Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 20, 2019

Όλα ανοικτά ακόμη για την υπόθεση Novartis – Εμμένει σε Παπαγγελόπουλο η κυβέρνηση, έντονο παρασκήνιο στη ΝΔ για τις τελικές αποφάσεις





ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

Έντονες είναι οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ αναφορικά με την εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και την απόφαση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Το γραπτό κείμενο της πρότασης θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τα αδικήματα για τα οποία θα γίνει διερεύνηση από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.




Τα αδικήματα, ωστόσο, θα είναι αυτά που θα κρίνουν την τύχη της υπόθεσης και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κι αν τελικώς ο φάκελος θα επιστρέψει στην τακτική Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

Το δρόμο αυτό έδειξε ως ενδεχόμενο σε δηλώσεις του (Real FM) και ο Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως υπάρχουν τρεις δυνατότητες:

Είτε η προανακριτική να δηλώσει αναρμόδια και πράγματι να αναπέμψει το φάκελο στη Δικαιοσύνη.
Είτε να πράξει το ίδιο, αλλά μετά το πέρας των εργασιών της.
Είτε, με την ολοκλήρωση των εργασιών της, να προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού και την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο προτείνεται προανακριτική μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο και όχι για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως επιμόνως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Φαίνεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο. […] Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που διαμορφώνουν την ίδια εικόνα και για τον κ. Τσίπρα. Και γι’ αυτό επιλέγουμε να προχωρήσουμε εκεί που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, δηλαδή στον κ. Παπαγγελόπουλο», τόνισε ο κ. Πέτσας, επιβεβαιώνοντας ότι πρόθεση του Μαξίμου είναι να μην ηρωοποιήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία τον πρώην πρωθυπουργό.


Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν αντίρροπες τάσεις: υπάρχουν βουλευτές – όχι απαραιτήτως μόνο αυτοί που είναι κοντά στον Αντώνη Σαμαρά – οι οποίοι είναι της άποψης ότι η υπόθεση θα έπρεπε να πάει «μέχρι τέλους». Να παραπεμφθεί, δηλαδή, μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο και ο κ. Τσίπρας. Όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι η ενδεδειγμένη στάση ήταν η σύσταση εξεταστικής και όχι προανακριτικής επιτροπής. Άποψη την οποία εξέφρασε παρεμπιπτόντως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με το σκεπτικό ότι η διερεύνηση της υπόθεσης σ’ αυτή την περίπτωση θα κρατούσε πιο πολύ χρόνο και θα έμπαινε σε βάθος (π.χ. θα αποκαλυπτόταν η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων).

Για τον θέμα της δικονομικής μεταχείρισης του κ. Τσίπρα απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον υπουργό Επικρατείας να υποστηρίζει («Παραπολιτικά FM») πως αν προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία, τότε θα πρέπει να οδηγηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός σε προανακριτική. Για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής, εξάλλου, στη ΝΔ επιμένουν ότι οι πολιτικές ευθύνες που διερευνά και αποδίδει η εξεταστική – και όχι ποινικές, όπως η προανακριτική – έχουν ήδη καταλογιστεί στον κ. Τσίπρα από το αποτέλεσμα των εκλογών.


Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε, εξάλλου, στο newsit.gr ως προς την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει την παραπομπή και του πρώην πρωθυπουργού σε προανακριτική επιτροπή πως ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν: να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ και να κατεβάσουν δική τους πρόταση για την παραπομπή του κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ την ερχόμενη εβδομάδα θ’ ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την εβδομάδα μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς θα πρέπει να έχει επιστρέψει πρώτα από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συζήτηση δικαιούται να λάβει το λόγο – εκτός, βέβαια, από τους πολιτικούς αρχηγούς – ο οιονεί κατηγορούμενος, δηλαδή ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενώ η απόφαση για τη σύσταση ή μη της προανακριτικής επιτροπής θα γίνει με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη.


Συνεπώς, δεν μπορούν ν’ αποκλειστούν εκπλήξεις όχι ως προς την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – η οποία θεωρείται δεδομένη μετά και τη συμφωνία του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής – αλλά ως προς τον τελικό αριθμό των βουλευτών που θα την ψηφίσουν. Αν, δηλαδή, υπάρχουν διαρροές από ΝΔ–ΚΙΝΑΛ και κυρίως εάν θα υπάρξουν… τολμηροί από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου