Κυριακή, Δεκεμβρίου 15, 2019

Γιατί όσοι έχουν κατοικίδια … δεν κάνουν Χριστούγεννα! Οδηγός επιβίωσης




Συμβουλές για να είναι ασφαλή τα κατοικίδια σας στο στολισμένο Χριστουγεννιάτικο σπίτι, μας δίνουν οι επιστήμονες. Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε...


Οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι μέρες χαράς, θαλπωρής και οικογενειακών συγκεντρώσεων στο στολισμένο σπίτι. Όμως, ο διάκοσμος του σπιτιού, όπως και το γιορτινό τραπέζι μπορεί να κρύβουν θανατηφόρες παγίδες για τους μικρούς τετράποδους φίλους μας, τα κατοικίδια μας.
Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα κατοικίδια

Όπως εξηγεί η κτηνίατρος Μαρία I. Σοφιανού, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να πέσουν πάνω στα κατοικίδια και να τα τραυματίσουν, εάν εκείνα προσπαθήσουν να ανέβουν πάνω τους ή να παίξουν με τα στολίδια, τα λαμπάκια και τις γιρλάντες τους. Επίσης τα ζώα μπορεί να μπερδευτούν στα καλώδια και τις γιρλάντες ή να φάνε κομματάκια από τις γιρλάντες καθώς τις μαδάνε. Το υλικό από τις γιρλάντες όμως μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της πεπτικής οδού, σοβαρό έμετο, αφυδάτωση και ίσως σε χειρουργική επέμβαση. Ειδικά οι σκύλοι κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία, αν αρχίσουν να δαγκώνουν τα καλώδια από τα φωτάκια που αναβοσβήνουν.


Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει και το νερό στο δοχείο, όπου πολλοί βάζουν τα φρέσκα χριστουγεννιάτικα δέντρα για να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Αν προσθέσετε στο νερό φυτοφάρμακα, ζάχαρη ή άλλες ουσίες, μπορεί να είναι τοξικό για το ζώο αν το πιει. Το νερό αυτό είναι επίσης στάσιμο, επομένως δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν στο κατοικίδιο γαστρεντερικές διαταραχές.

Δείτε τη συνέχεια στο iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου