Κυριακή, Οκτωβρίου 20, 2019

Μια «περίεργη ιστορία» στην ΕΡΤ...




Ο Πάνος Μπόζος, εκλεκτός και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας μας, ανακάλυψε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Κυπαρισσία το 1981. Και μας διηγείται το story: «18 Οκτωβρίου 1981. Μέρα εκλογών. Δίπλα στον εθνικό δρόμο Κυπαρισσίας - Αθηνών, ο...
ιδιοκτήτης και η οικογένεια είναι στο μπαλκόνι και ανεμίζουν όλη τη μέρα τις πράσινες σημαίες. Εχουν ζωγραφίσει τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ παντού. Χιλιάδες τα αυτοκίνητα που περνούν. Οι περισσότεροι συμμετέχουν με κορναρίσματα στο ξέφρενο πανηγύρι της νίκης που έρχεται, λιγότεροι τους βρίζουν και τους απειλούν. Τις προηγούμενες νύχτες τούς πυροβολούσαν με καραμπίνες! Ομως αυτοί εκεί. Τίποτα δεν τους τρομάζει. Αυτή ήταν μέρα αλλαγής, μέρα ελπίδας, ημέρες δοξασμένες! Αυτή ήταν η πραγματική “πρώτη φορά Αριστερά”».

Περίεργη ιστορία αυτή στην ΕΡΤ με τις «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη, τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ -αληθινά ντοκουμέντα- που φτιάχνει ο καλός σκηνοθέτης. Αρχές Ιουλίου λοιπόν παρέδωσε στη Δημόσια Τηλεόραση 6 ωριαία επεισόδια, καινούργια. «Πιάνουν» την περίοδο από το 1936 έως το 1952. Ξεκινά το 1ο από τη δικτατορία Μεταξά και το Αλβανικό Επος και φτάνει στο 6ο στα στρατοδικεία και τη Μακρόνησο, παρουσιάζοντας ενδιαμέσως τη γερμανική κατοχή, την Αντίσταση, την απελευθέρωση, την αμερικανική εμπλοκή, τον Εμφύλιο κ.ά.

◢ Ξέρουμε την καταπληκτική δουλειά που κάνει ο Νίκος Καβουκίδης, τα έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του εδώ και χρόνια. Οι εκπομπές του είναι μικρά αριστουργήματα, με πλήθος στοιχείων και πλούσιο αρχειακό υλικό. Και πάντοτε ισορροπημένες πολιτικά.

◢ Λέω «περίεργη ιστορία» γιατί η τύχη των συγκεκριμένων εκπομπών αγνοείται. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την προηγούμενη Δευτέρα παίχτηκε από τη σειρά το τρίτο (και όχι το πρώτο!) επεισόδιο σε μια έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ. Ηταν μια συζήτηση για την απελευθέρωση της Αθήνας, οπότε πήραν το 3ο επεισόδιο από τις «Μαρτυρίες» του Καβουκίδη και το κότσαραν, έτσι, μόνο του.



◢ Ρωτήσαμε την ΕΡΤ και μας είπαν πως δεν τρέχει τίποτε με τη σειρά, no problem, θα μεταδοθούν κάποια στιγμή και τα υπόλοιπα επεισόδια. Θεωρούν μάλιστα πως είναι αυτοτελή, οπότε μπορούν να παρουσιαστούν και ξεχωριστά. Ο δημιουργός τους ωστόσο, που τον ρωτήσαμε επίσης, δεν τα θεωρεί αυτοτελή αλλά ότι έχουν μια φυσική συνέχεια και το σωστό είναι να μεταδίδονται με τη σειρά τους. Τι λέει μωρέ ο άνθρωπος; Εγώ πιστεύω την ΕΡΤ (και) στο θέμα αυτό. Δεν ξέρει η ΕΡΤ και ξέρει ο Νίκος Καβουκίδης για τη δουλειά του;

◢ Οπως λέγαμε και την Τετάρτη στην «Εφ.Συν.», η χώρα έχει επανέλθει σε καθεστώς Δεξιάς. Δεν έσκασαν τυχαία οι αντιδράσεις για την εκπομπή που λέμε παραπάνω. «Τα σημερινά αφιερώματα της Δημόσιας Τηλεόρασης στην απελευθέρωση της Αθήνας ήταν μια προκλητική προπαγάνδα για το ΕΑΜ. Η νέα διοίκηση το έχει υπόψη; Ως πότε θα ανεχόμαστε τους αριστερούς μονολόγους; Αρκετά!», έγραψε ο Σάκης Μουμτζής του «Φιλελεύθερου». «Δεν είδα ΕΡΤ - βλέπω όμως πολλές αντιδράσεις. Σε περίπτωση, λοιπόν, που σημειώθηκε κεκτημένη ταχύτητα της μονόπαντης, σκληρής ιδεολογικής προπαγάνδας των τελευταίων ετών, είμαι βέβαιος ότι το αποψινό φάλτσο θα βοηθήσει τον Κωνσταντίνο Ζούλα να αποκαταστήσει ισορροπίες αντικειμενικότητας» και ο δημοσιογράφος που έγινε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

◢ Είναι φανερή η προσπάθεια κάποιων να βγάλουν λάδι τους ταγματασφαλίτες... Και τους δωσίλογους. Της τότε εποχής αλλά και του σήμερα. Που δεν έχουν πρόβλημα να καρφώσουν διαδηλωτές. Μπλέξαμε.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου