Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2019

Κορίτσι-δηλητήριο για την ελληνική κυβέρνηση ισοπέδωσε την ελληνική οικονομία και το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ


Οι δικοί μας ζήτησαν από τον μόνιμο εκπρόσωπό μας στο ΔΝΤ να ζωστεί με
εκρηκτικά και να ανατιναχθεί εντός του κτιρίου στην Washington
Mε μία ανάλυση-σοκ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τους γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και την κατάσταση των τραπεζών το ΔΝΤ επιχειρεί να ψαλιδίσει τα φτερά της ελληνικής κυβέρνησης με μία από τις πιο μαύρες αναλύσεις του.

Από την Ιόλη Πιερίδη


Αντίστοιχη ανάλυση δε τόλμησε να δημοσιεύσει όταν ήταν ο Σύριζα στην εξουσία, ο οποίος μα κάποιο μαγικό τρόπο είχε αποπλανήσει Μέρκελ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν και πάει λέγοντας-άχαστος και διεθνώς ο Καρανίκας.

Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση ζητώντας από τον μόνιμο εκπρόσωπό μας στο Ταμείο Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, να ζωστεί με εκρηκτικά και να ανατιναχθεί εντός του κτιρίου του IMF στην Washington.

Σημειώνεται ότι επικεφαλής του Ταμείου από τον Σεπτέμβριο είναι η Βουλγάρα οικονομολόγος Kristalina Georgieva η οποία αντικατέστησε την Λαγκάρντ. Προφανώς η Kristalina είναι Συριζαία-δεν εξηγείται διαφορετικά το μένος!


Στην ανάλυση του μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι:

* Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας συνεχίζεται, αλλά απέχει πολύ από τις προσδοκίες. Η νέα κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον Ιούλιο δεσμεύτηκε να ακολουθήσει πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα τήρησε τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές δεσμεύσεις της προς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά η ικανότητά της να αντιμετωπίσει τα κεκτημένα συμφέροντα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί.

* Το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει καθοδική τάση κατά την επόμενη δεκαετία, αν και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα δεν διασφαλίζεται βάσει ρεαλιστικών μακροοικονομικών δημοσιονομικών υποθέσεων.

* Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοσθεί επιτυχώς το “σχέδιο Ηρακλής”.

Οι αδύναμοι ισολογισμοί των τραπεζών δρουν ως εμπόδιο στις προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτοί και άλλοι παράγοντες αφήνουν την Ελλάδα ευάλωτη σε μια σειρά από εξωτερικές και εγχώριες διαταραχές. Για τις τράπεζες αναφέρεται επίσης ότι η αναδιάρθρωση των δανείων έχει καθυστερήσει λόγω της κακής κουλτούρας πληρωμών, του ανεπαρκούς πλαισίου αφερεγγυότητας και της απροθυμίας των τραπεζών να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης. Το πλαίσιο αφερεγγυότητας αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα του ιδιωτικού χρέους, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις θεσμικές ανεπάρκειες και, στην περίπτωση της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, σε κακή νομική σχεδίαση. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες δεν αποθαρρύνουν τους στρατηγικούς παραβάτες. Το ποσοστό επιτυχίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών εξακολουθεί να είναι χαμηλό (οι ιδιώτες είναι σπάνιοι και το 85% των ηλεκτρονικών δημοπρασιών καταλήγει ξανά στις τράπεζες) και οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι το νομικό πλαίσιο έχει καταστρατηγηθεί.

* Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά μέχρι στιγμής έχει πέσει κάτω από τις προσδοκίες. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 2,3% το 2020 για να υποχωρήσει στη συνέχεια σε ρυθμό μόλις 0,9% από το 2023 και μετά. Σε ειδικό υπόμνημα “τρέχει” ένα σενάριο ισχυρών μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν μακροχρόνια ανάπτυξη 1,4%.

Καταγράφει πιέσεις στις προοπτικές ανάπτυξης από τις δυσμενείς δημογραφικές ιδιαιτερότητες και τη χαμηλή παραγωγικότητα (σε ειδικό πίνακα καταγράφεται και το πολύ μεγάλο άνοιγμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, το οποίο αναφέρεται ως το μεγαλύτερο από τα εξεταζόμενα κράτη).

* Αναφέρει ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι σημαντικοί, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι και η ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη, οι καθυστερήσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η περαιτέρω επιδείνωση στους ισολογισμούς των τραπεζών.

* Για το μείγμα πολιτικής και για τη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο ΔΣ αναφέρεται ότι ζητήθηκαν πιο φιλόδοξες προσπάθειες για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και για τη βελτίωση της συμμόρφωσης αναφορικά με την πληρωμή των φόρων. Συστήθηκε μετατόπιση των προτεραιοτήτων προς περισσότερες επενδυτικές δαπάνες και στοχοθετημένες κοινωνικές δαπάνες. Κάποια μέλη του ΔΣ πρότειναν μείωση πλεονασμάτων σε συνεννόηση με τους εταίρους της ΕΕ. Ωστόσο, “αρκετά άλλα μέλη” αναφέρεται πως “τόνισαν την ανάγκη για τήρηση του στόχου” με στόχο τη βιωσιμότητας του χρέους.

* Στο τραπεζικό πεδίο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τους πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των NPE, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο Ηρακλής μπορεί να προσφέρει σημαντική στήριξη. Ωστόσο σύστησαν την υιοθέτηση “μιας πιο ολοκληρωμένης, φιλόδοξης και καλά συντονισμένης στρατηγικής” με περαιτέρω βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας και την “εξάλειψη της προστασίας 1ης κατοικίας προκειμένου να ενισχυθεί η πειθαρχία στις πληρωμές”.

* Οι εκδόσεις ομολόγων και το πακέτο ελάφρυνση του χρέους αύξησαν το μαξιλάρι διαθεσίμων σε 32 δισ. Ευρώ (17% του ΑΕΠ) αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί το απόθεμα αυτό κατά 19 δισ. Ευρώ έως το 2024.



Σύμφωνα με το ΔΝΤ 6 κίνδυνοι παραμένουν στην οικονομία αλλά και ένα ενδεχόμενο για καλύτερες επιδόσεις.

1. Μία συνέχιση των καθυστερήσεων ή αναστροφή στις μεταρρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί προηγουμένως (πχ λόγω ΣτΕ) ή λόγω αδυναμίας να αντιμετωπιστούν τα κεκτημένα συμφέροντα. Αντιθέτως, αν η μεταρρυθμιστική ορμή επιταχυνθεί και διατηρηθεί θα ενθαρρύνει περαιτέρω τη θετική τάση και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

2. Καθυστερήσεις στην επαρκή εξυγίανση του ισοζυγίου των τραπεζών θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη. Θα προκαλέσουν επιδείνωση του κλίματος μεταξύ των επενδυτών και των καταθετών.

3. Ανεπαρκής εξωτερική ζήτηση, το Brexit ή οι ανησυχίες σχετικά με ορισμένες χώρες υψηλού κινδύνου. Καθυστέρηση σε επενδύσεις και εξασθένιση εμπιστοσύνης.

4. Αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου. Το πρόσφατο ράλι της αγοράς μπορεί να έχει προσελκύσει επενδυτές που υπόκεινται σε απότομες αλλαγές τάσης.

5. Αυξημένος προστατευτισμός λόγω των εμπορικών πολέμων με δυσμενείς συνέπειες στο εμπόριο, στο κλίμα εμπιστοσύνης και στη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

6. Εντατικοποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικοοικονομικές διαταραχές και μεγαλύτερη μετανάστευση στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν να θέσουν την κοινωνική συνοχή σε κίνδυνο, να μειώσουν τον τουρισμό και να θέσουν σε πίεση τον προϋπολογισμό.



Χαστούκι στον γενναίο ΗΡΑΚΛΗ που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών δίνει τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος απεκάλυψε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει το δικό της σχέδιο για να καλύψει το 60% των κόκκικων δανείων που θ΄αφήσει πίσω του ο Ηρακλής (!) όσο και το Reuters (ανάλυση της Anna Szymansky), η οποία θεωρεί το Σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ αλχημεία εξαιτίας των κρατικών εγγυήσεων.

Εδώ που τα λέμε όποιος διαβάσει προσεκτικά τον σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ θα διαπιστώσει ότι δεν είναι τίποτε άλλο από μία Μπεν Χουρ-ακατανόητη θεωρία η οποία επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνεπών δανειοληπτών που είναι τα μεγάλα κορόιδα και οι οποίοι σε βάθος δεκαετιών θα πληρώσουν τα 100 δις ευρώ των κόκκικων δανείων των ασυνεπών.

Ο Ηρακλής είναι διάσημος για τους άθλους του, περιλαμβανομένου εκείνου που θανάτωσε ένα απέθαντο τέρας. Το ελληνικό σχέδιο προστασίας ενεργητικού των τραπεζών με την επωνυμία «Ηρακλής» αντιμετωπίζει σήμερα έναν παρόμοιο εχθρό: μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό σχέδιο για την εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών είναι αναγκαίο για να αυξηθούν οι πιθανότητες η χώρα να πετύχει τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς της στόχους.

Το πλάνο βασίζεται σε ένα αρκετά επιτυχημένο μοντέλο που είχε εφαρμοστεί προηγουμένως στην Ιταλία. Οχήματα ειδικού σκοπού θα αγοράσουν από τις ελληνικές τράπεζες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα τα συγκεντρώσουν και θα πουλήσουν ομόλογα με υψηλή και υποδεέστερη εξασφάλιση σε επενδυτές όπως κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου.

Το «κλειδί» σε αυτόν τον ηράκλειο άθλο τιτλοποίησης είναι η κρατική εγγύηση για το τμήμα υψηλής εξασφάλισης του ομολόγου.

Τα ομόλογα θα πρέπει να αξιολογούνται ως φέροντα μικρότερο ρίσκο –παρόλο που πιθανότατα θα αξιολογηθούν στη μη επενδυτική βαθμίδα– επιτρέποντας στις ίδιες τις τράπεζες να τα αγοράσουν χωρίς να πλήξουν σε μεγάλο βαθμό την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Η εγγύηση θα πρέπει να διατηρήσει την τιμή σε λογικά επίπεδα σε όλα τα τμήματα του ομολόγου. Ηδη φαίνεται να υπάρχει σημαντική ζήτηση για τέτοιου είδους ομόλογα, σύμφωνα με την DBRS Morningstar.

Μπορεί να θυμίζει λίγο χρηματοπιστωτική αλχημεία, ωστόσο το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Standard & Poor’s.

Πρόκειται για τεράστια μείωση, διότι τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν περισσότερο από το 40% του συνόλου των δανείων. Συγκριτικά, ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ΗΠΑ βρισκόταν στα τέλη του 2018 γύρω στο 1% και ακόμη και στην Ιταλία έχει μειωθεί γύρω στο 9%. Ενα τραπεζικό σύστημα που είναι φορτωμένο με το ύψος των κόκκινων δανείων που έχει η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει δάνεια προς μια οικονομία που πασχίζει να γίνει πάλι υγιής.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα. Το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρωθεί για τα δάνεια εξακολουθεί να είναι άγνωστο, όπως και η ακριβής προμήθεια που θα καταβληθεί για την εγγύηση. Το νομικό πλαίσιο, αν και έχει βελτιωθεί, εξακολουθεί να είναι ελλιπές. Επίσης, το σχέδιο δεν αντιμετωπίζει ευθέως το θέμα του αποκαλούμενου αναβαλλόμενου φόρου. Οι πιστώσεις αυτές ανέρχονται στο 63% του δείκτη βασικού κεφαλαίου των κορυφαίων ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την JP Morgan, και ενδέχεται να αναγκάσουν τις τράπεζες να εκδώσουν μετοχές αν υποστούν ζημίες. Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διαδικαστικά προβλήματα.





https://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου