Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2019

Ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων ζήτησε ο Δένδιας από τον Πομπέο (Photo)


Ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τις ΗΠΑ ζήτησε η Ελλάδα.


Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζητησε από τον Αμερικανό ομολογό του, Μάικ Πομπέο, καθαρή στήριξη των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά.


Στο επίκεντρο του πρώτου τετ-α-τετ που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Μάικ Πομπέο, στο State Department βρέθηκε η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας-Ουάσινγκτον.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο NATO», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μετά την συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Έλληνα ομόλογό του.

Ο Μάικ Πομπέο προσέθεσε πως προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Αθήνα, ώστε να προωθηθεί η «σταθερότητα και η ευρωστία» στην περιοχή.




View image on Twitter








Secretary Pompeo

✔@SecPompeo




I had a good conversation with Greek Foreign Minister @NikosDendias. Greece is a pillar of stability in the Eastern Mediterranean and Balkans and an important @NATO Ally. We look forward to continuing to working closely together to promote stability & prosperity in the region.


1,044
6:29 PM - Jul 17, 2019


397 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy



Από τη πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στον Μάικ Πομπέο να επισκεφτεί την Αθήνα το φθινόπωρο, όπου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος «Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ», ένα ενδεχόμενο που, όπως είπε, η αμερικανική πλευρά το βλέπει πολύ θετικά και είναι αρκετά πιθανό να συμβεί.

«Είμαι ευτυχής γιατί μια από τις πρώτες συναντήσεις μου σαν υπουργός Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Μάικ Πομπέο. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέσης Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε αυτή την σχέση.


Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του διαλόγου, αλλά και την περίληψη και άλλων θεμάτων στον διάλογο αυτό», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Συζητώντας τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ο Νίκος Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της τουρκικής στάσης έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».



Τέλος, αναφορικά με τις ενεργειακές εξελίξεις και τα διάφορα πολυμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που αναπτύσσει η ελληνική εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σημείωσε «τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής της σχέσης, όπως και στα θέματα της συνεργασίας με την Αίγυπτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου