Σάββατο, Ιανουαρίου 25, 2020

ΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 8


 

Έντονες συζητήσεις πυροδότησε η τοποθέτηση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ μετέφερε την είδηση πως «υπάρχει πληροφόρηση, που μάλλον είναι ορθή, ότι η Τουρκία έχει υποκλέψει σχέδια και μελέτες από κάποια εταιρεία, γι’ αυτό και πήγε στο συγκεκριμένο σημείο στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ».


Σε ερώτημα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ κατά πόσο εννοεί ότι έχουν πάρει στοιχεία από την ιταλική ΕΝΙ, ο κ. Κούσιος απάντησε πως «έχουν εξασφαλίσει από κάπου, κάποια σχέδια και κάποιες μελέτες… δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι, ωστόσο οι πληροφορίες και το σημείο στο οποίο έχει πάει η Τουρκία αυτό δείχνουν». Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση η οποιαδήποτε υπόνοια ούτε εναντίον της TOTAL ούτε εναντίον της ENI, ότι έχουν δώσει τα στοιχεία στην Τουρκία και φρόντισε μάλιστα να το επαναλάβει έτσι ώστε να γίνει σαφές.

Την ίδια ακριβώς ώρα που ο κ. Κούσιος μιλούσε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο υποκλοπής στοιχείων ή μελέτης από πλευράς Τουρκίας, απάντησε λακωνικά πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, σε καμιά περίπτωση. Στοιχείο που φαίνεται, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ να κερδίζει έδαφος.

Δεν έχουν εικόνα

Αυτό που πηγάζει μέσα από τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, είναι πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής εικόνα του τι γνωρίζει και τι στοιχεία κατέχει η Τουρκία σε σχέση με το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Δεν προκύπτει άλλωστε από κάπου, το συμπέρασμα πως η Τουρκία έχει υποκλέψει στοιχεία από οποιαδήποτε μελέτη με τρόπο που να είναι ύποπτος ή αθέμιτος.

Πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα όποια στοιχεία κατέχει η Τουρκία, να προκύπτουν από σχετικές έρευνες του Barbaros στην περιοχή ή ακόμα και μέσα από τα στοιχεία τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Οι ίδιες πηγές πάντως μετέφεραν στον «Π» τη θέση πως η ΕΝΙ, την οποία όλοι επικαλούνται τις τελευταίες μέρες για το τεμάχιο 8, δεν θεώρησε πως ο στόχος στο συγκεκριμένο τεμάχιο είναι ο καλύτερος δυνατός, γι’ αυτό και αποφάσισαν, όπως υποστηρίζουν οι πηγές να κινηθούν προς άλλα τεμάχια και στόχους.

Προκλητικό βήμα

Μέσα σε όλο αυτό τον θόρυβο εξελίξεων, υπάρχουν και θετικά στοιχεία τα οποία σίγουρα δεν προκύπτουν από μόνα τους (κυβερνητικοί χειρισμοί), όμως ούτε και θεωρούνται αρκετά για να τερματίσουν την τουρκική προκλητικότητα, τουλάχιστον για την ώρα.

Ένα από τα στοιχεία είναι και η τοποθέτηση από πλευράς Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο σε ανακοίνωσή του καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο. «Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν, εκφράζοντας παράλληλα βαθιά ανησυχία. Κάλεσε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να μην αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί «όλα τα κράτη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης για την κατανομή των οφελών των πόρων υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων», επισημαίνει η αμερικανική διπλωματία.

Τη δήλωση αυτή χαιρέτισε τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς σε μια τέτοια χρονική συγκυρία, η τόσο ξεκάθαρη τοποθέτηση από μια μεγάλη δύναμη, σίγουρα προσθέτει στις προσπάθειες για αναχαίτιση των μεθοδεύσεων της Τουρκίας.

Σημαντική είναι επίσης και η πολιτική δέσμευση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως επίσης και η στήριξη στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από πλευράς του Υπουργικού Συμβουλίου της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, πλέον σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι όσοι εκφράζουν τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία να περάσουν και στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η κυβέρνηση να διαβάσει ορθά τα μηνύματα και τις προτροπές της διεθνούς κοινότητας και να κινηθεί αναλόγως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ήταν εύκολο να μάθουν οι Τούρκοι για τον στόχο στο 8

Διαστρεβλωμένες παρουσιάστηκαν από κάποια ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Κύπρο και την Ελλάδα οι δηλώσεις που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος στην ΕΡΤ, σχετικά με την παράνομη γεώτρηση του Γιαβούζ στο τεμάχιο 8 και τις υπόνοιες για αξιοποίηση από τουρκικής πλευράς στοιχείων από την εκτεταμένη και λεπτομερή μελέτη που πραγματοποίησε η ΕΝΙ το 2017 για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες. Ο κ. Κούσιος είπε σε γενικές γραμμές ότι φαίνεται πως η Τουρκία με κάποιο τρόπο διαθέτει μελέτες (σ.σ. που έγιναν από την ΕΝΙ) για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το αποδείξει κανένας και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια πως αυτά τα στοιχεία έχουν δοθεί από τις εταιρίες ΕΝΙ και TOTAL. Σε κανένα σημείο δεν μίλησε για υποκλοπή δεδομένων. Παρά τις πιο πάνω διευκρινίσεις του κ. Κούσιου, ηλεκτρονικά μέσα στην Κύπρο και την Ελλάδα έκαναν χθες λόγο για υποκλοπή της περιβαλλοντικής μελέτης της ΕΝΙ από τουρκικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει πληροφόρηση για το ποια στοιχεία της μελέτης κατέχει η τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ και πώς προτίθεται να τα αξιοποιήσει, πέραν του γεγονότος ότι η γεώτρηση Λευκωσία 1 που θα εκτελέσει στο τεμάχιο 8 το Γιαβούζ βρίσκεται περίπου στο ίδιο σημείο που προγραμμάτιζε γεώτρηση η ΕΝΙ.

Όπως έγραψε και χθες ο «Πολίτης», η ογκώδης περιβαλλοντική μελέτη της ΕΝΙ για τη γεώτρηση στον στόχο Ερατοσθένης Νότος 1 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με όλους τους χάρτες και φωτογραφίες που κρίθηκαν απαραίτητα στοιχεία για να προσδιοριστεί το ακριβές σημείο της γεώτρησης στο τεμάχιο 8 και να αναλυθούν και εκτιμηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Η δημοσίευση της μελέτης από το Τμήμα Περιβάλλοντος έγινε καθηκόντως, καθώς προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, στο πλαίσιο της αναγκαίας διαφάνειας για τις επιπτώσεις των αναπτυξιακών έργων στο περιβάλλον. Το ίδιο τμήμα είχε δημοσιεύσει και τις περιβαλλοντικές μελέτες για όλες τις γεωτρήσεις που είχαν προηγηθεί της επίμαχης δημοσίευσης, αλλά και τις περιβαλλοντικές μελέτες για πλειάδα άλλων έργων σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, ξενοδοχείων, μαρίνων, πύργων, κ.λπ. Ίσως το μόνο διαφορετικό που έγινε στην περίπτωση της μελέτης για τις προγραμματιζόμενες, το 2017, γεωτρήσεις της ΕΝΙ στο τεμάχιο 8, και δη στο Ερατοσθένης Νότος 1, ήταν η δημοσίευση μεγάλου μέρους, αν όχι όλης της μελέτης, μαζί με πολλά παραρτήματα, ενώ στις προηγούμενες περιπτώσεις δημοσιεύονταν εκτενείς περιλήψεις και κάποια άλλα επιλεγμένα τμήματα.

Εκείνη η δημοσίευση -και τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο- είχε προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από την ΕΝΙ, όσο και από το Υπουργείο Ενέργειας και έγιναν παραστάσεις στο Τμήμα Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αποφασίστηκε να μην δημοσιεύονται οι περιβαλλοντικές μελέτες, ούτε περιλήψεις τους, στην ιστοσελίδα του τμήματος.

Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δημοσίευσε περιληπτικά στοιχεία της μελέτης αξιολόγησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων και επιπτώσεων στην υγεία, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ENI Cyprus Ltd, για τις ανάγκες της γεώτρησης Κρόνος, στο τεμάχιο 6. Ωστόσο, σε αυτή τη δημοσίευση δεν περιλήφθηκαν ευαίσθητα δεδομένα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το ακριβές σημείο στο οποίο θα γίνει η γεώτρηση, ούτε άλλα τεχνικά στοιχεία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ
politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου