Σάββατο, Ιουνίου 15, 2019

Ο μακάβριος χορός του αδέξιου σουλτάνου...




Ενώ η πλειοψηφία της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ στην Τουρκία ασχολείται με το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που θα γίνει στις 16 Ιουνίου ανάμεσα στους...
δυο υποψήφιους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης, οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και την Μόσχα είναι το πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος της αντιπολίτευσης, που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, είναι υποχρεωμένος να ξανακάνει την καμπάνια του για τις νέες κάλπες της 23ης Ιουνίου, καθώς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ακύρωσε, υπό τις τρομερές πιέσεις της κυβέρνησης, το εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς να δίνει καμία λογική ή νομική αιτιολογία.

Ο υποψήφιος της κυβέρνησης, κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, είναι ήδη ο μεγάλος χαμένος αυτής της αναμέτρησης. Ο αντίπαλός του προηγείται με τουλάχιστον έξι μονάδες (περίπου 400.000 ψήφοι σε σύνολο 8,5 εκατομμυρίων), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που έχει παραγγείλει το κόμμα του Ερντογάν. Αυτός, δε, δεν είναι πια ο πρωταγωνιστής της εκστρατείας. Έχει αποτραβηχτεί κυριολεκτικά από την σκηνή. «Εάν κερδίσουμε, θα είναι ο κ. Γιλντιρίμ που θα έχει κερδίσει. Εάν χάσουμε πάλι αυτός θα είναι που θα έχασε», σχολίασε ένας αρθρογράφος του Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει να υποστεί προσωπικά μια δεύτερη ήττα

Βέβαια, ο ίδιος αγωνιά για τις εξελίξεις στον διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα, και δεν μπορεί να ασχολείται με τους «βυζαντινισμούς» της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

Πράγματι, οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην χειρότερη περιόδό τους μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό γιατί η Άγκυρα θέλει να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S400. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές για ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν θέλει επίσης να αγοράσει τα αμερικανικά βομβαρδιστικά F35. Ο Τράμπ, το Πεντάγωνο, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Κογκρέσο και η CIA είναι εξοργισμένοι. Οι S400 έχουν αναπτυχθεί για να αναχαιτίζουν τις αμερικανικές πολεμικές μηχανές - συμπεριλαμβανομένων των F35. Επιπλέον, έχουν την ικανότητα να αποκωδικοποιούν κάθε πληροφορία του αμερικανικού στρατού. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε έντονα τον «στρατηγικό εταίρο» της (!) και έδωσε διορία στην Άγκυρα να απαντήσει οριστικά για την απόφασή της μέχρι την 31η Ιουλίου. Στην περίπτωση που ο Ερντογάν εγκαταστήσει τους S400 σε τουρκικό έδαφος, η Ουάσιγκτον έχει ήδη δηλώσει ότι θα απαντήσει με στρατιωτικές, διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις.

Ο Ερντογάν φοβάται την Ουάσιγκτον και τις φιλο-νατοϊκές δυνάμεις στην Τουρκία. Θεωρεί ότι αυτές οι δυνάμεις μπορούν να τον ανατρέψουν. Όμως δεν έχει συγχωρήσει ακόμη την Ουάσιγκτον για την στήριξη των Κούρδων στην Συρία.

Επομένως, σήμερα η Τουρκία είναι ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, που προσπαθεί να προστατευθεί από το ίδιο το ΝΑΤΟ - και μάλιστα με ένα ρωσικό αμυντικό σύστημα!

Η αγορά των ρωσικών S400 από την Τουρκία σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν αλλάζει στρατόπεδο: Απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ και προσεγγίζει το στρατόπεδο του Πούτιν. Διαφορετικά διατυπωμένο, μετακινείται από τον δυτικό κόσμο στον ρωσο-ανατολικό! Συνεπώς, δεν πρόκειται για μια απλή αγορά όπλων. Ο Πούτιν, ως μεγάλος σκακιστής, κατάφερε μέχρι τώρα να απομακρύνει την Τουρκία από την Ουάσιγκτον. Κατάφερε, επίσης, να εξουδετερώσει λίγο-πολύ τον τουρκικό στρατό στην Συρία.

Ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Εάν τοποθετήσει τους S400 στην Τουρκία θα βρει απέναντί του όλο το δυτικό μπλοκ. Οι φιλο-νατοϊκές δυνάμεις μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια αν δεν κάνουν ένα πραξικόπημα όπως το 1960. Η αμερικανική κυβέρνηση ανέτρεψε τον τότε πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ήθελε να στραφεί προς την Σοβιετική Ένωση ύστερα από τις διαφωνίες που είχε η Άγκυρα με την Ουάσιγκτον.

Εάν σήμερα ο Ερντογάν εγκαταλείψει το σχέδιο την τελευταία στιγμή, ο Πούτιν θα του στείλει τον λογαριασμό, που θα είναι τσιμπημένος. Και δεν πρόκειται μόνο για το οικονομικό κόστος! Ο Ερντογάν πρόκειται να χάσει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Όμως εάν αγοράσει τους S400, θα είναι ολόκληρη η Τουρκία που θα έχει χάσει...

Ραγκίπ Ντουράν
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου