Τρίτη, Δεκεμβρίου 31, 2019

Οι Έλληνες κόβουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους – Τι έδειξαν οι έλεγχοι





Πόσο έχουν συμμορφωθεί καταστηματάρχες και πελάτες με τον αντικαπνιστικό νόμο



Με το κλείσιμο της χρονιάς, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τους ελέγχους που έκανε μαζί με την ΕΛΑΣ για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Βάσει των αριθμών, η ΕΑΔ δηλώνει ικανοποιημένη από την ανταπόκριση του κόσμου. «Ο απολογισμός των ελέγχων που διενήργησαν τα κλιμάκια των ΕΑΔ-ΕΛ.ΑΣ, σε όλη την επικράτεια, σε καταστήματα όπως εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παιδότοπους, ιντερνέτ καφέ, κυλικεία θεάτρων αλλά και νυχτερινά κέντρα έως το τέλος τους έτους καταγράφουν τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και επιχειρηματιών» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανεξάρτητη αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι που συνοδεύονται από την επιβολή προστίμου ξεκίνησαν στις 20 Νοεμβρίου και ο απολογισμός αφορά έως και τις 29 Δεκεμβρίου.

Οι περιοχές που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» των Αρχών ήταν:

Δ. Αθηναίων (Κολωνάκι, Πλ. Αγίας Ειρήνης ,Μοναστηράκι ), Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Πειραιάς, Περιστέρι (κέντρο και Μπουρνάζι), Λεωφ. Συγγρού, Λεωφ. Πειραιώς, Δ. Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Καβάλα, Λάρισα, Βόλος, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Ναύπακτος, Αγρίνιο, Πάτρα, Ρίο, Πύργος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Άργος, Ναύπλιο, Ηράκλειο, Χανιά.

Ειδικότερα, από τα 568 καταστήματα που ελέγχθησαν σε όλη την χώρα, δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 75% των περιπτώσεων. Στους συγκεκριμένους χώρους, επιβλήθηκαν όμως πρόστιμα σε 21 άτομα που κάπνιζαν.





Την ίδια ωστόσο, από το σύνολο των 230 επιχειρήσεων στις οποίες έγινε έλεγχος, στο 49% των περιπτώσεων οι χώροι που χρησιμοποιούνταν ως εξωτερικοί (και άρα οι πελάτες κάπνιζαν) ενέπιπταν στους περιορισμούς του αντικαπνιστικού νόμου καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι.

Στο 59% διαπιστώθηκε είτε πλήρης απουσία είτε ελλιπής σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος ενώ στο 35% των καταστημάτων διαπιστώθηκε απουσία μέτρων αποτροπής του καπνίσματος (κυρίως ύπαρξη σταχτοδοχείων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου