Σάββατο, Ιουλίου 20, 2019

Πανελλήνιες 2019: Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις – Οι εναλλακτικές για όσους δεν τα καταφέρουν





Κορυφώνεται η αγωνία για τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων, καθώς μετά από την οριστικοποίηση του μηχανογραφικούς τους,περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων, ώστε να δουν σε ποια σχολή κατάφεραν να περάσουν.

Οι βάσεις για την εισαγωγή στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να ανακοινωθούν εκτός απροόπτου την εβδομάδα από 26 έως 30 Αυγούστου. Θα αναρτηθούν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα στην διεύθυνση Results.it.minedu.gov.gr όπου είχαν αναρτηθεί και οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2019.

Οι εναλλακτικές επιλογές για όσους δε τα καταφέρουν στις Πανελλήνιες:

Σπουδές σε ΙΕΚ: Τα τελευταία χρόνια ένας µεγάλος αριθµός παιδιών επιλέγει τις σπουδές στα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης). Στη χώρα µας υπάρχουν δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα δηµόσια οι σπουδές είναι δωρεάν, τα ιδιωτικά έχουν δίδακτρα. Ο λόγος που οι νέοι τα προτιµούν είναι γιατί αποκτούν επαγγελµατική κατάρτιση, η οποία τους οδηγεί σε σύντοµο διάστηµα στην αγορά εργασίας.

Σπουδές σε ιδιωτικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται µε ξένα ΑΕΙ:∆ιαθέτουν ειδικότητες προσαρµοσµένες στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα παιδιά δεν χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό.

Διετή προγράµµατα σπουδών στα πανεπιστήµια: Είναι ένας θεσµός που θα ξεκινήσει από φέτος σε πάρα πολλά πανεπιστήµια της χώρας. Απευθύνεται αποκλειστικά στους αποφοίτους των Επαγγελµατικών Λυκείων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοκιµαστεί, τα πανεπιστήµια τον έχουν «αγκαλιάσει», όπως επίσης οι τοπικοί και επαγγελµατικοί φορείς.

Ανοικτό Πανεπιστήµιο: Είναι µια λύση για λίγους, διότι το ΕΑΠ δεν διαθέτει πολλές ειδικότητες. Οµως τα πτυχία είναι ισότιµα των υπολοίπων ΑΕΙ. Απαιτεί δίδακτρα.

Πανεπιστήµια της Κύπρου: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους, καθώς υπάρχουν τα «ατού» της γλώσσας και της κοντινής απόστασης.

Πανεπιστήµια του εξωτερικού: ∆ύσκολη επιλογή λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας των Ελλήνων, αλλά σίγουρα εξαιρετική λύση. Χρειάζεται χρόνος ώστε κάποιος να εντοπίσει αυτό που θέλει.

Ξανά Πανελλήνιες: Αν και είναι µία δύσκολη επιλογή, καθώς ήδη υπάρχει η κούραση από το φετινό εξαντλητικό διάβασµα, αξίζει να επαναλάβει κάποιος την προσπάθεια. Επίσης υπάρχει και ο δρόµος της συµµετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις µε το 10%, συµπληρώνοντας δηλαδή µόνο το µηχανογραφικό.

(πληροφορίες από εφημερίδα «Έθνος»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου