Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019

«Βόμβα» από τον Μπόλτον: Οι Τραμπ κάνουν «μπίζνες» με την Τουρκία




Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον αποκάλυψε ότι
η προσέγγιση του Αμερικανού Προέδρου και της αμερικανικής πολιτικής για την Τουρκία γίνεται με προσωπικά ή οικονομικά συμφέροντα, σύμφωνα με ανθρώπους οι οποίοι ήταν παρόντες σε ομιλία του, σε στενό κύκλο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.


Σύμφωνα με έξι άτομα που ήταν εκεί, ο Μπόλτον αμφισβήτησε τις ικανότητες του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική σαν επιχειρηματίας εφαρμόζοντας τεχνικές που ταιριάζουν στην αγορά ακινήτων αλλά όχι σε γεωστρατηγικά προβλήματα.


Η περιγραφή ήταν μέρος ενός ευρύτερου πορτρέτου που έκανε ο Μπόλτον για έναν πρόεδρο ο οποίος δεν έχει κατανοήσει τη διασυνδεδεμένη φύση των σχέσεων στην εξωτερική πολιτική και την ανάγκη για συνέπεια.

Ο Μπόλτον δήλωσε σε μία συγκέντρωση των μεγαλύτερων πελατών της Morgan Stanley ότι ήταν πιο απογοητευμένος με τον Τραμπ για το χειρισμό του στα θέματα που αφορούν την Τουρκία.

Σημειώνοντας την ευρεία δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας μετά την αγορά από τον Ερντογάν του ρωσικού συστήματος S-400, o Μπόλτον δήλωσε ότι η αντίσταση του Τράμπ προς την κίνηση ήταν παράλογη.

Ο Μπόλτον δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει κάποιου είδους προσωπική ή επιχειρηματική σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της κόρης και του γαμπρού του Προέδρου των ΗΠΑ που υπαγορεύει τη θέση του κ. Τραμπ για την Τουρκία, επειδή κανένας από τους συμβούλους του δεν είναι ευθυγραμμισμένος μαζί του για το θέμα.

Tρεις γαμπροί μπορεί να κρατούν το κλειδί της σχέσης δύο Προέδρων. Μπορεί να ευθύνονται για το πώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησαν τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών να μετατραπούν σε παρατεταμένες κρίσεις.

Τα παραπάνω αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για την ανάρμοστη σχέση του κ. Τραμπ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Το κείμενο υπογράφουν ο ανταποκριτής David D. Kirkpatrick και ο δημοσιογράφος έρευνας Eric Lipton, οι οποίοι κάνουν φύλλο και φτερό τη σχέση των δύο προέδρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τρεις αυτοί άνδρες είναι ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου και γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Έσρα, την αγαπημένη κόρη του Ερντογάν, και ο Mehmet Ali Yalçındağ, γαμπρός ενός Τούρκου μεγιστάνα, που είναι και επιχειρηματικός εταίρος της οικογένειας Τραμπ. Και οι τρεις έχουν χρησιμοποιηθεί ως τα «υπόγεια» κανάλια (back-channels) μεταξύ των δύο ηγετών σε κρίσιμες στιγμές, σημειώνουν οι οι New York Times.

Ο Ερντογάν και ο Τραμπ συναντώνται αύριο Τετάρτη στο Λευκό Οίκο παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού ομολόγου του και εισέβαλε στη Συρία, τον περασμένο μήνα, κτυπώντας τους συμμάχους της Αμερικής, τους Κούρδους της Συρίας. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν εξευτέλισε τις ΗΠΑ αγοράζοντας το ρωσικό σύστημα S-400, χωρίς να υποστεί κυρώσεις, επειδή αυτό αποφάσισε ο κ. Τραμπ. Το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο διαφώνησαν με την προεδρική απόφαση και ακόμα και σήμερα ζητούν την επιβολή των κυρώσεων.

Η πολύ θετική στάση του κ. Τραμπ απέναντι στην Τουρκία προέρχεται από αυτό το ασυνήθιστο υπόγειο κανάλι (back channel) των τριών ανδρών που παντρεύτηκαν την εξουσία και τώρα παίζουν βασικούς ρόλους στη σύνδεση της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, σημειώνει η εφημερίδα. Ο γαμπρός του Ερντογάν περιέγραψε το έργο του με τον γαμπρό του Τραμπ ως «διπλωματία της πίσω πόρτας».

Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η γέφυρα λειτουργεί καλά» καθώς οι δύο χώρες προσπάθησαν να επαναφέρουν τις σχέσεις τους σε ένα καλύτερο σημείο. Εκτός από την επιείκεια του Τραμπ για τη Συρία και την αγορά των ρωσικών πυραύλων, οι επικριτές των δύο ηγετών υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν έχει επίσης προσπαθήσει να επηρεάσει τον Τραμπ ώστε η Halkbank, μια τουρκική κρατική τράπεζα, να μην τιμωρηθεί με την κατηγορία της παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν.

Μέχρι τώρα, η τράπεζα έχει αποφύγει νομικές και οικονομικές κυρώσεις παρά τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία και τη φυλάκιση ενός από τους αναπληρωτές διευθυντές της με τις ίδιες κατηγορίες από δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Μια βασική στιγμή αυτής της αντισυμβατικής συνεργασίας ήρθε τον Απρίλιο, όταν ο Αλμπαϊράκ έφτασε για ένα συνέδριο που διοργάνωσε ο Yalçındağ στο Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον. Ο Κούσνερ τηλεφώνησε στον γαμπρό του Ερντογάν στο μέσο της εκδήλωσης για μια απρογραμμάτιστη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Αλμπαϊράκ με επιτυχία έπεισε τον Τραμπ να αναβάλει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400s, ανέφεραν οι New York Times.

«Ο Τραμπ αντικαθιστά τις επίσημες σχέσεις μεταξύ των κρατών σε αρκετές περιπτώσεις με τη σχέση οικογένειας προς οικογένεια ή με τις σχέσεις μεταξύ παλιόφιλων», δήλωσε ο Έρικ Έντελμαν, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία. «Βεβαίως ο Ερντογάν θα προτιμούσε αυτό το είδος σχέσης καθώς διαχειρίζεται ένα δικό του καπιταλιστικό καθεστώς», δήλωσε ο πρώην πρέσβης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου