Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019

«Πόκερ» στην… πλάτη της Συρίας! "Μπάστακας" Ερντογάν, "χαρίζει" Μανμπίτζ και Κομπάνι- BINTEO




Διπλωματικό και πολιτικό "πόκερ" από Ερντογάν, Πούτιν και Τραμπ στη Συρία. "Δεν κηρύσσουμε κατάπαυση πυρός, δεν φεύγουμε από τη βόρεια Συρία" επιμένει ο "σουλτάνος". Δεν τον... πειράζει η κατάληψη της Μανμπίτζ από τις δυνάμεις του Άσαντ που στηρίζει η Ρωσία. Το τηλεφώνημα του Πούτιν και η πρόσκληση στη Μόσχα. Εκτάκτως σήμερα (και όχι αύριο) στην Άγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.



Ένα ιδιότυπο «πόκερ» με «παίκτες» την Τουρκία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη βόρειοανατολική Συρία, όπου για έβδομη μέρα συνεχίζεται η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» με στόχο τους Κούρδους μαχητές.

Παρά τις κυρώσεις, παρά τα τελεσίγραφα και τις απειλές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει από την περιοχή. Μετά τη συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και στην εφημερίδα Hürriyet για να περάσει το μήνυμά του προς όλους: από τη βορειοανατολική Συρία δεν θα φύγει εύκολα. Αλλά εμφανίστηκε πιο… διαλλακτικός (έως και υποχωρητικός) για τις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι. Και αυτό μετά το νέο τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και ενώ σήμερα (νωρίτερα από το προγραμματισμένο) φτάνουν στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.


Για δεύτερη φορά σε λίγες ώρες, ο Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά την απαίτηση των ΗΠΑ να κηρύξει εκεχειρία στη βόρεια Συρία. Το έκανε ενώ οι ΗΠΑ έκαναν επίδειξη δύναμης στέλνοντας μαχητικό F-15 να πετάξει στην περιοχή όταν μαχητές που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας βρέθηκαν πολύ κοντά σε αμερικανικές δυνάμεις.


Το έκανε επίσης την ώρα που η ρωσική πλευρά φαίνεται να παίρνει τα… ηνία του παιχνιδιού και να γίνεται «εκπρόσωπος» του Άσαντ, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με τις περιοχές όπου τον έλεγχο έχουν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέβασε χάρτη, που αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και δείχνει πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν γέφυρες στον Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Δυνάμεις του καθεστώτος του Άσαντ άρχισαν χθες να αναπτύσσονται σε ορισμένους τομείς στη βόρεια Συρία που παρέμεναν εκτός του ελέγχου τους τα τελευταία χρόνια. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε αργότερα ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους περιοχή έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή της Μάνμπιτζ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού Τάμπκα.


Αλλά η παρουσία της Ρωσίας και των δυνάμεων του Άσαντ (με τον οποίο συμμάχησαν οι Κούρδοι που θέλει να εξοντώσει η Τουρκία) δεν… ενοχλούν τον Ερντογάν. Αυτό τουλάχιστον είπε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν φαίνεται να ενοχλείται ούτε από το γεγονός πως οι δυνάμεις της Δαμασκού μπήκαν στη Μάνμπιτζ. «Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος (των δυνάμεων του Άσαντ) στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική (εξέλιξη). Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος. Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε.



Ο Ερντογάν αποκάλυψε και μια συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είπα στον Πούτιν, ας εσείς απομακρύνετε τους τρομοκράτες, τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση» είπε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στη βόρεια Συρία, Μανώλη Κωστίδη. Εκτός από τη Μανμπίτζ, ο Ερντογάν δέχεται να μην… πάει και στο Κομπάνι, όπως είχε δεσμευτεί στον Τραμπ. «Ο Τραμπ μου είπε «μην το χτυπήσετε« (σ.σ. στο Κομπάνι). Του είπαμε «απλά το έχουμε περικυκλώσει«. Δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά για το κέντρο του Κομπάνι».

Το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, ο Ερντογάν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον κάλεσε στη Μόσχα. Και αποδέχτηκε την πρόσκληση. Σημειώνεται πως στις 13 Νοεμβρίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στην Ουάσιγνκτον για να δει τον Ντόναλντ Τραμπ.



Για ακόμη μια φορά ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγνκτον πως απορρίπτει κάθε αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ για κατάπαυση του πυρός. «Μας λένε «κηρύξτε εκεχειρία». Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός, όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει «την τρομοκρατική οργάνωση» (σ.σ. τους Κούρδους μαχητές εννοεί)» είπε ο Ερντογάν.

«Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση. Έχουμε σαφή στόχο. Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.
Αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία

Η νέα απόρριψη της αμερικανικής απαίτησης για εκεχειρία έρχεται ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει στην Τουρκία τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, τον υπουργό Εξωτερικών του, Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, με τη εντολή να πείσουν τον Ερντογάν να σταματήσει τις επιχειρήσεις και να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους Κούρδους. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει και ο ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, ενώ η αμερικανική αντιπροσωπεία επρόκειτο να φτάσει αύριο στην Τουρκία, η άφιξή τους επισπεύστηκε κατά ένα 24ωρο και θα φτάσουν στην Άγκυρα, σήμερα.

Ο Πενς αναμένεται να δει τον Ερντογάν αύριο Πέμπτη και στόχο να εξασφαλίσει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να… υπενθυμίσει (να απειλήσει βασικά) στον Τούρκο πρόεδρο «τη δέσμευση του κ. Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν την Τουρκία ωσότου εξευρεθεί λύση», σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου