Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2019

Τσίπρας – Αναστασιάδης: Τι θα ζητήσουν από την ΕΕ για την Τουρκία (video)





Τα μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι το βασικό θέμα στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε κατά τη σχετική ενήμερωση του Τύπου, ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων χθες, να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».

»Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.


Τι θα επιδιώξουν Τσίπρας-Αναστασιάδης

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης θα πιέσουν για άμεσες οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων, το ποσό των οποίων ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

Τα μέτρα που φαίνεται ότι θα πάρει η ΕΕ κατά της Τουρκίας έχουν ήδη αντίκτυπο. Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε 18 τουρκικές τράπεζες.

Χριστοδουλίδης: «Από τα λόγια περνάμε στις πράξεις»

Δεδομένη η παράνομη ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε σε όλους τους τόνους ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης σχετικά με τις απειλές της Αγκυρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Έλλη Στάη.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης αφού αναφέρθηκε στα στρατηγικά όπλα της Κύπρου απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και την αντίδραση της ΕΕ ενόψει και της αυριανής συνόδου κορυφής είπε πως «εκείνο που ικανοποιεί είναι ότι οι εταίροι μας αντιλήφθηκαν επιτέλους την κατάσταση» ενώ μίλησε για «κατάλληλα μέτρα απέναντι στα έκνομα της Τουρκίας».



Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι μετά την αντίδραση της ΕΕ «περνάμε πλέον στο επόμενο στάδιο των συγκεκριμένων μέτρων» σημειώνοντας παράλληλα ότι την Πέμπτη κατά τη Σύνοδο Κορυφής οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας θα είναι ξεχωριστό θέμα και θα παρθούν νέες αποφάσεις

Όπως τόνισε «η χθεσινή αντίδραση άνοιξε τον δρόμο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις»

«Δεν μας εκπλήσσει η ρητορική της Τουρκίας, σε καμία περίπτωση», είπε αναφερόμενος και στο επικοινωιακό κομμάτι θεωρώντας «σημαντικό στοιχείο τις εκλογές στην Κων/νούπολη, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στη χώρα»

Οσον αφορά «το άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου» είπε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποβαθμίζουμε τέτοιες δηλώσεις», θέτοντας θέμα επικοινωνιακού υπόβαθρου δείχνοντας την «προεκλογική περίοδο» λέγοντας ότι «τέτοιες δηλώσεις γίνονται και μέσα σε αυτό το πλαίσιο»

Σχετικά με τη γεώτρηση ανέφερε πως «η παράνομη ενέργεια είναι δεδομένη είτε έχουν ξεκινήσει, είτε όσα λέει η Αγκυρα είναι μόνο σε λεκτικό επίπεδο»


Τσαβούσογλου: Mε διαμοιρασμό φυσικού αερίου έρχεται λύση στο Κυπριακό

Nέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως είπε με διαμοιρασμό φυσικού αερίου έρχεται λύση στο Κυπριακό, «Μόνο ένα πράγμα θέλουμε. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του ‘τ/κ λαού».


«Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε»

Με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, και έρχεται η λύση στο Κυπριακό και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι «θα μάθουμε να μοιραζόμαστε».

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “μια λύση η οποία δεν βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη”, προσθέτοντας ότι “καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση η οποία να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ”.
«Δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει»

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «το 2017 μείναμε στο Κραν Μοντάνα 11 μέρες αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες και επειδή δυστυχώς η ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν δεν τέθηκε σε εφαρμογή”» ‘Οπως είπε, «σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τι θα διαπραγματευτούμε με την ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, την ‘τδβκ’, την Ελλάδα και την Βρετανία”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ωστόσο σήμερα και το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα». «Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι.
Κυπριακή ΑΟΖ: Ξένη εταιρεία «αδειάζει» τον Ερντογάν

Μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με τον «Πορθητή» στην ανατολική Μεσόγειο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι ξένες εταιρείες που συνεργάζονται με την Άγκυρα φαίνεται πως «αποσύρονται» ιδιαίτερα μετά και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την Λευκωσία.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, μια ακόμα εταιρεία «παράτησε» τον «Πορθητή» και τους σχεδιασμούς του Ερντογάν που επιθυμεί να πραγματοποιήσει στην περιοχή, με την Άγκυρα να δέχεται ακόμα ένα πλήγμα μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», αποχώρησε η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, επικαλούμενη παράνομη δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO).

Η εν λόγω εταιρεία παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με την καθαυτό γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες είχε αποχωρήσει και άλλη ξένη εταιρεία που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο γεωτρύπανο, με αποτέλεσμα η TPAO και ο «Πορθητής» να μένουν στην συνέχιση της γεώτρησης δυτικά της Πάφου με δύο ξένες εταιρείες.

Με πληροφορίες από το cyprustimes.com, «Φιλελεύθερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου