Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Στην επιφάνεια κυβερνητικό έργο και κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ




Πτυχές και επιτυχίες που δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τους πολίτες θα φέρει σε πρώτο πλάνο η Κουμουνδούρου. Παράλληλα θα εξηγήσει τις συνέπειες που θα επιφέρουν οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ, η οποία στηρίζει τη στρατηγική της στο θεώρημα της «καμένης γης»

Να φωτίσει τη «δημιουργική αφάνεια» των πολιτικών αντιπάλων του επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας όλους τους προεκλογικούς προβολείς αφενός στο «κρυφό πρόγραμμα» ....της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου σε κρίσιμες -αλλά αθέατες επικοινωνιακά- μέχρι σήμερα πτυχές και επιτυχίες τουκυβερνητικού έργου την τελευταία τετραετία. Ο διττός αυτός στόχος έχει κινητοποιήσει τις τελευταίες ώρες άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το «πραγματικό διακύβευμα» της κάλπης της 7ης Ιουλίου.


Της Γεωργίας Σαδανά

gsadana@neaselida.news
«Το αφανές έργο της κυβέρνησης»



Το κουβάρι του προεκλογικού αφηγήματος ξετύλιξε πρώτος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης (μιλώντας στα μέσα της εβδομάδας στο Ιλιον) κάνοντας λόγο για το «αφανές έργο της κυβέρνησης» και διαπιστώνοντας με νόημα πως «υπάρχει ένα έργο που δεν είναι γνωστό, είτε διότι δεν αφορά άμεσα στην “τσέπη” του κόσμου, αλλά έχει γενικότερες συνέπειες – όπως, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα πόλο σταθερότητας και αναγνωρίζεται αυτό σε όλη την περιοχή».

Η ανάγκη να φτάσουν στις ρίζες της κοινωνίας τα αποτελέσματα της κυβερνητικής προσπάθειας όλων των τελευταίων ετών στην τελική προεκλογική ευθεία διαπιστώνεται από το σύνολο των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία κωδικοποιούν με κάθε τρόπο πρωτοβουλίες και έργα, με κεντρική επιδίωξη αυτά να αντιστοιχηθούν με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Η πολιτική αυτή στόχευση αποτυπώνεται, άλλωστε, στο κεντρικό προεκλογικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία(«τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας»), προτάσσοντας τον θετικό λόγο και την πλούσια τεκμηρίωση απέναντι στην «κρυφή νεοφιλελεύθερη ατζέντα» της Νέας Δημοκρατίας.

Οι μετριοπαθείς τόνοι, η έμφαση στα νεανικά κοινά και η ανάκληση της μνήμης αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους δομείται και η τηλεοπτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξώντας να «χτυπήσει» τα υψηλά ποσοστά αποχής των ευρωεκλογών. Ήδη τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με φορείς κυρίως βουλευτές και στελέχη που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, συνθέτουν μια εικόνα σταδιακής αναστροφής και εγρήγορσης του προοδευτικού κόσμου. Στην ίδια κατεύθυνση, τις συνέπειες της αποχής περιγράφουν ολοένα και πιο ηχηρά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, θέλοντας να καταδείξουν πως οδηγεί αυτόματα σε «ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ» και τελικά στην αποψίλωση του κοινωνικού κράτους.
«Γαλάζιο» μελάνι

Την ίδια ώρα, σκοπιμότητες πίσω από την υιοθέτηση μιας καταστροφολογικής ρητορικής (θυμίζοντας έργα και ημέρες του 2014) επισημαίνουν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, διαβλέποντας την εργώδη προσπάθεια της ΝΔ να στρώσει το χαλί στις «μεταρρυθμίσεις – οδοστρωτήρα», καταλήγοντας στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Τη «γαλάζια» επένδυση στη στρατηγική της «καμένης γης» έψεξε πρώτη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Εφη Αχτσιόγλου. «Γιατί άραγε επιχειρείται να δημιουργηθεί μια ψευδής εικόνα κατάρρευσης για την ελληνική οικονομία από τη ΝΔ;», διερωτήθηκε δημόσια η κυρία Αχτσιόγλου, συμπεραίνοντας ότι «ο λόγος είναι προφανής. Η ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει, σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ώστε όλα να μοιάζουν προδιαγεγραμμένα και αναπόφευκτα».
«Έντεχνη απόπειρα» γαλάζιων στελεχών για όσα θα επακολουθήσουν

Πλην της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια πολιτική άποψη συμμερίζονται όλα τα επιτελικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, παρακολουθώντας πίσω από τις γραμμές των τοποθετήσεων σειράς πρωτοκλασάτων «γαλάζιων» στελεχών μια «έντεχνη απόπειρα» αιτιολόγησης όσων θα επακολουθήσουν, σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, οι «μεταρρυθμίσεις» που ευαγγελίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση εμπεριέχουν απολύσεις και κατάργηση της κοινωνικής πολιτικής, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα καταγράφουν δηλώσεις (όπως, λ.χ., του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Γκίκα Χαρδούβελη) που χαμηλώνουν τον πήχη ως προς τα περιθώρια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε μεσομακροπρόθεσμα να επιτρέψει τη μείωση της φορολογίας.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία «προσπαθεί να θολώσει τα νερά ως προς το πρόγραμμά της, για να μην αναγκαστεί να αποκαλύψει αρνητικές πλευρές του», υποστήριξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ,Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «γενικά και αόριστα τάζει κάποιες φοροαπαλλαγές», όχι όμως «στοχευμένες», τέτοιες «που να δώσουν “ανάσες”, που δεν θα γίνουν καταθέσεις σε νέες offshore στο εξωτερικό, σε φορολογικούς παραδείσους». Απέναντι σε αυτή τη λογική, η κυρία Αχτσιόγλου υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία ότι «το δικό μας μείγμα οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνει μείωση φόρων – εισφορών και αντίστοιχη αύξηση κοινωνικών δαπανών, δηλαδή ισχυρό κοινωνικό κράτος», χωρίς το «κοκτέιλ» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να αποδειχθεί εκρηκτικό για την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία.
Ο Τσίπρας στη «μεσαία τάξη»

Ταυτόχρονα, πρωταγωνιστικό ρόλο στη γεφύρωση της εκλογικής απόστασης που χωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις αναμένεται να αναλάβει, με ένα πυκνό πρόγραμμα «στοχευμένων επαφών και συναντήσεων», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Δεδομένου ότι η μεσαία τάξη, αν και «θεωρητικά είναι μια τάξη ανάμεσα στην εργατική και την αστική», σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη, στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση αντικατοπτρίζει όλη την Ελλάδα, αφού «όλος αυτός ο κόσμος υπέστη συνέπειες με τα μνημόνια». Οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα σε χώρους εργασίας και παραγωγής πλούτου θα κυριαρχήσουν στις δύο τελευταίες προεκλογικές εβδομάδες, ανακεφαλαιώνοντας στη συλλογική μνήμη τη χρηματοδοτική και θεσμική υποστήριξή τους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα το βράδυ στην «καρδιά της πρωτογενούς παραγωγής», δηλαδή στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, στον Ρέντη, συνομιλώντας με μικρομεσαίους επιχειρηματίες για τις προοπτικές της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Τσίπρας εστιάζει την περιοδεία του σε διαφορετικές επαγγελματικές και παραγωγικές ομάδες

Τη σκυτάλη των θεματικών επισκέψεων του πρωθυπουργού θα λάβουν τις επόμενες μέρες επαφές του κ. Τσίπρα με ομάδες νέων αγροτών, συναντήσεις με εκπροσώπους εξωστρεφών ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και επισκέψεις σε εμβληματικά έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας. Στο ίδιο προεκλογικό δεκαήμερο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρευρεθεί και σε δημόσιες δομές, συνομιλώντας με δημοσίους υπαλλήλους για τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και για τις επείγουσες προτεραιότητες ως προς την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Η εστίαση της περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε διαφορετικές επαγγελματικές και παραγωγικές ομάδες απαντά συμβολικά στα μηνύματα που εστάλησαν από τη μεσαία τάξη στην κάλπη των ευρωεκλογών, τα οποία έχουν σαφώς ληφθεί και αξιολογούνται από την πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών.

Υπό αυτό το πρίσμα, «με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2010 έως το 2014 ένα πολύ σημαντικό τμήμα αυτών που πριν οριζόταν ως μεσαία τάξη, περίπου 800 χιλιάδες άνθρωποι, φτωχοποιήθηκε και έπεσε στην κατώτερη εισοδηματική κατηγορία», υποστήριξε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε ότι «στη δική μας περίοδο, ένα μέρος όσων είχαν πέσει στη χαμηλότερη κατηγορία επαναπατρίστηκαν στη λεγόμενη μεσαία τάξη και σε επίπεδο εισοδημάτων βελτιώθηκε ελάχιστα αυτό που ορίζεται ως μεσαία τάξη».

«Νέα Σελίδα»:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου