Κυριακή, Αυγούστου 18, 2019

Άγνωστοι Έλληνες: Άγις Ταμπακόπουλος


 



Ο Άγις Ταμπακόπουλος (1892-18 Αυγούστου 1958) ήταν Έλληνας νομικός και πολιτικός, διδάκτορας του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν.


Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης από τις 17 Ιουλίου 1938 ως τις 20 Απριλίου 1941. Ως πρώτος τη τάξει υπουργός χρημάτισε και πρωθυπουργός μετά την αυτοκτονία του Κορυζή από τις 18 Απριλίου ως τις 20 Απριλίου 1941.

Το αρχείο του αποτελεί τη μοναδική πηγή για άντληση πληροφοριών ως προς την αρχική μορφή του κειμένου του Αστικού Κώδικα.

Καταγόταν από οικογένεια στρατιωτικών και πολιτικών από την Αρκαδία. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Κατά τη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης (στην κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά) δημοσιεύτηκε ο Αστικός Κώδικας (επιμελήθηκε τη σύνταξή του από κοινού με το Γεώργιο Μπαλή) και ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας.

Υπήρξε ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, των Παιδικών Δικαστηρίων και του Ταμείου Συντάξεων Συμβολαιογράφων.

Μεταπολεμικά ήταν συνιδρυτής του Ελληνικού Συνδέσμου Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και σύμβουλος επί της ιδρύσεως των ασφαλειών “Αστήρ”. Η σύζυγός του, Μαρία, διατήρησε το προσωπικό του αρχείο.

wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου