Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2020

Μικρό καλάθι από την Ουάσιγκτον




ΜΙΧAΛΗΣ ΧΑΡΙAΤΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2107 στις 9-1-2020

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και οι υπόλοιπες επαφές που πραγματοποίησε με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διοίκησης, αναμένεται να αποτελέσει το κύριο θέμα της ατζέντας των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που ορίστηκε για την Παρασκευή.

Το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή πρώτος θα περάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στις 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 13:00 η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννήματα, στις 17:00 ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ενώ θα κλείσει ο κύκλος των επαφών στις 18:00 με τον γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 13 Γενάρη στις 11 το πρωί, στη Βουλή, λόγω της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Λονδίνο, από την Πέμπτη 9 Γενάρη έως την Κυριακή 12 Γενάρη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν υπάρχει μια λέξη η οποία μπορεί να περιγράψει με μεγάλη ακρίβεια τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η λέξη αυτή δεν είναι άλλη από την «αμηχανία».

Την ώρα που ο Τραμπ απαντούσε σε βομβαρδισμό ερωτήσεων Αμερικανών δημοσιογράφων για την κρίση με το Ιράν και για τη διαδικασία αποπομπής του από το Κογκρέσο, ο Μητσοτάκης προσπαθούσε να βρει τρόπο και χώρο για να εκφράσει τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, ιδίως από τη στιγμή που το Ιράν άρχισε τα αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κοινές δηλώσεις μπροστά στο τζάκι του Λευκού Οίκου ο Μητσοτάκης υπολογίζεται πως μίλησε για μόλις κάτι παραπάνω από ένα λεπτό, με τον Τραμπ να κυριαρχεί στη συζήτηση, αναφερόμενος ωστόσο σε θέματα άσχετα με τη διμερή συνάντηση των δυο ηγετών.

Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι ο Μητσοτάκης, έστω και παραβλέποντας το γεγονός πως ο Τράμπ στην ουσία δεν του επέτρεψε να έχει ενεργό ρόλο στη συζήτηση, δεν άκουσε τίποτα από τα όσα θα περίμενε η ελληνική αποστολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ, επί της ουσίας, αρνήθηκε να αναφερθεί έστω και λίγο στα ελληνοτουρκικά, στη Λιβύη ή στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.

Αντιθέτως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, στις εισαγωγικές δηλώσεις του, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που ο ίδιος έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρκούμενος σε κοινοτοπίες για τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με τους Ελληνοαμερικανούς και σε λίγα καλά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης προχώρησε σε δυο σύντομες παρεμβάσεις.

«Προσβλέπουμε…»

Η πρώτη αφορούσε τα μαχητικά F-35 με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 ύστερα αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η δεύτερη παρέμβαση Μητσοτάκη είχε να κάνει με τις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική». Και συνέχισε λέγοντας πως «προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ».

Ο Μητσοτάκης κατέληξε υποστηρίζοντας «πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου».

Δεν μπορεί πάντως να μην σημειωθεί ότι η συμπεριφορά του Τραμπ στη διάρκεια των δηλώσεων με τον Μητσοτάκη εξέθεσε κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες, οι οποίοι εξηγούσαν, εκ των προτέρων, ότι η άρνηση του Τραμπ για κοινή συνέντευξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά το τέλος της συνάντησης αφορούσε στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήθελε να απαντήσει σε ερωτήματα για το Ιράν, αλλά στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στο… τζάκι (όπως είπαμε) ο Τραμπ δέχτηκε και απάντησε σε σωρεία ερωτημάτων για το θέμα.

«Εμφατικά…»

Από την πλευρά της κυβέρνησης η ανάγνωση της συνάντησης ήταν τελείως διαφορετική, καθώς χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετική» επειδή κατά τη διάρκειά της αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, που αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Τραμπ, ο Μητσοτάκης δήλωσε πολύ ικανοποιημένος. «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», τόνισε ο Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ο στόχος είναι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16 να προχωρήσει η προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

ΔΝΤ εκτός Αθήνας

Αντιθέτως, πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα προέκυψαν από την ομιλία Μητσοτάκη στο Atlantic Council και από τη συνάντηση του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Στα θετικά καταγράφεται η ανακοίνωση Μητσοτάκη ότι κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα, μια συμβολική κίνηση για το τέλος της αυστηρής επιτήρησης της Ελλάδας.

«Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνάντησης του με την επικεφαλής του Ταμείου.

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως «προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε γνωστό, από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με το ΔΝΤ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο του Γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την αποπληρωμή, εντός του 2020, ενός ακόμη τμήματος του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ.

«Είμαστε ανοιχτοί»

Από την άλλη, μιλώντας ο Μητσοτάκης στο Think Tank Atlantic Counsil αναφέρθηκε στη διαφορά με την Τουρκία και τη Χάγη λέγοντας πως «σχετικά με τις διαφορές μας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, που τη θεωρούμε τη μόνη διαφορά μας με την Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, έχω πει δημοσίως πως εάν δεν μπορούμε να τις επιλύσουμε, είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε προσφυγή στη Χάγη. Και να αφήσουμε το δικαστήριο να αποφασίσει, που πιστεύω είναι πολύ δίκαιη και λογική προσέγγιση, με την προϋπόθεση ότι όλοι πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο».

«Αλλά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να απόσχουμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ξεκάθαρα κλιμακώνει την περιφερειακή ένταση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας, ωστόσο, χαρακτηριστικά πως «έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Έχουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πολύ ανοιχτοί στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».

Επανέλαβε μάλιστα ο πρωθυπουργός ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση στην Τρίπολη για θαλάσσιες ζώνες, «είναι ξεκάθαρα άκυρη και έωλη αλλά είναι επίσης γεωγραφικά γελοία. Απλώς χρειάζεται να κοιτάξεις τον χάρτη για να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη» και πως πρόκειται «για συμφωνία που ξεκάθαρα δεν έχει νομική βάση, δεν θεωρούμε ότι παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα. Αλλά αποτελεί ένδειξη του πώς σκέφτεται η Τουρκία όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο».

Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης φέρεται «να έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G», πληροφορία που, αν ισχύει, φέρνει την Ελλάδα να μπαίνει στη γραμμή ΗΠΑ σχετικά με τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ενώ η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε, συνολικά, ως «πρωτοφανές φιάσκο» τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τραμπ.

Σχολιάζοντας κυβερνητικοί κύκλοι την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για αραχνιασμένη αντιπολιτευτική τακτική. Όπως σημείωναν «όταν ο πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα. Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό, “καλό” ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας. Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε “υποσχεθεί" ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε "good success" στη “νέα", αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική του τακτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου