Σάββατο, Δεκεμβρίου 14, 2019

Από υφυπουργός, υπερυπουργός...




Στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού, υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τις...
δημόσιες συμβάσεις, πρακτική την οποία καταδίκαζε σε πολύ υψηλούς τόνους η Ν.Δ. όταν ήταν στην αντιπολίτευση: η τροπολογία που κατέθεσε χτες αιφνιδιαστικά την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση αλλάζει ξανά εκ βάθρων τη δομή και τη φιλοσοφία της διαχείρισης του προσφυγικού.

Πρόκειται για άλλη μία δομική αλλαγή στη διαχείριση του προσφυγικού, η οποία προδίδει πανικό μπροστά στις αυξημένες απαιτήσεις της πραγματικότητας, που έρχονται σε καταφανή αντίφαση με τις ευκολίες του αντιπολιτευτικού λόγου της Ν.Δ., ο οποίος άλλωστε τροφοδότησε ξενοφοβικές αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων τις οποίες τώρα βρίσκει μπροστά της η κυβέρνηση.

Η τροπολογία συστήνει θέση Εθνικού Συντονιστή για το Προσφυγικό, ο οποίος αποκτά ουσιαστικά αρμοδιότητες υπερυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής: υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, δύναται να ανατεθεί σε υφυπουργό και ελέγχει το σύνολο των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών.

Η διάταξη φωτογραφίζει βέβαια τον υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, γνωστό για τις ακραίες μιλιταριστικές θέσεις του, το όνομα του οποίου έχει άλλωστε ανακοινωθεί πριν από μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο Εθνικός Συντονιστής:

α) συντονίζει και ελέγχει τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων και τους υπαγόμενους φορείς που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού,

β) συντονίζει και ελέγχει το έργο διεθνών οργανισμών, ευρωπαϊκών υπηρεσιών, ΜΚΟ και άλλων φορέων,

γ) διευθύνει τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ), που συστήνεται με την ίδια τροπολογία,

δ) εγκρίνει τους χώρους για τη δημιουργία όλων των δομών υποδοχής, κράτησης και φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων των δομών για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες,

ε) εποπτεύει τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα,

στ) ελέγχει κάθε διοικητική λειτουργία στις δομές, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Η τροπολογία συστήνει τον ΕΝΦΕΣ με αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, μια υπερδομή που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή, διοικείται από ειδικό επιτελείο και αποτελείται από προσωπικό της αστυνομίας, του λιμενικού και των σωμάτων στρατού, που δύνανται να αποσπώνται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών και του Εθνικού Συντονιστή. Στη διάθεση του ΕΝΦΕΣ τίθενται πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, επανδρωμένα ή μη.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. είχε κάνει σημαία της αντιπολιτευτικής της τακτικής την εναντίωση στις συμβάσεις με απευθείας ανάθεση στις οποίες είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού, τώρα ως κυβέρνηση έρχεται να ακολουθήσει αυτή την πολιτική.

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι φορείς που εμπλέκονται στους τομείς μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών μπορούν να κάνουν συμβάσεις ανεξαρτήτως ποσού, κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.

Ετσι φτάσαμε στις υπεραρμοδιότητες Στεφανή
Η κυβέρνηση αρχικά κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όρισε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα το Μεταναστευτικό τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ύστερα του αφαίρεσε κάθε αποφασιστική αρμοδιότητα και τη μετέφερε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στη συνέχεια ενέπλεξε στη διαχείριση τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και τον γνωστό για τις ακραία μιλιταριστικές και εθνικιστικές του θέσεις υφυπουργό Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, με αρμοδιότητα το συντονισμό της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα και το διαμοιρασμό τους στις περιφέρειες. Εχρισε επίσης αποκλειστικό εκπρόσωπο επικοινωνίας για το προσφυγικό το Ειδικό Γραμματέα Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος είναι ζήτημα αν ανταποκρίθηκε, ή αν αφέθηκε να ανταποκριθεί, στο νέο του ρόλο, πέρα από μια δυο τηλεοπτικές εμφανίσεις. Τελευταία, ο πρωθυπουργός μετέφερε τις αρμοδιότητες για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην Εθνική Συντονίστρια, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον βοηθό της, Απόστολο Δοξιάδη, που υπάγονται απευθείας στο Μαξίμου. Και τέλος θέσπισε τη θέση του Εθνικού Συντονιστή για το Προσφυγικό, υπαγόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό, ουσιαστικά με αρμοδιότητες υπερυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, τοποθετώντας στη θέση τον κύριο Στεφανή...

Δημήτρης Αγγελίδης

Πηγή: efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου