτε μαγνητοσκοπημένη.

Έχει επίσης συμμορφωθεί απόλυτα και με τις διατάξεις που αφορούν την υποχρέωση της ΕΡΤ να μεταδώσει μόνον δύο ομιλίες κάθε αρχηγού, χωρίς υποχρέωση των ιδιωτικών καναλιών να τις αναμεταδώσουν. Συγκεκριμένα η συνέντευξη Τύπου του πρόεδρου της ΝΔ μεταδόθηκε από την ΕΡΤ και τα ιδιωτικά κανάλια την Κυριακή 12 Μαΐου, ενώ παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την ΕΡΤ την τηλεοπτική κάλυψη της συγκέντρωσης στα Χανιά που έγινε την προηγούμενη Κυριακή και την τηλεοπτική κάλυψη της κεντρικής συγκέντρωσης της ΝΔ που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 24 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Το ΕΣΡ έχει την αποκλειστική ευθύνη ελέγχου και επιβολής της τήρησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ως εκ τούτου σας θέτουμε προ των εκ του νόμου ευθυνών σας για τυχόν παραβίαση της ΚΥΑ και μάλιστα από το κυβερνών κόμμα.

Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται τυχαία, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας προκειμένου να αποφύγει μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου απέναντι σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, δρομολογεί την υποχρεωτική αναμετάδοση μιας προεκλογικής ομιλίας του απ’ όλα τα ιδιωτικά κανάλια, κάτι που αντίκειται ευθέως στις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ως εκ τούτου σας καλούμε να λάβετε εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παραβίαση της νομοθεσίας που προβλέπει επακριβώς και περιοριστικά τους όρους προβολής των κομμάτων από την ΕΡΤ και τα ιδιωτικά κανάλια.

Και για να το πούμε πολύ απλά, αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι μια βραδινή προεκλογική ομιλία ενός πολιτικού αρχηγού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με μια μεσημβρινή συνέντευξη Τύπου απέναντι σε όλα τα ΜΜΕ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

Σοφία Ζαχαράκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου