Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2019

Δρούγος : Δέκα επισημάνσεις φωτιά για την κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση στον Κόλπο και στην Αραβική Χερσόνησο






EΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ-ΙΡΑΝ-ΗΠΑ.


Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος
Διεθνολόγος-ΓεωστρατηγικόςΑναλυτής

Πρώτο: Η κατάσταση στον Κόλπο είναι για μία ακόμα φορά κρίσιμη ,οριακή, ενώ δεν διαφαίνεται κάποιας μορφής αποκλιμάκωση , με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να είναι πιθανά.Οι ΗΠΑ αν και κατά καιρούς έχουν απειλήσει το καθεστώς της Τεχεράνης με τιμωρητικά-στρατιωτικά μέτρα(για πάνω απο 25 χρόνια), εν τούτοις δεν προχώρησαν μέχρι τώρα σε προληπτικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις κατά ναυτικών βάσεων, εγκαταστάσεων βαλλιστικών πυραύλων, πυρηνικών βάσεων ως και κατά των υπολογίσιμων δυνάμεων της Επαναστατικής Φρουράς που είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας στο Ιράν.Οι τελευταίες επιθέσεις κατά των καθοριστικής σημασίας πετρελαικών εγκαταστάσεων της κρατικής εταιρείας ARAMCO(και ιδιαίτερα στο Αμπκαικ) στην ΒΑ Σαουδική Αραβία. προκαλούν επιπροσθετες ανησυχίες λόγω του ότι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Μ.Ανατολής δεν ίναι καθόλου καλή(ανατολικά του Ευφράτη-περιοχές του Ιράκ-επαρχία Ιντλίμπ-Υεμένη-κα)

Δεύτερο: Στην ευρύτερη περιοχή μαίνονται συρράξεις που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των συμβατικών πολέμων. Παρατηρούμε επιχειρήσεις από μη-κρατικές οντότητες , όπως οι φιλο-Ιρανοί αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ,που πλήττουν με πυραύλους διάφορες βάσεις, αεροδρόμια και πετρελαικές εγκαταστάσεις του Ριάντ, ως αντίποινα για την εμπλοκή τηςΣ.Αραβίας και συμμάχων της στον εμφύλιο πολέμο της Υεμένης.Παρόμοιες ενέργειες βλέπουμε κατά διαστήματα από την Λιβανέζικη φιλο-Ιρανική οργάνωση Χεζμπολλάχ κατά του Ισραήλ , αλλά και από φιλοιρανικές οργανώσεις στο έδαφος του Ιράκ.Απέναντι σε τέτοιες ενέργειες απαντά κατά διαστήματα η Ισραηλινή αεροπορία,που θεωρεί την απειλή από την Τεχεράνη ως την πρώτιστη για το Εβραικό κράτος.

Τρίτο: Μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης εδώ και χρόνια μαίνεται ένας πόλεμος μέσω «ελεγχόμενων-εντολοδόχων αντιπροσώπων» τους όπως είναι από την πλευρά του πρώτου η υποστήριξη που παρέχει σε Άραβες Σουνίτες -Βαλούχους κα που διαβιούν μέσα στο Ιρανικό κράτος, ενώ η Τεχεράνη ενισχύει το καθεστώς του Ασαντ στην Δαμασκό , τις φιλοιρανικές οργανώσεις στο νότιο Ιράκ, τους Χούθις στην Υεμένη κα. Στόχος μεταξύ άλλων από την μεριά του Ιράν είναι η δημιουργία ενός ελεγχόμενου «χερσαίου διαδρόμου» από το Ιράν μέσω νοτίου Ιράκ προς Συρία και από εκεί προς Λίβανο και ανατολική Μεσόγειο.Αυτό αφορά και την Ελλάδα η οποία ούτε καν το έχει ασχοληθεί…

Τέταρτο: Δεν έχω προσωπικά πειστεί ότι τις επιθέσεις στην ΒΑ Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν οι Χούθις.Είναι τεράστια η απόσταση από τη Σαναά της Υεμένης μέχρι τις εγκαταστάσεις της ARAMCO. Μέχρι τώρα οι αντάρτες της Υεμένης επιτέθηκαν σε αποστασιακά κοντινές βάσεις .Είναι αρκετά μακριά.Εκτιμώ ότι πιθανότατα οι πύραυλοι εκτοξέυτηκαν από το ΝΔ Ιράν ή από το Ιρακινό έδαφος(περιοχές Νασιρίγια-Ζουμπαίρ).Αναμένουμε το πόρισμα της σχετικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.Επίσης εκτιμώ ότι πέραν των μη-επανδρωμένων αεροσκαφών, η επίθεση συνοδεύτηκε και με πυραύλους κρουζ.

Πέμπτο: Παρά τον τεράστιο αμυντικό προυπολογισμό του Ριάντ σε υπερσύγχρονα αμυντικά συστήματα από τις ΗΠΑ και την Μ.Βρετανία , η αεράμυνα και η αντιπυραυλική άμυνα απέτυχαν να εντοπίσουν και καταρρίψουν τα όποια ιπτάμενα αντικείμενα.Αυτό δείχνει ότι ορισμένα συστήματα πχ PATRIOT-3 εμφανίζουν κενά και δεν είναι τυχαίο,ότι οι Ρώσοι στον τομέα αυτό διεισδύουν στην περιοχή…(μιλώ πέραν Τουρκίας)

Έκτο : Το δόγμα ασύμμετρων επιχειρήσεων της Τεχεράνης κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ απαιτεί ασύμμετρη αντιμετώπιση.Οι Ιρανοί ενεργούν και επιχειρούν σε γκρίζα ζώνη.Και η περίπτωση τους δεν αντιμετωπίζεται με μπαράζ οικονομικών και πετρελαικών κυρώσεων, όπως κάνει ο Τραμπ σε κράτη-παρίες. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη έμφαση σε επιλογές ενισχυμένης αποτροπής, σε σαμποτάζ στην Ιρανική βιομηχανία, σε ηλεκτρονικό πολέμο,σε χρήση νέας γενιάς drones, σε μορφές και μέσα επιθετικού κυβερνοπολέμου καθώς και σε παρατεταμένες ψυχολογικές και υβριδικές ενέργειες Το Ιράν δεν επιθυμεί συμβατικό πόλεμο. Έχει πολύ βαθιά»τραύματα» από τον οκταετή πολέμο με το Ιράκ ( 1980-1988), για αυτό ενεργεί ασύμμετρα.

Έβδομο : Οι συνεχείς επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης σε δεξαμενοπλοία και στρατηγικού χαρακτήρα εγκαταστάσεις στην Αραβική Χερσόνησο , θα πρέπει να συνδράμουν στην σύσταση μίας μόνιμης ναυτικής δύναμης από πλευράς Δυτικών και Αραβικών κρατών. Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδια και η Γερμανία πρέπει να αλλάξουν στάση. Μέχρι στιγμής υπάρχουν χώρες που έχουν δηλώσει ετοιμότητα συμμετοχής(ΗΠΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΗΑΕ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ-ΜΠΑΧΡΕΙΝ). Είναι θέμα ναυτικής ως και ενεργειακής ασφάλειας.Και το ΝΑΤΟ θα μπορούσε πιο ενεργά να συμμετέχει σε μία τέτοια δύναμη. Είναι ο μόνος σοβαρός οργανισμός και έχει τέτοιες εμπειρίες από επιχειρήσεις κατά πειρατών και τρομοκρατών. Και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει πολύπλευρα σε τέτοιες πρωτοβουλίες λόγω προστασίας της ναυτιλίας μας κα.

Όγδοο : Η ενισχυμένη κρίση στον Κόλπο απειλεί κυρίως τα κράτη τηςΑσίας-Ειρηνικού που εξαρτώνται από την τροφοδοσία σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.(Ινδία-Νότια Κορέα-Κίνα-Φιλιππίνες-Ιαπωνία κα). Συνεπώς θα πρέπει να μελετήσουν και να διευρύνουν τους όποιους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων αποσταθεροποιητικών τάσεων και ενεργειών προερχομένων από το Ιράν ή άλλους παράγοντες.

Ένατο : Όσο ποτέ άλλοτε χρειάζονται καλές, επίκαιρες ως και πολυδιάστατες πληροφορίες για τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Και μάλιστα πληροφορίες για τα εσωτερικά ασύμμετρων δυνάμεων, μη-κρατικών ομάδων,-τρομοκρατικών δικτύων – διακίνηση βρώμικων κεφαλαίων και όπλων,καθώς και σοβαρή ανάλυση. Μην βλέπουμε τα πράγματα επιφανειακά .. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει…

Δέκατο : Οι ΗΠΑ προυσιάζουν στην εποχή Τραμπ πολλά κενά και ασάφειες στην εξωτερική τους πολιτική.Παρά το πολύ ισχυρό στάτους στον πλανήτη , επειδή ο Τραμπ δεν υλοποιεί τα όσα λέει (πχ απέναντι σε Ιράν-Συρία-Βόρεια Κορέα- Βενεζουέλα), και κινείται αντιδιπλωματικά και κυκλοθυμικά, υπάρχει πρόβλημα. Ένα μεγάλο μέρος των αποτυχιών των τελευταίων χρόνων στην πολιτική των Αμερικανών οφείλεται στην μη-σταθερότητα των θέσεων τους.Με αποτέλεσμα να χάνουν σε φίλους και να εκμεταλλέυονται την κατάσταση εχθρικές και άλλες δυνάμεις.Επίσης θα πρέπει κάποοι να αντιληφθούν ότι η Τουρκία και το Ιράν είναι ανερχόμενες δυνάμεις…και θα αλλάξουν πολλά στην Μ.Ανατολή και Αφρική.

analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου