Δευτέρα, Αυγούστου 19, 2019

Το κρυφτούλι της κυβέρνησης...



Κι όμως η Ευρωπαία επίτροπος στα θέματα Ανταγωνισμού έχει απαντήσει ήδη στον πρωθυπουργό πολύ πριν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση. Τα θερμά συγχαρητήρια στη Βασιλική Θάνου, όταν ανέλαβε στις...
αρχές του χρόνου τα καθήκοντά της ως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και η τυπική απάντηση στις έγγραφες καταγγελίες τού τότε προέδρου της Ν.Δ. και νυν πρωθυπουργού ήταν κάτι περισσότερο από σαφή.

Τα ίδια επιχειρήματα που υποστήριξε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας την Ευρωπαία επίτροπο να παρέμβει στην -κατά τη γνώμη του- μη σύννομη τοποθέτηση της Βασ. Θάνου διατύπωσε και μέσα στη Βουλή, προκειμένου να εκπαραθυρώσει όχι μόνο την πρόεδρο, αλλά και μέλη της επιτροπής που είχαν διοριστεί πολύ πριν αναλάβει η κ. Θάνου.

Οι τωρινές τυπικές απαντήσεις της Μ. Βεστάγκερ μάλλον μαρτυρούν στάση αναμονής εν όψει της νέας κατανομής θέσεων Ευρωπαίων επιτρόπων και λιγότερο τη διάθεσή της να εγκρίνει τις νομοθετικές διατάξεις της κυβέρνησης που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί μεν να εξέδωσε περιχαρής το ΦΕΚ παύσης των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ωστόσο οι προσφυγές τόσο στην ελληνική Δικαιοσύνη όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν επιτρέπουν προς το παρόν τον εφησυχασμό της. Ταυτόχρονα με την ουσιαστική διάλυση της επιτροπής οι μόνοι που πραγματικά ανακουφίστηκαν είναι όσοι είχαν μπει στο μικροσκόπιό της, με πρώτο και κύριο το μονοπωλιακό πρακτορείο διανομής Τύπου.

Οσο κι αν θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στην εξόφθαλμη καταπάτηση των δικών της Οδηγιών. Πολύ περισσότερο όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ακόμα και προσχηματικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε θέματα πολυφωνίας στην ενημέρωση των πολιτών, που μοιραία περιορίζεται όταν οι εφημερίδες οδηγούνται και με τις πρακτικές καρτέλ σε μαρασμό.

Μπορεί λοιπόν ο Κ. Μητσοτάκης να κατάργησε ολόκληρους θεσμούς και να περιόρισε τις αρμοδιότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, μπορεί να ιδιωτικοποίησε για λογαριασμό της κυβέρνησης τη δημόσια τηλεόραση, όμως μάλλον δύσκολα θα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο της ωμής κυβερνητικής παρέμβασης στις Ανεξάρτητες Αρχές που εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου