Τετάρτη, Μαΐου 22, 2019

«O κ. Τσίπρας δεν πρότεινε ποτέ συνομιλίες που απορρίψαμε», τόνισε ο Γκρούεφσκι





Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Γκρούεφσκι, απάντησε από την Ουγγαρία σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους Financial Times («ο Γκρούεφσκι ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε ποτέ να διαπραγματευτεί»), τονίζοντας πως «ο Aλέξης Τσίπρας δεν πρότεινε ποτέ συνομιλίες που απορρίψαμε».

«Όσον αφορά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία επισημαίνει ότι ως πρωθυπουργός δεν ήθελα ποτέ να μιλήσω για την εξεύρεση λύσης στο θέμα ξεκίνησε η Ελλάδα, μετά την ανεξαρτησία μας, για το συνταγματικό μας όνομα, θα ήθελα να επισημάνω ότι στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας δεν πρότεινε ποτέ τέτοιες συνομιλίες ώστε να της απορρίψω», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκρούεφσκι, τονίζοντας ότι είχε μόνο δύο επαφές με τον έλληνα πρωθυπουργό.



Όπως σημειώνει, η πρώτη ήταν μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, τον Φεβρουάριο του 2015. Όπως υποστηρίζει είχε μια τηλεφωνική συνομιλία «με σκοπό να τον συγχαρώ και να βάλω τι αρχικές βάσεις επικοινωνίας σε μια προσπάθεια συνεργασίας. Σ ‘αυτή τη συζήτηση, εγώ και όχι αυτός, πρότεινα εκείνη τη στιγμή όταν είναι έτοιμος να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για την εξεύρεση λύσης σχετικά με το θέμα για το οποίο η Ελλάδα έχει μπλοκάρει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση μας, υποδεικνύοντας ότι τον χρόνο και τον τόπο μπορεί να τους επιλέξει αυτός».

Όπως αναφέρει, η απάντηση του κ. Τσίπρα «ήταν επισήμως θετική και είπε ότι μόλις θα ήταν έτοιμος θα μου ζητούσε να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Μετά από αυτό δεν εμφανίστηκε ξανά».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η δεύτερη επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα ήταν σύντομη και ανεπίσημη και έγινε κατά τη διάρκεια της υποδοχής του Προέδρου Ομπάμα στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όπως σημειώνει «μιλήσαμε λίγα λεπτά με τον κ. Τσίπρα και αυτή η συζήτηση ήταν παρόμοια με την πρώτη, με την έννοια ότι θα τηλεφωνήσει για να μιλήσουμε».


Όπως υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός, «στην πραγματικότητα αγόραζαν χρόνο και περίμεναν άλλους για να διαπραγματευτούν από την πλευρά της ΠΓΔΜ». Παράλληλα, σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει έναν μεγάλο λόγο για να είσαι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος με αυτή τη συμφωνία «και αυτός είναι ότι έχουν λάβει πάρα πολλά ως έθνος και εμείς ως έθνος είμαστε πολύ χαμένοι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου