Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2019

Ελισάβετ: Προτεραιότητα η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου!





"Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλισθεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου", διαβεβαίωσε η Βασίλισσα Ελισάβετ, στην αποκαλούμενη "Queen's Speech".



«Η κυβέρνησή μου προβλέπει να εργασθεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας», πρόσθεσε η 93χρονη Ελισάβετ, η οποία μίλησε ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της κυβέρνησης, Μπόρις Τζόνσον, όπως το θέλει η παράδοση, κατά την έναρξη της συνόδου του κοινοβουλίου, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας συμφωνίας βρίσκονται στην τελική ευθεία.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλισθεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή μου προβλέπει να εργασθεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας», δήλωσε η Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την «Queen’s Speech».



Η αποκαλούμενη Ομιλία της Βασίλισσας χρησιμεύει για να αναφερθούν όλα τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση θέλει να φέρει προς ψήφιση την ερχόμενη χρονιά.

Η εν λόγω ομιλία συντάσσεται από την κυβέρνηση και εκφωνείται από την Βασίλισσα.

Η Ελισάβετ, ο Μπόρις και το Brexit

Όμως με το Brexit επί ξυρού ακμής πριν από μια εβδομάδα κρίσιμων συνομιλιών και τη διεξαγωγή εκλογών πιθανή στο εγγύς μέλλον, αντίπαλα κόμματα επισημαίνουν πως ο Τζόνσον παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα της Βασίλισσας καθώς της ζητεί να παρουσιάσει την προεκλογική του ατζέντα.
Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το περίγραμμα του προτεινόμενου από τον Τζόνσον συστήματος μετανάστευσης που θα ισχύσει μετά το Brexit, μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη, αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και μια υπόσχεση να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ωστόσο το πολιτικό μέλλον του Τζόνσον και η ικανότητά του να εφαρμόσει οτιδήποτε από το πρόγραμμά του είναι πολύ αβέβαια. Ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και από τον Ιούλιο, που πήρε την εξουσία, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.


Όλα τα κόμματα θέλουν πρόωρες εκλογές, όμως διαφωνούν στον χρόνο διεξαγωγής τους.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως η Βασίλισσα χρησιμοποιείται για την προώθηση του εκλογικού μανιφέστου του Συντηρητικού Κόμματος.

Η ομιλία θα συζητηθεί τώρα για μερικές ημέρες και θα διεξαχθούν ψηφοφορίες για την έγκρισή της. Ενώ δεν πρόκειται για επίσημη ψήφο εμπιστοσύνης, οι ψηφοφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η θέση του Τζόνσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου