Τρίτη, Ιουλίου 23, 2019

Πέτσας: "Δεν κόβεται κανένα κοινωνικό επίδομα, δεν μειώνεται το αφορολόγητο, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό"





Τα μέτρα για τους πληγέντες στο Μάτι, τα πρώτα νομοσχέδια, τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό και τα κοινωνικά επιδόματα που δεν κόβονται απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στο Μάτι και τη συμπλήρωση ενός έτους από την εθνική τραγωδία.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε τα μέτρα για τους πληγέντες από τη φωτιά στο Μάτι που ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ των οποίων και η αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα για το Μάτι, ο Στέλιος Πέτσας εξήγγειλε ότι στο εξής οι εγκαυματίες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε θεραπεία, φάρμακα κ.ο.κ. Επίσης, οι πυρόπληκτοι που υπολογίζονται σε 4.334, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ, για μια πενταετία. Η σχετική δράση έχει κόστος 10 εκατ. ευρώ.


Ακόμη, θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σήμερα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση ειδικού φορέα για την αποκατάσταση περιοχών, όπως το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς, η Κινέτα.

Το νομοσχέδιο για επιτελικό κράτος θα είναι το πρώτο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, θα μπει στις Επιτροπές την Πέμπτη και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις. Θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος με στόχο να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουλίου ή το αργότερο έως την 1η Αυγούστου.


Απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως κανένα κοινωνικό επίδομα δεν πρόκειται να κοπεί και όλα θα χορηγηθούν κανονικά και όπως προβλέπεται. Σημείωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του αφορολόγητου και πως δεν θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό το 2019.

Αναφερόμενος στα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο στις 29 και 30 Ιουλίου και θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία. Το πιθανότερο είναι το ταξίδι στο Παρίσι να προηγηθεί εκείνου στο Βερολίνο, αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία.


«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, συμπληρώνεται ένα έτος από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και ο πρωθυπουργός παρέστη στο μνημόσυνο», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι ημέρα δράσης που περιμένουν οι συμπολίτες μας που επλήγησαν. Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε όσα σχετικά είπε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις.

«Οι δράσεις αυτές είναι η μόνη ένδειξη συμπάθειας και στήριξης», συνέχισε και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκ ευρώ που λιμνάζουν στον ειδικό λογαριασμό.

Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν ώστε άνθρωποι με βαριά εγκαύματα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, θεραπείες και ιατρικές παροχές. Επίσης οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για 4334 κατοίκους και το ποσό είναι 10 εκ. ευρώ. Επιπλέον θα διατεθούν 20 εκ ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των πληγεισών περιοχών.

Για τα προβλήματα που χρονίζουν εκδίδονται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα εξής τρία σημεία:

1. Περιέχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης για φυσικές καταστροφές. Πρώτη περίπτωση ο καθαρισμός ενός οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα καυστικής ύλης.

2. Συγκροτείται ειδικός φορέας, μη αστικός, μη κερδοσκοπικός φορέας, για ένα σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των περιοχών στο Μάτι, το Νέο Βουντζά και την Κινέτα. Θα μετέχουν εθελοντές των τοπικών κοινωνιών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΓΓ της κυβέρνησης και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.

3. Ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος η ευθύνη κατάρτισης ενός νέου πρότυπου χωρικού σχεδίου.

«Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Ξεκινά μια νέα εποχή με όραμα, σχέδιο και προοπτική. Εντολή του λαού είναι να αλλάξουμε πορεία. Οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται αλλά το όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη. Με τ5ην πρόοδο τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα προβλήματα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Για το επιτελικό Κράτος θα έρθει στις 24.07, θα είναι στην Επιτροπή στις 25.07 και θα ψηφιστεί έως τις 08.08. Το νομοσχέδιο για τις πρώτες μειώσεις φόρων που είναι ο ΕΝΦΙΑ και η ρύθμιση των 120 δόσεων θα έρθει με μορφή κατ' επείγοντως στις 26.7 και θα ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.

Επίσης θα έρθει ένα διυπουργικό το οποίο θα περιέχει διατάξεις όπως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και για το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα κατατεθεί τη Δευτέρα, θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τρίτη και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

Ειδικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μειώσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως πχ ότι για ακίνητη περιουσία από 80.000-100.000 ευρώ η μείωση είναι 20% ενώ της προηγουμενης κυβέρνησης ήταν 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 180.000 ευρω.

«Είναι σαφές ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Τέλος ανακοίνωσε το πρόγραμμα του πρωθυυπουργού. Το απόγευμα στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμου για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την αξιοποίηση του πρώην βασιλικου κτήματος στο Τατόι.

Αύριο στις 11.30 το Μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξει τις πύλες του σε 15 νέους μαθητές οι οποίοι θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας ενώ νωρίτερα, στις 11.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας με θέμα τον αντικαπνιστικό νόμο.

Την Πέμπτη στις 09.30 ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις στο Μαξίμου για το Ελληνικό ενώ οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στις 09.30 θα επισκεφτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσο για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους θα ξεκινήσουν από την Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου.

Στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία ενώ προγραμματίζεται επίσκεψή του στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τέλος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για την απώλεια του κινηματογραφιστή Σταύρου Τσιώλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου