Δευτέρα, Αυγούστου 19, 2019

Θα χυθεί «γαλάζιο» αίμα!




Άρης Επιτροπάκης
Documento


Διίστανται οι απόψεις μέσα στη ΝΔ για τον Αντώνη Σαμαρά. Κάποιοι τον παρομοιάζουν με μοναχικό καβαλάρη («Λούκι Λουκ της Δεξιάς» τον χαρακτηρίζουν οι οχτροί του) που ασκόπως περιπλανιέται στην πολιτική του έρημο. Κάποιοι άλλοι πάλι, που τον συμπαθούν κομματάκι, υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός αυτή την περίοδο μοιάζει σαν τον οσκαρικό Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στην ταινία «Θα χυθεί αίμα».


Ο λόγος που αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες για τον βουλευτή Μεσσηνίας έχει να κάνει αφενός με το γεγονός ότι ο Σαμαράς «νιώθει αδικημένος και πικραμένος» από τον πρωθυπουργό, αφετέρου ψάχνει, καταπώς φαίνεται, πολιτικό ρόλο στην εποχή Μητσοτάκη. Επίσης, ο Καλαματιανός πολιτικός φέρεται να είναι έξαλλος με τις φήμες που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται σοβαρά να προτείνει για πρόεδρο Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν τον είχε ψηφίσει το 2015!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Βρυξέλλες γιοκ

Ο Σαμαράς καταλογίζει, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, στον Μητσοτάκη πολιτικό δόλο αναφορικά με τους χειρισμούς του για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το Μαξίμου άφησε σκοπίμως να αιωρείται η φήμη ότι ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός θα πρότεινε τον Μεσσήνιο βουλευτή. «Κι ενώ ήταν σχεδόν… επίσημο για την υποψηφιότητα Σαμαρά, ο Κυριάκος έδινε την ίδια ώρα τα χέρια με τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος και τελικώς θα είναι ο νέος επίτροπος» τονίζουν με νόημα, προσθέτοντας ότι «ο Μητσοτάκης στις συζητήσεις του με τον Σαμαρά τον είχε διαβεβαιώσει ότι αυτόν θα πρότεινε». Ωστόσο, για την ακρίβεια του ρεπορτάζ, από το Μαξίμου διαψεύδουν τη σχετική φημολογία λέγοντας ότι «ουδέποτε συζητήθηκε τέτοιο θέμα, πόσο μάλλον να του υποσχέθηκε κάτι τέτοιο ο Μητσοτάκης». Από την άλλη στο σαμαρικό στρατόπεδο ήταν τόσο σίγουροι για τη μετακόμιση του αρχηγού τους στις Βρυξέλες, ώστε διέδιδαν και τα ονόματα των συνεργατών που θα τον ακολουθούσαν στη Κομισιόν. Μάλιστα εν είδη ανεκδότου λεγόταν εκείνες τις ημέρες ότι ο Δημήτρης Σταμάτης (πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Σαμαρά) είχε «ετοιμάσει και τις βαλίτσες του» για να πάει στις Βρυξέλες.

«Δεν τον στήριξε στο θέμα Novartis»

Ο δεύτερος λόγος που ο Σαμαράς φέρεται να έχει ανέβει στα κεραμίδια και να «στολίζει με διάφορα γαλλοκαλαματιανά» τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει να κάνει με την εμπλοκή του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού στη δικογραφία του Novartis-gate. «Ακόμη και τώρα που η υπόθεση για Σαμαρά μπήκε στο αρχείο δεν βρήκε να πει μια κουβέντα ο Μητσοτάκης. Μόνο στην υπόθεση Πικραμμένου αναφέρθηκε μέσα στη Βουλή» σχολιάζουν με μια δόση πικρίας από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα στην επισήμανση ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «σκευωρία» η απάντησή τους είναι οργισμένη: «αυτά είναι επικοινωνιακά κολπάκια. Αν ήθελε πραγματικά να στηρίξει τον Σαμαρά θα έβγαινε στη Βουλή και θα τον στήριζε και δεν θα έβαζε τον Πέτσα να κάνει μια δήλωση για να βγάλει την υποχρέωση» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η… Σαμαράς ή επί τας

Ο τρίτος λόγος αφορά την εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας τον Γενάρη του 2020. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα, έως και καταστροφικά για τον Μητσοτάκη, εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες ότι ενδιαφέρεται για το ύπατο αξίωμα ο Αντ. Σαμαράς. Δύσκολα είναι διότι ο Σαμαράς με τις θέσεις του για το μακεδονικό, τα εθνικά θέματα και την αύρα ρεβανσισμού που τον ακολουθεί, αποκλείεται… μόνος του από τη κούρσα για την προεδρία. Επίσης, από πουθενά δεν προκύπτει ότι το ΚΙΝΑΛ (ακόμη και αν τον ήθελε ο Μητσοτάκης –που δεν τον θέλει– τον Σαμαρά για ΠτΔ) θα συναινούσε σε τέτοια πρόταση. Η εικόνα με τον Αντ. Σαμαρά στο προεδρικό μέγαρο να βγάζει πύρινους λόγους για την «προδοτική συμφωνία των Πρεσπών» ή ότι «θα πάει μέχρι τέλους» τους πολιτικούς του αντιπάλους θα είναι αρνητική κυρίως για τη χώρα και δευτερευόντως για τον Κυρ. Μητσοτάκη εφόσον πάει σε τέτοια λύση.

Το σενάριο που προαναφέραμε είναι το κακό για τον σημερινό πρωθυπουργό. Ομως το πλέον εφιαλτικό σενάριο για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι –στο πλαίσιο της συναίνεσης που ευαγγελίζεται– να συμφωνήσει με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ώστε να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Μαύρο φίδι που τον έφαγε τον Κυριάκο» λένε όσοι γνωρίζουν τα αισθήματα που τρέφει ο Αντ. Σαμαράς για τον ΠτΔ. Σύμφωνα με δεξιούς κύκλους, «ο Σαμαράς θα τα κάνει όλα μπουρλότο εφόσον η ΝΔ προτείνει τον Παυλόπουλο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο Πρ. Παυλόπουλος λειτούργησε τα τελευταία χρόνια «ως κομματάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου ως πολιτικός καθοδηγητής του Αλ. Τσίπρα». Το γεγονός βέβαια ότι ο ΠτΔ λειτούργησε όπως το σύνταγμα μας επιτάσσει, θεσμικά και υπερκομματικά, είναι προφανές ότι δεν τους περνά από το μυαλό. Ωστόσο όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας δεν βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση στη Νέα Δημοκρατία και δη στην καραμανλική και μητσοτακική πτέρυγα. «Εάν συμφωνήσουν Μητσοτάκης και Καραμανλής για τον Προκόπη Παυλόπουλο, τότε θα το δεχτεί και θα πει κι ένα καλαματιανό τραγούδι» εξηγεί προβεβλημένο στέλεχος της καραμανλικής συνιστώσας. Το θέμα πάντως αναμένεται να έχει κλείσει μέχρι τον Οκτώβριο. Οψόμεθα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου