Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2019

Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Εθνική σύμπνοια και ομόνοια, διαπιστώνει ο Δένδιας




Διπλωματικός πυρετός για τις τουρκικές προκλήσεις. Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες έθεσε το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το ίδιο θέμα θα αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Κύριο αντικείμενο του Εθνικού Συμβουλίου, η ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και τις συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις της Άγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε εθνική σύμπνοια και ομόνοια για το ζήτημα και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, καθώς είναι μια χώρα στον πυρήνα της ΕΕ.

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε χθες το βράδυ, επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη ρητή καταδίκη των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης: Την παραβίαση της Συμφωνίας του Σκιράτ (Skhirat), την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη, στο οποίο θα θέσει το θέμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο ακέραιο μαζί με την διεθνή κοινότητα, μαζί με την ΕΕ, τα σύνορά της, το έδαφός της, την ΑΟΖ της, που είναι και σύνορα, έδαφος και ΑΟΖ της ΕΕ: το μήνυμα αυτό έστειλε προς την Άγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλ. Βούτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου