Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18, 2019

Όταν η ΝΔ απέκλειε την εκλογή ΠτΔ...




...με 151 ψήφους
Η ΝΔ διακαώς επιθυμεί την αλλαγή του Συντάγματος αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλει ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας να εκλέγεται με 151 ψήφους από τη Βουλή, ώστε η εκλογή του να...
αποσυνδεθεί εντελώς από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μάλιστα για να το καταφέρει αυτό επιχείρησε κι ένα κολπάκι στην προηγουμένη Βουλή. Αυτό που ξέχασε ήταν η πρότερη στάση της στο ζήτημα. Συγκεκριμένα ξέχασε ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά απέκλειε κατηγορηματικά την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας με 151 ψήφους.

Στην προκειμένη περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα όταν και αποφασίστηκε η συνταγματική αναθεώρηση που θα γίνει από αυτή τη Βουλή, η ΝΔ ψήφισε ως αναθεωρητέα τη διάταξη για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό όμως από αυτό της τότε κυβέρνησης. Ο λόγος ήταν ότι προετοιμαζόταν να αναλάβει τη διακυβέρνηση κι έτσι ήθελε να αναθεωρήσει τη διάταξη όπως την εξυπηρετεί.

Κι όμως κατά την αντίστοιχη αναθεώρηση επί κυβέρνησης Σαμαρά το ίδιο κόμμα απέκλειε κατηγορηματικά την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας με 151 ψήφους. Αυτό που σήμερα δηλαδή αποτελεί την πρότασή της.

Την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης που απέκλειε το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους υπέγραφε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτοι, μάλιστα, υπέγραφαν ο τότε Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο - εισηγητής τότε - Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο βουλευτής και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, όπως υπενθυμίζει ο Βασίλης Σκουρής στο News247.gr, η ΝΔ πρότεινε χαρακτηριστικά την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως εξής:

«προτείνουμε την αναθεώρηση των ακόλουθων διατάξεων του Συντάγματος:

Α. Των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 1,εδ. β΄, 32 παρ. 1, 3, 4 και 5 και 41 παρ. 5, ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τούτο προκειμένου ν’ αποσυνδεθεί πλήρως το ενδεχόμενο μη εκλογής του από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί είτε δια της άνευ περιορισμών επανάληψης της ως άνω τρίτης ψηφοφορίας, βεβαίως με την ίδια πάντα πλειοψηφία. Είτε δια της προσφυγής στο Εκλογική Σώμα, αλλ’ αποκλειστικώς για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ευθέως απ’ αυτό, πλην όμως με υποψηφίους μόνον εκείνους, οι οποίοι είχαν παραδεκτώς προταθεί και είχαν μετάσχει στην αγόνως εξελιχθείσα εκλογική διαδικασία. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι, προφανώς, αναθεωρητέο και το άρθρο 41 παρ. 5, δεδομένου ότι δεν θα τίθεται πλέον ζήτημα υποχρεωτικής διάλυσης της Βουλής. Επιπλέον, ο έλεγχος και η απόφανση ως προς το κύρος των αποτελεσμάτων της κατά τ’ ανωτέρω εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Εκλογικό Σώμα πρέπει ν’ ανατεθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο προτείνουμε να ιδρυθεί μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 100 του Συντάγματος, κατά τα κατωτέρω εκτιθέμενα».

Κατά την προηγούμενη Βουλή η πρόταση της ΝΔ διαφοροποιήθηκε αφού προέβλεπε εκλογή Προέδρου αποκλειστικά από τη Βουλή με τρεις ψηφοφορίες οι οποίες, διαδοχικά, θα απαιτούν 200, 180 και 151 ψήφους...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου