Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019

Τι δεν πρέπει να ταΐζετε ποτέ στο κατοικίδιο σας


Οι τροφές που αποτελούν δηλητήριο για τον οργανισμό του

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ


Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες σκύλων να αποφεύγουν να μοιράζονται το φαγητό τους με τα αγαπημένα τους τετράποδα.

Αιτία; Το στομάχι των σκύλων ουδεμία σχέση έχει με το ανθρώπινο, γι’ αυτό και δυσκολεύεται να επεξεργαστεί πολλά είδη τροφών τα οποία ο δικός μας οργανισμός αντιμετωπίζει ως απόλυτα θρεπτικά και χρήσιμα για την καλή του λειτουργία. Είναι γνωστό πως στη περίπτωση των σκύλων το αλάτι, η ζάχαρη, οι τηγανιτές τροφές, οτιδήποτε λιπαρό ακόμα και μερικά φρούτα (!) ανήκουν στην απαγορευμένη ζώνη.

Ωστόσο, υπάρχουν και χειρότερα. Τι θα έλεγες αν μάθαινες πως η δική σου αγαπημένη τροφή θα μπορούσε να οδηγήσει τον τετράποδο φίλο σου στον κτηνίατρο με συμπτώματα δηλητηρίασης; Κι όμως, αυτό ακριβώς ισχύει. Και η τροφή αυτή δεν είναι άλλη από τη σοκολάτα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Vet Record» κρούει των κώδωνα του κινδύνου στους ιδιοκτήτες σκύλων, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει τίποτα πιο βλαβερό να φάει το κατοικίδιό μας από τη σοκολάτα. Κυρίως τη γάλακτος.

Αυτό ισχύει λόγω του ότι η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, ένα διεγερτικό όμοιο με την καφεΐνη. Μιλάμε για μια ουσία την οποία το ανθρώπινο στομάχι διασπά εύκολα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην περίπτωση των σκύλων.

Δυστυχώς, τα συγκεκριμένα ζώα μεταβολίζουν την ένωση πολύ πιο αργά και δύσκολα σε σχέση με εμάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραμείνει στο στομάχι τους μέχρι να φτάσει σε τοξικά επίπεδα. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τον εμετό και τη διάρροια, με την κατάσταση του ζώου να μπορεί να εξελιχθεί σε τρομερά κρίσιμη.

Οι γιατροί συμβουλεύουν να κρατήσουμε τους μικρούς μας φίλους μακριά από τη σοκολάτα αλλά και τη ζάχαρη γενικότερα.

Όσο για τις έντονες λιγούρες των σκύλων μας;

Αντί για οποιοδήποτε γλυκό μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους μία μπανάνα, η οποία είναι πλούσια σε κάλιο, δεν βλάπτει το ευαίσθητο στομάχι τους και τους αρέσει πολύ και γευστικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου