Σάββατο, Ιανουαρίου 18, 2020

Η κρίσιμη Διάσκεψη Βερολίνου – Τι ελπίζει η Ελλάδα και ποιο το παρασκήνιο με Ερντογάν




Χωρίς ελληνική παρουσία η συζήτηση στο Βερολίνο




Λίγες ώρες απομένουν μόνο για την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης στην οποία η Ελλάδα αποκλείστηκε καθώς η Γερμανία δεν την κάλεσε.

Όμως η Ελλάδα δεν είναι χωρίς «φίλους» στη Διάσκεψη, καθώς η αιφνίδια επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Λιβύης Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα έδωσε την εντύπωση μιας σχέσης με ένα από τα δύο στρατόπεδα στη Λιβύη, και μάλιστα αυτό που κερδίζει.

Η επίσκεψη Χάφταρ αν και παρέμεινε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας δεν έγινε τυχαία. Το έδαφος είχε προετοιμάσει το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη προ εβδομάδων.

Η επίσκεψη Χάφταρ έγινε είδηση σε όλα τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων προκαλώντας παράλληλα εκνευρισμό στην Άγκυρα με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να χαρακτηρίζουν τον Στρατάρχη «πραξικοπηματία» και τον Ερντογάν να τον αποκαλεί «αναξιόπιστο».

Tην ίδια στιγμή και ο ίδιος ο στρατάρχης πιέζει τη διεθνή σκηνή, μειώνοντας κατά 50% τις εξαγωγές πετρελαίου από τα λιμάνια που ελέγχει.

Τα κοινά σημεία επαφής Ελλάδας – Χάφταρ και οι προσδοκίες

Το τρίπτυχο ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση της ακυρότητας των δύο μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, προέταξε όσον αφορά τη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη, αλλά ειρήνη η οποία να είναι βέβαιη, να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή, όχι μια ευκαιριακή ανακωχή» σημείωσε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη και ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου την Κυριακή, ο κ. Δένδιας είπε πως η Ελλάδα είναι σε συνεννόηση με όλους τους παίκτες που ασχoλούνται με αυτό το θέμα και σημείωσε πως «ελπίζουμε ότι προσθέσαμε το μικρό μας λιθαράκι στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή».

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για το τι περιμένει ο ίδιος από τη διεθνή διάσκεψη της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως το Βερολίνο είναι μια φάση και όχι το τέλος μιας διαδικασίας. «Περιμένουμε να είναι το Βερολίνο ένα σκαλί στη διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη» εκτίμησε και προσέθεσε: «Από αυτή τη φάση περιμένουμε καταρχήν και προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ να υπάρξει ανακωχή και να υπάρξει αρχική κατανόηση για την απομάκρυνση των ξένων στοιχείων και των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η Τουρκία είναι η ξένη δύναμη που είναι η πιο αναμειγμένη στη Λιβύη. Περαιτέρω υπογράμμισε πως απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει να βρει η λιβυκή κοινωνία τον δρόμο της, είναι η ακύρωση των δύο μνημονίων, εξηγώντας ότι είναι η ομπρέλα μιας ξένης επέμβασης στη Λιβύη, της τουρκικής.

Η πλευρά Χάφταρ επιδιώκει την κατάργηση των δύο μνημονίων με την Τουρκία
Σε ό,τι αφορά τη στάση του Λίβυου στρατάρχη στη Διάσκεψη, ο κ. Δένδιας είπε πως ο Χάφταρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση των δύο μνημονίων, θεωρώντας ότι είναι εις βλάβη της Λιβύης και του λιβυκού λαού. «Αν θα το θέσει ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη της ανακωχής, αυτό δεν το ξέρω» είπε και συμπλήρωσε παράλληλα: «Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πλευρά Χάφταρ επιδιώκει την κατάργηση αυτών των δύο μνημονίων σαν επιβλαβών για τη Λιβύη και τους Λίβυους πολίτες. Η στόχευσή τους είναι η ακύρωση των δύο αυτών μνημονίων. Την ίδια θέση έχουν και η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ».

Ο κίνδυνος «ατυχήματος» και η Γαλλία

Όλα τα παραπάνω έχουν ένα βασικό στοιχείο που προκαλεί την ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας. Αυτό είναι η Τουρκία και η συμπεριφορά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με τον Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλλει έρευνες στην περιοχή που ορίζει το παράνομο σύμφωνο με τη Λιβύη και το πρακτορείο Bloomberg να επισημαίνει τον ορατό πλέον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στην περιοχή.

Ο Νίκος Δένδιας σε ερώτηση η αν κάνει πράξη την απειλή ο Ερντογάν και κάνει γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως όπως κάθε ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πως «θα προασπίσει τα εθνικά δίκαια και το εθνικό συμφέρον όπως έχει συνταγματική υποχρέωση. Επ’ αυτού έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν έχουμε δυνατότητες επιλογής. Δεν υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία στην Ελλάδα μπορεί να μην εκτελέσει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις και να μην υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Καταληκτικά, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία, σημείωσε πως οι δύο χώρες βλέπουν τις προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής με τον ίδιο τρόπο και προσέθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή είναι ένας πολύ θετικός παράγοντας. Ήδη αυτό φάνηκε στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στο Κάιρο όπου μαζί με τον κ. Le Drian η Κύπρος, η Αίγυπτος και εμείς υπογράψαμε ένα κοινό ανακοινωθέν για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου, που μάλιστα έχει το εξαιρετικό όνομα Charles de Gaulle, με τη συνοδεία ελληνικών φρεγατών, η οποία ανακοινώθηκε νομίζω χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Πρόεδρο Μακρόν, νομίζω ότι είναι ένας επιπλέον παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

(Με πληροφορίες από news247.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου