Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2019

Σε λειτουργία από τις 15 Σεπτεμβρίου η «Εισπρακτική» της Εφορίας - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ (Pdf)





Σε λειτουργία τέθηκε ήδη η «Εισπρακτική Εταιρεία» της Εφορίας στην οποία θα παραπεμφθούν για τα… περαιτέρω όσοι δεν ενταχθούν στις 120 δόσεις για τα παλαιά χρέη ή δεν ρυθμίσουν τα τρέχοντα χρέη τους από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρει σήμερα το sofokleousin.gr, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, που εκδόθηκε στις αρχές Αυγούστου η λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής επισπεύστηκε και αντί για την 1η Νοεμβρίου 2019, ορίστηκε η 15η Σεπτεμβρίου 2019.

Η νέα υπηρεσία έπιασε ήδη δουλειά και ήδη αποστέλλει ειδοποιήσεις προς οφειλέτες με τις οποίες τους καλεί να ενταχθούν στις 120 δόσεις, διαφορετικά θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων.

Η επίσπευση της λειτουργίας του ΚΕΟΦ Αττικής, έγινε εν μέσω του θέρους και η άμεση έναρξη της λειτουργίας της, έχει τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από την ενασχόλησή της με τους οφειλέτες του δημοσίου που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις, και ειδικά εκείνης των 120 δόσεων.

Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις που είναι ανοιχτές είναι:


Η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία αφορά σε χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2018 ή για χρέη που αφορούν σε πρόστιμα που προκύπτουν από ελέγχους, τα οποία αφορούν σε προηγούμενα οικονομικά έτη αλλά βεβαιώθηκαν εντός του 2019. Η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 30 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν θα δοθεί παράταση, ενδεχόμενο για το οποίο αντιδρούν έντονα και οι θεσμοί, αλλά η εικόνα της προσέλευσης των οφειλετών μέχρι τώρα είναι απογοητευτική.


Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στην οποία εντάσσονται τα χρέη που προκύπτουν εντός του 2019 είτε από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ. Για τη ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, αλλά οι οφειλέτες πρέπει να ενταχθούν σε αυτή πριν κινηθεί η εφορία και λάβει μέτρα δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών.


Η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων που ισχύει για τους έκτακτους φόρους που βεβαιώνονται όπως είναι π.χ. οι φόροι κληρονομιάς και οι φόροι από πρόστιμα, αν και η δεύτερη κατηγορία μπορεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να ενταχθεί στις 120 δόσεις.

Η απόφαση του κ. Πιτσιλή

Η απόφαση (Δ.ΟΡΓ.Α 1110514 ΕΞ 2019 /02-08-2019) του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, σχετικά με τον χρόνο έναρξης λειτουργίας του ΚΕΟΦ Αττικής προβλέπει τα ακόλουθα:

«Ανακαθορίζουμε την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Κ.Ε.ΟΦ. Αττικής της Γ.Δ.Φ.Δ., αντί για την 01/11/2019, την 15/09/2019, καθώς και των υφιστάμενων οργανικών μονάδων αυτής, εκτός εκείνων, για τις οποίες προβλέπεται ότι θα καθορισθεί με νεότερη απόφαση».

Επίσης η απόφαση διευκρινίζει ότι το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών (Κ.Ε.ΟΦ.) Αττικής είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, οφειλετών με χρέη σε Δ.Ο.Υ. της Περιφέρειας Αττικής, όπως, ειδικότερα ορίζεται με αποφάσεις μας, παράλληλα με τις κατά τόπον αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οι οποίες διατηρούν την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών αρμοδιότητάς τους.

Δείτε την απόφαση Πιτσιλή:

:
Σ

Στόχοι του ΚΕΟΦ είναι:


Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφασή μας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια με τη λήψη στοχευμένων μέτρων, για οφειλές που καθορίζονται, αρμοδίως.


Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.


Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δρομολογημένων δράσεων και στόχων του Τμήματος.


Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.


Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, η παρακολούθηση της διαδικασίας και η συμμετοχή σε αυτή.


Η εισήγηση προς την αρμόδια Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) επί αιτήματος για συμμετοχή του Δημοσίου σε συμφωνία εξυγίανσης οφειλέτη του, σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Κώδικα καθώς και η εφαρμογή δικαστικά επικυρωμένων συμφωνιών, δικαστικών αποφάσεων και προσωρινών διαταγών που ρυθμίζουν οφειλές προς το Δημόσιο στα πλαίσια διαδικασίας αφερεγγυότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου