Δευτέρα, Νοεμβρίου 18, 2019

Χάος στο Ιράν μετά την αύξηση στην τιμή της βενζίνης: Ένας νεκρός από τις διαδηλώσεις (video)




Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές και οι καταστροφές μεγάλες - Η Τεχεράνη κατηγορεί τους «ξένους εχθρούς»


Στιγμές χάους με σφοδρές συγκρούσεις εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στο Ιράν, με πλήθη διαδηλωτών να κατακλύζουν τους δρόμους λόγω μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της βενζίνης, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος έχει χάσει χάσει τη ζωή του μέχρι στιγμής. Η Τεχεράνη κατηγορεί τους «ξένους εχθρούς»…

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, χιλιάδες αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις στην ασιατική χώρα και κατά ακολούθησαν αιματηρές συγκρούσεις. Πολλοί είναι και οι τραυματίες, ενώ στο Ιράν και ειδικά στα βόρεια της χώρας, ο χειμώνας έχει κάνει την… εμφάνισή του.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι διαδηλωτές έθεσαν στις φλόγες ένα μεγάλο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ενώ κατά τις κινητοποιήσεις προκλήθηκαν πολλές ακόμη καταστροφές. Μεταξύ άλλων ευφάνταστων κινητοποιήσεων για τις αυξήσεις στα καύσιμα στο Ιράν, οι οδηγοί το Σάββατο (16/11) έσβησαν τα αυτοκίνητά τους στις εθνικές οδούς για να μπλοκάρουν το δίκτυο.
Η κυβέρνηση «έριξε» το ίντερνετ
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το «Spectator Index», η κυβέρνηση του Ιράν έθεσε εκτός λειτουργίας το ίντερνετ, προκειμένου να μην μπορούν να οργανώνονται οι διαδηλωτές που αντιδρούν στη «σκληρή» αύξηση της τιμής της βενζίνης. Έτσι θέλησε να περιορίσει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι διαδηλώσεις.
Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αμπντολρεζά Ραχμάνι Φάζλι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ενεργήσουν για να αποκαταστήσουν την ηρεμία, εάν όσοι διαμαρτύρονται για τις τιμές της βενζίνης «καταστρέφουν δημόσια περιουσία», καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επεκτείνονται σε ολόκληρο το Ιράν.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής αυτοσυγκράτηση και έχουν ανεχθεί τις διαδηλώσεις. Αλλά, καθώς η ηρεμία και η ασφάλεια του λαού είναι προτεραιότητά μας , θα πράξουν το καθήκον τους και θα αποκαταστήσουν την ηρεμία, εάν οι επιθέσεις κατά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας συνεχισθούν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε τους αντιπάλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας και τους «ξένους εχθρούς», οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το «σαμποτάζ».
«Κάποιοι χωρίς αμφιβολία ανησυχούν για αυτή την απόφαση… αλλά το σαμποτάζ και οι εμπρησμοί γίνονται από χούλιγκαν, όχι τον δικό μας λαό. Οι αντεπαναστάτες και οι εχθροί του Ιράν ανέκαθεν στήριζαν το σαμποτάζ και τις παραβιάσεις ασφαλείας και συνεχίζουν να το κάνουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, προκλήθηκαν κάποια προβλήματα, ένας αριθμός ανθρώπων έχασε τη ζωή του και κάποια κέντρα καταστράφηκαν».
Ο Χαμενεΐ έσπευσε να εξηγήσει ότι η αύξηση της τιμής της βενζίνης εδράστηκε σε γνώμες ειδικών, ενώ τάχθηκε εναντίον της αύξησης σε άλλα προϊόντα.
(πληροφορίες από AFP, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου