Τετάρτη, Ιουλίου 24, 2019

23 χρόνια χωρίς την Αλίκη (Video | Photos)






Η ζωή της υπήρξε κινηματογραφική! Όπως ακριβώς και η επαγγελματική πορεία της όσα χρόνια βρισκόταν στην κορυφή και ήταν το πιο... λαμπρό αστέρι!




Σήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια από τον θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη όπως συνεχίζει να μας συντροφεύει, όχι μόνο μέσα από τις ταινίες αλλά και μέσα από τις αποκαλυπτικές ιστορίες που κάθε φορά έχει να πει και κάποιος που ήρθε έστω και μία φορά σε επαφή με την αξέχαστη Αλίκη.



Όλα στη ζωή της υπήρξαν ένα παιχνίδι της μοίρας. Πιο τρανό παράδειγμα η αρχή και το τέλος αυτής της μυθιστορηματικής ζωής. Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 και πέθανε ακριβώς 62 χρόνια και τρεις ημέρες μετά, στις 23 Ιουλίου του 1996 μετά από σύντομη αλλά πολύ σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο.



Τότε μία τέτοια λέξη δεν λεγόταν. Προτιμούσαν να την αναφέρουν στα δελτία ειδήσεων -γιατί ήταν υπόθεση όλων η μάχη που έδινε η Αλίκη για τη ζωή της- ως «νόσο» που την είχε προσβάλει και που ήταν πολύ σκληρή μαζί της.

Τον Μάιο του 1996 -μόλις δύο μήνες πριν πεθάνει- έφυγε για την Αμερική μαζί με τον γιο της Γιάννη Παπαμιχαήλ και τον τότε σύντροφό της Κώστα Σπυρόπουλο σε ένα ταξίδι ελπίδας για να σωθεί.

Ξαναγύρισε αλλά μόνο επειδή δεν υπήρχε καμία ελπίδα. Η Αλίκη τα γνώριζε όλα από την αρχή και κατά την αναχώρησή της για το συγκεκριμένο ταξίδι, με δάκρυα στα μάτια και την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, ζητούσε από όλη την Ελλάδα να προσευχηθεί να πάνε όλα καλά.

Ήθελε να δείξει δυνατή αλλά δεν μπορούσε. Όταν επέστρεψε ήταν απλά θέμα χρόνου να αφήσει τη «νόσο» να τη νικήσει καθώς οι γιατροί πλέον δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τη σώσουν.
«Έφυγε» όμως χορτασμένη και έχοντας στο πλευρό της το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής της, αυτό που ξεπερνούσε κάθε επαγγελματική επιτυχία της, τον γιο της Γιάννη.
Μανιάτισσα στην ψυχή
Η «σκούφια» της Αλίκης κρατάει από το χωριό Λάγια της Μάνης και ο πατέρας της, Ιωάννης Βουγιουκλάκης ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα ενώ είχε διατελέσει και Νομάρχης Αρκαδίας. Η μητέρα της Αιμιλία Κουμουνδούρου έφερε στον κόσμο άλλα δύο παιδιά, τον Αντώνη και τον Τάκη.
«Είμαι μια μητέρα που είχε τη χαρά να δει το παιδί της ν' ανεβαίνει το ένα μετά το άλλο τα σκαλοπάτια της επιτυχίας. Είναι ίσως εγωιστικό που το λέω, αλλά κάθε γονιός θέλει να καμαρώνει το παιδί του» είχε πει η μητέρα της σε σπάνια συνέντευξη στην εφημερίδα Εμπρός στις 18 Νοεμβρίου του 1961.
«Ωστόσο, αν σήμερα νιώθω υπερήφανη για την Αλίκη, υπήρξε εποχή που κάθε άλλο παρά ευχαρίστως άκουγα την Αλίκη να μου λέει ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Όχι γιατί δεν αγαπούσα το θέατρο ή τον κινηματογράφο, αλλά γιατί δεν ήθελα να μείνει μια μετριότης. Στο σχολείο οι καθηγηταί της πολλές φορές μου είπαν ότι η Αλίκη έχει ταλέντο κι ότι εγώ έπρεπε να την αφήσω να γίνει ηθοποιός. Μια μητέρα, όμως, που έχει μεγαλώσει τρία παιδιά, δύσκολα θα μπορούσε να δεχθεί, ώστε η μονάκριβη κόρη της να ακολουθήσει τον δρόμο που ήθελε. Πολλές φορές είχα συζητήσει με την Αλίκη. Της είχα προτείνει να την στείλω στο εξωτερικό, να σπουδάσει ό,τι ήθελε. Εκείνη όμως επέμενε να βγει στο θέατρο. Κι όταν μια μέρα μου ανήγγειλε ότι έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή κρυφά από μένα, δεν αντέδρασα, αλλά μέσα μου παρακαλούσα και ευχόμουν ν' αποτύχει στην προσπάθειά της…
Με την κόρη μου είμαστε δυο αγαπημένες φίλες. Αγαπάει την οικογένειά της με μια αγάπη που με κάνει να είμαι ευτυχισμένη. Κι αν αντέδρασα στα πρώτα της βήματα, το έκανα γιατί την αγαπούσα και γιατί ο δρόμος του καλλιτέχνη έχει λίγα τριαντάφυλλα και πολλά αγκάθια. Καταλάβαινα όμως πως θα έμενε πικραμένη σε όλη της τη ζωή, αν δεν την άφηνα να περάσει σ' αυτόν τον δρόμο. Την είδα σαν ηθοποιό στο πρώτο της έργο στο Εθνικό. Ήταν ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου. Εκεί έκλαψα, εκαμάρωσα και... συμμάχησα με την κόρη μου. Τη βραδιά εκείνη απεφάσισα να βοηθήσω όσο και όπως μπορούσα την Αλίκη» είχε πει στην ίδια συνέντευξη η Έμυ Βουγιουκλάκη η οποία εμπράκτως πράγματι υπήρξε σύμμαχος της Αλίκης στα χρόνια που ήρθαν.
Πηγή: gossip-tv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου