Τετάρτη, Ιουλίου 24, 2019

Η παροιμία του Τσίπρα επιβεβαιώθηκε...


\

Ο Aλέξης Τσίπρας το είπε περίπου προφητικά από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας το, όντως, ήπιο πολιτικό κλίμα που επικράτησε στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις: «Μακάρι», είπε, «κύριοι της...
κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο». Για να υπενθυμίσει, εξίσου… προφητικά και επικαλούμενος την παρέα που κάνει με τον αγγλοτραφή Ευκλείδη Τσακαλώτο, την γνωστή βρετανική παροιμία: «You cannot teach an old dog new tricks» («δεν μπορείς να μάθεις σε έναν γέρο σκύλο νέα κόλπα».)

Η επιβεβαίωση μάλλον ήρθε πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις. Και ήρθε δια της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της νέας Βουλής να ασχοληθεί, στην πρώτη της κιόλας συνεδρίαση αύριο Τετάρτη, με το εισαγγελικό αίτημα για την άρση της ασυλίας του νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Το αίτημα αφορά δύο υποθέσεις, με ισάριθμες μηνύσεις σε βάρος του Παύλου Πολάκη. Η πρώτη είναι η μήνυση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα για την γνωστή υπόθεση καταγραφής τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και η δεύτερη αφορά την μήνυση του πρώην επικεφαλής των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή για συκοφαντική δυσφήμηση.

Και οι δύο υποθέσεις εκκρεμούσαν από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο καθώς το εισαγγελικό αίτημα είχε σταλεί πριν από τις εκλογές. Ως εκ τούτου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την, μάλλον εύλογη, θέση ότι προκαλεί αν μη τι άλλο αίσθηση η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της νέας Βουλής, που συγκροτήθηκε μόλις σήμερα το πρωί, να εξετάσει με το «καλημέρα» θέμα άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη.

Έχει ενδιαφέρον, δε, ότι ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έλεγε από το Σαββατοκύριακο, και στην διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, ότι είχε ήδη πληροφορηθεί πως η νέα Βουλή σκοπεύει άμεσα να ασχοληθεί με τις μηνύσεις εναντίον του, οι οποίες σημειώνεται πως αφορούν καθαρά πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως μόλις έγινε γνωστός ο προγραμματισμός της Επιτροπής Δεοντολογίας ο Παύλος Πολάκης δήλωσε πως ο ίδιος δεν θα ζητήσει άρση της ασυλίας του, αλλά απ’ ευθείας την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κάλεσε την ΝΔ να συστήσει Προανακριτική Επιτροπή.

«Είμαι εδώ και σας περιμένω», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης.

Το γεγονός ότι οι μηνύσεις κατά Πολάκη αφορούν πολιτικές ενέργειες τις οποίες έκανε όταν ήταν υπουργός είναι το στοιχείο που τονίζουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διαβλέποντας πίσω από την κίνηση της Επιτροπής δεοντολογίας σαφείς προθέσεις πολιτικού ρεβανσισμού από την πλευρά της κυβέρνησης και της σκληρής ηγετικής ομάδας της ΝΔ.

Επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται την στιγμή που παραμένουν ανοιχτές σοβαρές δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται στελέχη είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, όπως τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι θα υπάρξει συνέχεια και σε άλλα μέτωπα με στόχο τον συμψηφισμό και, κυρίως, το «κουκούλωμα» των πραγματικών σκανδάλων.

«Η παλιά… καλή Δεξιά επιστρέφει», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπενθυμίζει και τις ευθείες απειλές που εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης το Σαββατοκύριακο στην Βουλή λέγοντας: «Όλες οι δεσμεύσεις μας για τις σκευωρίες του παρελθόντες όπως και προσπάθειές σας να πλήξετε με λάσπη και ψέματα για να πλήξουν τους πολιτικούς σας αντιπάλους θα διερευνηθούν μέχρι κεραίας»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου