Σάββατο, Ιανουαρίου 25, 2020

Kραχ στην επένδυση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Εγκαταλείπουν οι Τούρκοι της Dogus


Κραχ στην επένδυση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Μια επένδυση τη μοιραία πορεία της οποίας
κατέγραψε από την αρχή το Κουρδιστό Πορτοκάλι. Η είδηση που έσκασε σαν βόμβα στο ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας είναι η αποχώρηση του τουρκικού ομίλου Dogus o οποίος έχει ..

συμμετοχές μεταξύ άλλων στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στο Hilton.

Γράφει ο Βασίλης Μπόνιος
Ο Ομιλος λοιπόν είναι αναγκασμένος να θυσιάσει για την αναδιάθρωση του δανεισμού του τη συμμετοχή, με ποσοστό που υπερβαίνει οριακά το 33%, στο Jermyn Street Real Estate Fund, το οποίο αγόρασε αντί 400 εκατ. ευρώ το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης-σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Κασιμάτη στο newmoney.gr.
Εκτός της Dogus, οι άλλοι δύο μέτοχοι που ελέγχουν από 25% είναι η Ηanover Investments S.A., που ενεργεί για λογαριασμό του Abu Dhabi Investment Council, το οποίο είναι επενδυτικός βραχίονας της Abu Dhabi Investment Authority, που διαχειρίζεται περίπου 630 δισ. δολάρια, και το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ με την επωνυμία Public Ιnstitution for Social Security State of Kuwait.
Το υπόλοιπο 16,25% ελέγχεται από την αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners private equity secondary fund I LP και την AGC Equity Partners special opportunities fund I LP, που συνολικά κατέχουν το 6,25% του σχήματος , τη λιβανέζικων συμφερόντων BB Real Estate Ηolding SAL με 2,5% και τις πολύ λιγότερο γνωστές Doric Investments Inc και M1 Alpha Capital Limited που κατέχουν 2,5% και 5% αντίστοιχα.

Η Dogus μέσω της θυγατρικής της D-Marine Investments Holdings ηγείται του μετοχικού σχήματος της Jermyn Street Real Estate Fund. Ωστόσο, αν και φέρεται να υπάρχουν συμφωνίες μετόχων, δεν υφίσταται διασφαλισμένο δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Οπότε δεν είναι γνωστό ποιο θα είναι το μέλλον της συγκεκριμένης συμμετοχής. Καθώς το κόστος ανακατασκευής του «Αστέρα» ξεπέρασε τα 200 εκατ., πρόκειται για μια επένδυση που συνολικά έχει απορροφήσει κεφάλαια άνω των 600 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, όλα θα εξαρτηθούν από το ποσό που θα προσφερθεί στην Dogus για το 33%. Αν η επένδυση είναι υπερτιμημένη και το τίμημα που προσφερθεί απέχει σημαντικά από το κόστος που επωμίστηκε η Dogus, δεν είναι βέβαιο ότι θα ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στον «Αστέρα».
Στο μεταξύ πληροφορίες που φθάνουν στο Κουρδιστό Πορτοκάλι θέλουν τις διαβόητες υπό ανέγερση βίλες της Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης όχι απλά να μην βρίσκουν αγοραστές αλλά και οι 3 μεγαλοεπιχειρηματίες που είχαν δώσει προκαταβολή να ακυρώνουν τελικά τις αγορές τους και να παίρνουν πίσω τις προκαταβολές!
Οι πληροφορίες καταφθάνουν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της λίστας της Παγκόσμιας Τράπεζας που θέλει τη χώρα μας ουραγό στις επενδύσεις παγκοσμίως. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 οι επενδύσεις ήταν κατώτερες ακόμη και από τα προηγούμενα έτη!
Προφανώς οι σοβαροί επενδυτές διαβλέπουν πλέον τον κίνδυνο μίας πολεμικής σύγκρουσης με τη Τουρκία η οποία θα ήτο η χαριστική βολή στο αμεταρρύθμιστο πελατειακό κράτος που καταθέτει στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων της ΕΡΤ!
Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έλθει σ΄αυτό εδώ το κράτος της διαπλοκής και των κοτζαμπάσηδων που συντηρούν μηντιακούς στρατούς, δικαστικούς στρατούς και πάσης φύσεως σαρδανάπαλους στρατούς αντίστοιχους της αισθητικής των χορηγών τους.

Ο αείμνηστος πρώην υπουργός και Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιος Μαγκάκης είχε πεί κάποτε ότι «δύο πράγματα δεν πρέπει να πουληθούν στην Ελλάδα. Η Ακρόπολις και ο Αστέρας». Κι αυτό γιατί ο Αστέρας είναι προορισμός από μόνος του. Οι VIPs ξένοι πελάτες του έρχονταν στον Αστέρα και όχι στην Αθήνα…
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι, όσο κανένα άλλο ελληνικό ΜΜΕ, χρόνια τώρα παρακολουθεί την τραγική περιπέτεια του μοναδικού city resort στην Ευρώπη. Εχουμε γράψει άπειρα άρθρα και ρεπορτάζ για το πιο κοσμοπολίτικο στολίδι της Ελλάδας που κινδυνεύει να καταντήσει έρημη Χερσόνησος καθώς η πρώτη προσπάθεια της διαβόητης Four Seasons στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία.

Ηταν τέτοιο το μέγεθος της αποτυχίας ώστε ο Διευθύνων Σύμβουλος Στυλιανός Κουτσιβίτης και ο οικονομικός διευθυντής Κωνσταντίνος Αποστόλου ξηλώθηκαν στη κυριολεξία αφού προηγήθηκε πολύωρη έρευνα στους υπολογιστές τους.
Την ίδια τύχη-σύμφωνα με πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού-θα έχει και ο Γενικός Διευθυντής της Four Seasons στην Ελλάδα Sam Ioannidis.

Γιατί όμως απέτυχε παταγωδώς η Four Seasons στην Ελλάδα;
Η απάντηση είναι γιατί δεν ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ την ιστορία ενός μύθου και ο μύθος την εκδικήθηκε. Ο Αστέρας ήταν το πιο κοσμοπολίτικο στολίδι της Ελλάδας και ένας από τους πλέον κοσμοπολίτικους προορισμούς του πλανήτη.
Ο Αστέρας ήτο η Ακρόπολη του τουρισμού μας και έπρεπε να τύχει αντιμετώπισης αντίστοιχης με τον τρόπο που αγγίζει ο γλύπτης την Καρυάτιδα. Κι όμως εδώ οι νέοι επενδυτές ασέλγησαν στην κυριολεξία και μετά από μία αποτυχημένη ανακαίνιση μετέτρεψαν το στολίδι του κοσμοπολιτισμού σε έκτρωμα.
(Μετά την ανάληψη του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Four Seasons οι πρώτοι celebrities που έκαναν εδώ την εμφάνισή τους ήταν η Εύη Βατίδου και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος.)
Πήραν έναν μύθο και τον μετέτρεψαν σε αισθητικό έκτρωμα και αφού ολοκλήρωσαν το τερατούργημα προσέλαβαν νέο και άσχετο προσωπικό να το υπηρετήσει, αφού έδιωξαν 600 από τους παλαιούς εργαζόμενους ανάμεσα στους οποίους βρισκόντουσαν φοβερές προσωπικότητες υπαλλήλων.
Ανθρωποι για τους οποίους έφταναν στον Αστέρα πρίγκιπες, επιχειρηματίες, βασιλιάδες, χολυγουντιανοί star, διάσημοι αθλητές κλπ. Ερχόντουσαν εδώ για να μιλήσουν με τον Αλέξανδρο, τον Στέφανο, την Τραιάννα και πάει λέγοντας.
Ολοι αυτοί ξηλώθηκαν και στη θέση τους προσλήφθηκαν νέοι, άπειροι (και κάποιοι αγενείς μέσα στην ασχετοσύνη τους) με αποτέλεσμα η ποιότητα του προσωπικού στο σύνολό της να είναι κάκιστη.
Οι νέοι επενδυτές αφού τρόμαξαν και οι ίδιοι από το τερατούργημα τους εκτόξευσαν τις τιμές στα ύψη για να ρεφάρουν γρήγορα τα σπασμένα. Και την πάτησαν. Ο Αστέρας είναι σχεδόν άδειος!
Η πλέον καταστροφική επιλογή των νέων ιδιοκτητών ήταν να τον κρατήσουν για πάνω από ένα χρόνο κλειστό (κλείνουν ρε βλαχαδερά την Ακρόπολη;) για να κάνουν την πεπετζίδικη ανακαίνισή τους.
Μεγάλες ευθύνες έχει και ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος του Αστέρα Πολυχρόνης Γριβέας που συναίνεσε στην απόλυση εξαίρετων υπαλλήλων από το παλαιό προσωπικό.
Διαβάστε τι κατήγγειλε για τον Γριβέα στο Κουρδιστό Πορτοκάλι ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων Παναγιώτης Κούκος>

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016. Αστέρας Βουλιαγμένης. Εχουμε απέναντί μας τον πρόεδρο των εργαζομένων του Αστέρα Βουλιαγμένης Παναγιώτη Κούκο-photo κάτω.
Ο Παναγιώτης εδώ και 32 χρόνια ξεκινάει από το σπίτι του στην Ανω Γλυφάδα για να φθάσει στο μοναδικό city resort της Ευρώπης. Εδώ όπου εργάζονται 643 άνθρωποι και ζουν τουλάχιστο ισάριθμες οικογένειες πολλές από τις οποίες βοηθούν φίλους που βρίσκονται στην ανέχεια.

Ηταν 28 Μαίου 1985, ημέρα Τρίτη, όταν είχα την τιμή να δουλέψω σαν βοηθός σερβιτόρου στον Αστέρα. Στον Αρίωνα για την ακρίβεια. Ηταν μια συνηθισμένη μέρα και κάναμε την προετοιμασία για το εστιατόριο ΠΗΓΑΣΟΣ στον τοίχο του οποίου είχε κάνει ο Μυταράς ένα φτερωτό άλογο.
Θυμάμαι σαν τώρα τους συναδέλφους μου που “ζωγραφίζανε” τα πιάτα παρουσία του πελάτη κι εγώ αναλογιζόμουνα εάν θα γίνω ποτέ σαν κι αυτούς. Ηταν μια τελετουργία. Δεν έμπαινες στον Αστέρα χωρίς κοστούμι και γραβάτα. Αντίστοιχη ήταν και η ενδυμασία του προσωπικού. Απαιτητικούς πελάτες είχαμε όχι όμως κακόκτροπους. Απλά οι άνθρωποι ήθελαν να πάρουν τις υπηρεσίες που πλήρωναν.
Το Σωματείο εργαζόμενων ιδρύθηκε το 1966. Ο Παναγιώτης θα πει για την τιμή που του έκαναν οι συνάδελφοί του να τον εκλέξουν πρόεδρο του Σωματείου.
-Θα πρέπει να ερωτηθούν οι ίδιοι οι οι συνάδελφοι για την επιλογή τους στο πρόσωπό μου.
Το 2006 υπήρξε, με το πρόσχημα της εθελουσίας, ένα κίνημα εκδίωξης συναδέλφων από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ηταν “παραγγελία” προκειμένου να φύγουν συγκεκριμένα συνάδελφοι με “ενοχλητική”, για την Διοίκηση, συνδικαλιστική δραστηριότητα.
Ο σημερινός (πρώην) Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γριβέας ήταν μέλος του ΔΣ εκείνη την εποχή με τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Ηταν ο άνθρωπος που πήρε την “ιστορική” πρωτοβουλία-προφανώς με την καθοδήγηση και την ανοχή της Εθνικής Τράπεζας-να προχωρήσουν στην αποψίλωση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου “Αφροδίτη” που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Χερσονήσου. Σημειωτέον ο χώρος του ξενοδοχείου Αφροδίτη, είναι ο χώρος που σήμερα προορίζονται να γίνουν οι βίλες. Και η απαξίωσή του βοήθησε έτσι ώστε να παρουσιάζεται ως εγκατελειμμένο σημείο από τα ΜΜΕ. Εχει μείνει συνειδητά μόνο ο σκελετός. Αυτή η κίνηση έχει στερήσει και έσοδα από την εταιρία αδυνατώντας να πάρουμε μεγάλα συνέδρια. Επιπρόσθετα τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας κινήθηκαν δυνητικά μειούμενα αφού ο μεγάλος όγκος των συνεδρίων πήγαινε σε γειτνιάζοντα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με αποτέλεσμα οι ισολογισμοί της εταιρίας από το 2006 και για σειρά ετών καταγράφονταν αρνητικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού” η συνεχώς μειούμενη δραστηριότητα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος -για προφανείς λόγους-δεν είχε αντίκτυπο στις αμοιβές του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Πολυχρόνη Γριβέα ο οποίος σήμερα λαμβάνει 200.000 ευρώ ετησίως. Μιλάμε για αστρονομικό ποσό για στέλεχος του Δημοσίου. Κι αυτό γιατί ο Αστέρας ανήκει στο Δημόσιο και δια μέσω αυτού στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Γριβέας έλαβε πέρυσι-με απόφαση της γενικής συνέλευσης μετόχων- 35.000 ευρώ αύξηση όταν αποφάσισε από μόνος του να κάνει και χρέη Γενικού Διευθυντή που μετά από δική απόφαση εδώ και καιρό δεν υπάρχει!!! Ο κ. Γριβέας είναι το μόνο εκτελεστικό μέλος από τα 12 μέλη του ΔΣ.
Οι επενδυτές του Αστέρια λειτούργησαν με το μίσος και την τσαπατσουλιά τζιχαντιστών!
Κι όμως πρόκειται για το μοναδικό city resort στην Ευρώπη. Η φυσική ομορφιά απαράμιλλη, κόβει την ανάσα. Πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να το καταστρέψεις. Κι αυτοί οι άνθρωποι προσπάθησαν, είναι αλήθεια, να καταστρέψουν τον Αστέρα Βουλιαγμένης και σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν. Πρόκειται για εγκλήματα σε βάρος της αισθητικής.
Εάν υπήρχε αστυνομία της αισθητικής οι αρχιτέκτονες που κατέστρεψαν τον Αστέρα Βουλιαγμένης και ειδικά το lobby του Αρίωνα θα έπρεπε να συλληφθούν με τις σαγιονάρες τους και να οδηγηθούν δίχως απολογία στα κρατητήρια.
Η πρώτη, οδυνηρή και κραυγαλέα ασέλγεια είναι το κάποτε κοσμοπολίτικο lobby bar του Αρίωνα. Οι ιθύνοντες της Four Seasons σε απόλυτη συνεργασία με τους εγχώριους συνεργάτες τους κατέστρεψαν με πρωτοφανή αγριότητα το εμβληματικό lobby bar.

Εδώ όπου πρίγκιπες και βασιλιάδες, επιχειρηματίες και αρχόντισσες, μύθοι του Χόλιγουντ και της πολιτικής, του αθλητισμού και του διεθνούς τζε σετ έρχονταν δεκαετίες ολόκληρες για να απολαύσουν το ποτό τους και να μιλήσουν με το προσωπικό πίσω από το bar. E, λοιπόν αυτό το περίφημο bar ξηλώθηκε και στη θέση του, στη μέση σχεδόν της αίθουσας, στήθηκε ένα αμήχανο κατασκεύασμα που παραπαίμπει σε beach bar στις εξωτικές Κουκουβάουνες. Αν σκεφθείτε ότι το lobby του Αρίωνα ήταν για την πλειοψηφία των ενοίκων η πρώτη εικόνα αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της καταστροφής. Δίπλα στο μίζερο bar υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για τα ποτήρια κλπ απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία του. Το έκαναν τόσο τσάτρα πάτρα που δεν υπολόγισαν τις ανάγκες μιας μπάρας με αποτέλεσμα να κάνουν στη συνέχεια ή και από την αρχή μία ακόμη κιτσάτη προσθήκη.
Δείτε στις παρακάτω ΕΙΚΟΝΕΣ την εξέλιξη του περίφημου bar του Αρίωνα. Εδώ είναι πριν την ανακαίνιση του 2004. Μόνο που βλέπεις την εικόνα φαντάζεσαι την Λιζ Τέηλορ ή την Τζάκι Κέννεντυ έτοιμες να παραγγείλουν το αγαπημένο τους ποτό.

Μετά την ανακαίνιση του 2004 ήρθε να προστεθεί περισσότερο ξύλο που του έδινε αρχοντιά και στυλ. Εδώ σε μία από τις τελευταίες βραδιές του Αστέρα πριν πέσει στα χέρια των νέων επενδυτών είχαμε γνωρίσει την ξεχωριστή Μίκα Σαρίδη (κεντρική φωτό) που μας διηγήθηκε την συναρπαστική ιστορία της.


Στη θέση του εμβληματικού κοσμοπολίτικου bar σήμερα βρίσκεται η κιτσαρία που βλέπετε στη μέση του lobby χωρίς τίποτε ατμοσφαιρικό, χωρίς στυλ, χωρίς φινέτσα. Μια επίδειξη ακριβού μαρμάρου που μάλλον το αγόρασαν σε σκοτωμένη τιμή είναι το bar του Αρίωνα στην εποχή της Four Seasons.

Το μόνο που κατάφερε να διασωθεί από την αρχιτεκτονική και αισθητική ένδεια των νέων ιδιοκτητών είναι το πισινάκι του Αρίωνα το οποίο απέκτησε ένα στενόμακρο υδάτινο αδελφάκι με ξύλινες ξαπλώστρες στις όχθες του. Η παρέμβαση στην πισίνα του Αρίωνα όπως επίσης και η αντίστοιχη στην μεγάλη πισίνα της Ναυσικάς είναι οι μόνες παρεμβάσεις που είναι αισθητικά αποδεκτές.
Πάνω από το πισινάκι του Αρίωνα σηκώνεται μια ακόμη κιτσάτη κατασκευή ένα νέο εστιατόριο που φιλοδοξούν να λειτουργήσει το νέο έτος και στο μεταξύ θα βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής με ότι κι αν σημαίνει αυτό. Δηλαδή τα αλλοδαπά μαστόρια θα πίνουν μπίρες και θα ρεύονται παίρνοντας μάτι τις πελάτισσες του ξενοδοχείου που θα λιάζονται δίπλα στη πισίνα. Το πάρκινγκ του Αρίωνα μεγάλωσε και για να το καταφέρουν αυτό έκοψαν αλύπητα πάρα πολλά δένδρα. Σε πιάνει η ψυχή σου από τις απώλειες των δέντρων που θυσιάσθηκαν.
Η ίδια εικόνα και στην Ναυσικά. Εδώ το αντίστοιχο bar θυμίζει καφετέρια της Γλυφάδας.
Επειδή ανάμεσα στο προσωπικό είδαμε πολλά νέα παιδιά που ξεκινάνε τώρα τη ζωή τους ευχόμαστε ολόψυχα να πετύχει για να μπορούν οι άνθρωποι να πληρώνονται. Αλλωστε δεν φταίει το προσωπικό για την πολιτική και κυρίως την αισθητική της εταιρίας.



Πάνω το εστιατόριο-τερατούργημα που πρόκειται να λειτουργήσει το νέο έτος.





Τι έγραφε το Κουρδιστό Πορτοκάλι

Τα Πικρά Δάκρυα της Αφροδίτης
Έχει προηγηθεί μια βίαιη καταιγίδα λες και μια ανώτερη δύναμη προσπαθούσε να ξεπλύνει τους ψεκασμένους Ελληνες πολίτες από τα ψυχοτρόπα που αφήνουν πίσω τους οι χημικές ουρές του Καμμένου και του Τσίπρα, με την ελπίδα ότι αυτό το κοπάδι των 11.000.000 εκατ. αμνών θα συνέλθει από τον λήθαργο. Αφήνουμε πίσω μας τον Αρίωνα και πάμε νοτιοδυτικά με προορισμό τη μυθική Αφροδίτη. Για την ακρίβεια τα ερείπια του μυθικού ξενοδοχείου που φιλοξένησε εδώ ονόματα χαραγμένα στο τείχο της αιωνιότητας. Η τραγική ειρωνεία της Ιστορίας είναι ο νέος “προορισμός” της Αφροδίτης. Και τώρα που το σκεφτόμαστε ίσως εκείνη η καταιγίδα του Σαββάτου να μην ήταν τίποτε άλλο παρά τα δάκρυα της Αφροδίτης γι΄αυτό που της έλαχε. Εδώ θα χτιστούν οι 15 βίλες για κροίσους από την πώληση των οποίων οι νέοι επενδυτές θα εισπράξουν περί τα 450.000.000 εκατ. ευρώ.
Ετσι θα βγάλουν και με το παραπάνω το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που θα πληρώσουν για να αγοράσουν την Χερσόνησο φιλέτο της Ελλάδας. Αντί το ελληνικό κράτος να πουλήσει από τα σχέδια κιόλας ισάριθμες ή και 20 βίλες να να πάρει μεγαλύτερο τίμημα από τα 400 εκατ. ευρώ ξεπουλάει ολόκληρο την Χερσόνησο,-300 πευκόφυτα στρέμματα- το μοναδικό city resort της Ευρώπης αντί 400 εκατ. ευρώ σε Τουρκοάραβες επενδυτές-ώστε να ησυχάσει και η καρδιά του Ερντογάν.
Για να αντιληφθείτε το Ιστορικό έγκλημα που γίνεται στην περίπτωση του Αστέρα πρέπει να γνωρίζετε-το σημειώνουμε πιο κάτω-ότι ολόκληρη η έκταση αγοράστηκε από την Εκκλησία στην οποία ανήκε. Στην Εκκλησία είχαν παραδώσει την έκταση οι Τούρκοι κατακτητές με τα περίφημα Χοτζέτια, όταν αποχώρησαν από την Ελλάδα. Ερχεται λοιπόν το ατιμασμένο κράτος με την σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας να πουλήσει αυτό το ιστορικό διαμάντι στους απογόνους των κατακτητών.

Η Αφροδίτη κατασκευάστηκε το 1984 με στόχο να γίνει το πιο ήσυχο και οικογενειακό ξενοδοχείο του Συγκροτήματος. Την οικογενειακή φήμη της Αφροδίτης με την θέα που κόβει την ανάσα θα έρχονταν να ανατινάξει το εκρηκτικό ζευγάρι του Ανδρέα και της Μιμής που θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν το σύμβολο ενάντια στον αργό θάνατο της οικογενειακής ζωής που επιβάλλουν όλα τα εξουσιαστικά συστήματα. Ο Ανδρέας και η Μιμή λοιπόν προσέθεσαν το δικό τους λιθαράκι Αμαρτίας στον μύθο της Αφροδίτης. Περνούσαν ολόκληρες ώρες δίπλα στην ταβέρνα σπηλιά, δίπλα στην πισίνα.






Η ιστορία του Αστέρα ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’60, σε 300 πευκόφυτα στρέμματα, στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, ακριβώς στη καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Η έκταση αγοράστηκε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, απο την Εκκλησία, με σκοπό να κατασκευάσει το καλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μεσόγειο.
Και έτσι και έγινε. Το 1961 ξεκίνησαν να λειτουργούν οι θρυλικές «καμπάνες» του Αστέρα – τα σημερινά bungalows- ενώ το 1966, δημιουργήθηκε η πρώτη σχολή θαλάσσιου σκι.
Οι περίφημες καμπάνες του Αστέρα με τις ιδιωτικές τους παραλίες έγιναν αμέσως ο αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός της αθηναϊκής ελίτ, ενώ για αρκετούς επώνυμους έγιναν δεύτερες κατοικίες.
Μέσα στην πλαζ βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού, του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με τον μύθο, παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν στην παραλία, σκάβοντας έφεραν στο φως το 1924 το ναό που είναι σε μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο.
Ο χώρος που σήμερα βρίσκεται το εστιατόριο Nobu-Matsuhisa εκείνη την εποχή λεγόταν «Club House» και ήταν ο χώρος άφιξης και συνεύρεσης της κοσμικής Αθήνας με το διεθνές jet set. Εδώ και στις πανέμορφες 9 Μούσες.

Έτσι, καθώς η ζήτηση για τις καμπάνες μεγάλωνε, σε μια περίοδο απενοχοποιημένης μεταπολεμικής ευημερίας, ξεκίνησε η ανέγερση του πρώτου πολυτελούς ξενοδοχείου «Arion Astir Palace» που εγκαινιάστηκε το 1967. Τη κατασκευή του αριστοκρατικού Αρίων ανέλαβαν διάσημοι κατασκευαστές της εποχής όπως ήταν ο Βουρέκας ο Αντωνακάκης και άλλοι, με μοντέρνα και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, χειροποίητα έπιπλα ειδικής παραγγελίας και γνήσια έργα με τις υπογραφές των Μόραλη, Τσαρούχη, Μυταρά και Γύζη.
Αργότερα το 1980 εγκαινιάστηκε το 2ο ξενοδοχείο με το όνομα «Ναυσικά» – το σημερινό «Westin»- που βρίσκεται στα 50 μέτρα απόσταση περίπου απο τον Αρίωνα. Το χαρακτηριστικό του Ναυσικά, με την εμβληματική 70΄s αρχιτεκτονική, είναι οτι είναι χτισμένο μέσα σε βράχο. Η είσοδος υποδοχής είναι στο τελευταίο επίπεδο – στον 6ο όροφο δηλαδή – και τα δωμάτια ξεκινούν κάτω από την είσοδο υποδοχής για να καταλήξουν στη θάλασσα και τη πισίνα – που για εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη που υπήρχε.
Το 3ο ξενοδοχείο, πιο ήσυχο και οικογενειακό, ήταν η «Αφροδίτη».
Ο μύθος του Αστέρα είναι ο μύθος που έφτιαξαν οι σταρ και οι προσωπικότητες που έχουν περάσει απο εκεί. Αυτό που κυρίως συνέλεγε – και συλλέγει ακόμα – ο «Αστέρας» είναι VIPS. Απο τα δωμάτια του έχουν περάσει εφοπλιστές, βιομήχανοι, βασιλιάδες, ηγέτες κρατών, σταρ της showbiz, κορυφαίοι αθλητές και πολλοί άλλοι.
Ονόματα όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο Τζίμι Κάρτερ και η Σοράγια, ο Γκορμπατσόφ και ο Μπόρις Γέλτσιν.
Η προεδρική σουίτα του «Αρίωνα» έχει φιλοξενήσει ονόματα όπως ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο στρατάρχης Τίτο, ο Χέλμουτ Κολ, ο Nέλσον Μαντέλα και ο Γιασέρ Αραφάτ, ο Ζακ Σιράκ και ο Ζακ Ντελόρ.
O αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν τακτικός πελάτης του «Αστέρα», όπως και ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
Το ζεύγος Ζολώτα, έμενε πάντα στην καμπάνα 34 λόγω της προτίμησης του πρώην πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας. Ενα σημείο, που μάλιστα ως σήμερα, καλείται άτυπα από το προσωπικό του ξενοδοχείου «παραλία του Ζολώτα».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν συχνά τον «Αστέρα» με τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου και έμενε πάντα στο «Αφροδίτη» – ή, σπανιότερα, στην προεδρική σουίτα του «Αρίωνα».
Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, δύσκολα βρίσκει κανείς έναν celebrity που να μην έχει περάσει έστω μια νύχτα στον «Αστέρα».
Κάθε καλοκαίρι οι ελληνικές οικογένειες εφοπλιστων – Λάτση, Αγγελόπουλου, Λουκά και Βάσου Χατζηιωάννου, Ποταμιάνου, Χανδρή, Βαρδινογιάννη, Λαιμού, Γουλανδρή, Πατέρα, Φαφαλιού, Νιάρχου, Λιβανού, Νταϊφά, Καβουνίδη, Γοργία, Κουλουκουντή, Μίχαλου, κ.ά. – κατέλυαν στο ξενοδοχείο και έστηναν το δικό τους αστικό prive party.
Πολλοί θυμούνται ότι η καμπάνα με τον αριθμό 33 ήταν του καπετάν Γιάννη Λάτση, του «μπάρμπα Γιάννη», για όσους τον ήξεραν καλά – ο οποίος την είχε προπληρώσει για πολλές σεζόν, ενώ αυτές με τα νούμερα 30 και 31 φιλοξενούσαν πάντοτε την οικογένεια του Παναγιώτη Αγγελόπουλου.
Πολύ συχνά έβλεπε κανείς παπαράτσι να ξεροσταλιάζουν στα βραχάκια της Βουλιαγμένης για μια μακρινή φωτογραφία, μια και κανείς δεν περνούσε το «τείχος» ασφαλείας του ξενοδοχείου. Αυτήν ακριβώς τη διακριτικότητα και ηρεμία αναζητούσαν όλες αυτές οι διασημότητες που έχουν περάσει απο τον Αστέρα και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αποτελεί ακόμα και σήμερα τη πρώτη τους επιλογή.
Ανάμεσά τους, ο Τσάρλτον Ίστον, ο Τόνι Κέρτις, ο Τζόν Γουέιν, ο Πολ Νιούμαν, ο Ρόμπερτ Βάγκνερ, ο Φρανκ Σινάτρα (ο οποίος χρειάστηκε να περάσει από την πόρτα της κουζίνας για να πάει στο δωμάτιό του, προκειμένου να αποφύγει το πλήθος των fans του), ο Τέλι Σαβάλας, η Ζακλίν Μπισέ, η Τζεραλντίν Τσάπλιν, η Τζόαν Κόλινς, η Τζέιν Φόντα και η Σάρον Στόουν.
Επίσης ο Aριστοτέλης Ωνάσης – πότε συνοδευόμενος από τα παιδιά του Χριστίνα και Αλέξανδρο και πότε από τη Τζάκι – έμεινε αξέχαστος στο προσωπικό για τα δυνατά του γέλια και τα παχυλά του tips.
Η μοναδικής ομορφιάς Μπριζίτ Μπαρντό, που κατέλυσε το ’69 στον «Αστέρα» για ολιγοήμερες διακοπές, προκάλεσε, λένε, «σεισμό» όταν εμφανίστηκε στην παραλία με το χαρακτηριστικό ροζ μπικίνι της, τα ξύλινα ψηλοτάκουνα τσόκαρα και το τεράστιο καπέλο της. Λίγα χρόνια αργότερα στα ιστορικά πάρτι στις «9 Μούσες», – το μυθικό κλαμπ του ξενοδοχείου – η Παλόμα Πικάσο και η Λάιζα Μινέλλι θα ξεφάντωναν παρέα με τη «χρυσή αθηναϊκή νεολαία» της εποχής, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές και φιλόδοξες ενζενί: τη Ζωή Λάσκαρη και τον Φιλήμονα, την Έλλη Στάη και τον Ηλία Ψινάκη.



Ανδρέας Λυκουρέτζος, Ζωή Λάσκαρη, Αντώνης Δημητρακάκης

Φρανσουά Μιτερράν και Ανδρέας Παπανδρέου

Κωνσταντίνος Καραμανλής στη βεράντα του Arion

Καπετάν Γιάννης Λάτσης

Αθηνά Ωνάση

Ayrton Senna
Τα τρανταχτά ονόματα όμως δεν τελειώνουν σε αυτές τις χρυσές εποχές των 60’s και των 70’s. Το νεότερο πελατολόγιο του Αστέρα περιλαμβάνει τον Πιρς Μπρόσναν, τους Scorpions, την Κάρμεν Ελέκτρα, την Ορνέλα Μούτι, τον Άαρτον Σένα, την Γκρέτα Σκάκι, την Τζέσι Νόρμαν, τον Σάσα Μπάρον Κόεν, τον Τζιάνι Μπούλγκαρι, τον – φιλικό και πολύ κοινωνικό – Βιτόριο Μισόνι (πριν την δραματική εξαφάνισή του), τους Dean και Dan Dsquared. Ο Μαραντόνα έχει επισκεφθεί δύο φορές το ξενοδοχείο, ο Πελέ άλλη μία, το ίδιο και Μισέλ Πλατινί. Πιο τακτικοί επισκέπτες είναι ο Κριστιάν Καρεμπέ και ο Ροναλντίνιο. Πρόσφατα μάλιστα στη προεδρική σουίτα του «Αρίωνα» διέμεινε και η σταρ της ποπ, Lady Gaga.
Ισχυρά πρόσωπα, διάσημοι πελάτες, κορυφαία πολιτικά events και κοσμικά γεγονότα, πλέκονται για να φτιάξουν, τελικά, το προφίλ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα.
Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία το Arion Resort & Spa, και το Westin ενώ το ξενοδοχείο «Αφροδίτη» γκρεμίστηκε για να φτιαχτεί στη θέση του το ξενοδοχείο «W» – ένα προτζεκτ το οποίο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.
Και τα δυο ξενοδοχεία βρίσκονται κάτω απο το management της Starwood, μιας αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας με πολλά διάσημα brands όπως τα St Regis, Sheraton, W, to King George και άλλα.
Ο επισκέπτης ακόμα και αν δεν είναι ένοικος του ξενοδοχείου μπορεί, έναντι αντιτίμου, να απολαύσει αυτό το όμορφο και ήρεμο τοπίο κάνοντας το μπάνιο του στις παραλίες ή στη πισίνα του ξενοδοχείου (κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου), όπως και να κλείσει ένα ραντεβού για θεραπευτικό spa στις εγκαταστάσεις του Arion Resort & Spa καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ιταλική κουζίνα και ταβέρνες με μαγειρευτά για μεσημεριανό δίπλα τη θάλασσα, μπαρ για το βράδυ και gourmet εστιατόρια όπως το Matsuhisa Athens by Nobu για τους λάτρεις της ιαπωνικής κουζίνας και η βραβευμένη με αστέρι Michelin Γαλάζια Χύτρα είναι λίγες απο τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια της διαμονής του στον Αστέρα ή για όποιον επιθυμεί μια βόλτα που δε μπορεί παρά να σου μείνει αξέχαστη.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ_ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Οτι απέμεινε από το κατώφλι ενός μύθου που συνειδητά απαξιώθηκε. Διαβάστε εδώ την συνέντευξη του Παναγιώτη Κούκου.-Εδώ ήταν το πόστο μου…Θα μας πει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Αστέρα Βουλιαγμένης Παναγιώτης Κούκος με φόντο το ερειπωμένο σαλόνι της Αφροδίτης.

Η πισίνα της Αφροδίτης

Η ταβέρνα Σπηλιά στην Αφροδίτη

Η πισίνα με φόντο τη Σπηλιά

Η θέα από το σαλόνι της Αφροδίτης

Η Σπηλιά

Ο Παναγιώτης Κούκος στο σημείο που βρισκόταν το bar της Αφροδίτης στο σαλόνι. Η κατασκευή που βλέπετε πίσω του λειτουργούσε σαν ανελκυστήρας για τα υλικά που είχε ανάγκη η μπάρα.

Η θέα από τα δωμάτια της Αφροδίτης

Στο βάθος απέναντι από τη μαρίνα της Αφροδίτης βλέπετε τις κατοικίες-χασιέντες των οικογενειών Μπόμπολα-Παναγόπουλου



Οι θρυλικές “9 Μούσες”

Η θέα από την Αφροδίτη κόβει την ανάσα



Το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης αντανακλά την αναπηρία ενός κράτους να διαφυλάξει τα διαμάντια του. Είναι ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα αν σκεφθεί κανείς ότι η Χερσόνησος του Αστέρα Βουλιαγμένης πωλείται για 400.000.000 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 200.000.000 εκατ. ευρώ τα δίνουν δάνειο οι ελληνικές τράπεζες.
Δηλαδή στην πραγματικότητα πωλείται στην τιμή των 200.000.000 εκατ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες του που τυπικά είναι το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος και η Εκκλησία της Ελλάδας. Το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος λοιπόν και η Εκκλησία της Ελλάδας πουλάνε την Χερσόνησο του Αστέρα Βουλιαγμένης αντί 200.000.000 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των 200.000.000 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να το εξασφαλίσει το ελληνικό κράτος αλλά και η Εκκλησία εάν πουλούσαν (από τα σχέδια) 10 βίλες που θα είχε αναλάβει να σχεδιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο με την καλύτερη πρόταση που θα κέρδιζε σε διεθνή διαγωνισμό. 10 βίλες εντός του ιστορικού συγκροτήματος θα ήταν αρκετές για να μπουν στα ταμεία του κράτους 200.000.000 εκατ. ευρώ. Οσα κατάφερε να βγάλει ο Τσίπρας από 4 επιχειρηματίες. Αν το καλοσκεφθείτε θα πρέπει όλοι να ντραπούμε γι΄αυτή τη κατάντια.
Το Κράτος και η Εκκλησία είναι ανίκανα να χτίσουν 10 βίλες και να τις πουλήσουν και επιλέγουν να ξεπουλήσουν τον Αστέρα κοψοχρονιάς. Και μάλιστα σε αραβοτουρκικό fund! Mιλάμε για κατάντια στα όρια της εθνικής προδοσίας αν σκεφθεί κανείς ότι ο Αστέρας Βουλιαγμένης είναι το μοναδικό city resort της Ευρώπης. Σε καμμία άλλη ευρωπαική χώρα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Ξεπουλάμε το συγκρότημα του Αστέρα αδιαφορώντας για την τύχη των εργαζομένων του. Την ίδια στιγμή οι αγοραστές δεν δείχνουν καλά δείγματα γραφής εάν σκεφθείς ότι μέσω του σημερινού επικεφαλής κ. Πολυχρόνη Γριβέα ανακοινώνουν το λουκέτο στον Αστέρα για 2 τουλάχιστο έτη. Διαρρέουν ακόμη ότι θα μείνουν ανοιχτές μόνο οι καμπάνες.

Βέβαια πριν φθάσουμε να τον ξεπουλήσουμε κάποιοι φρόντισαν να τον απαξιώσουν μέχρι απελπισίας. Ο Αστέρας Βουλιαγμένης είχε καταντήσει για δεκαετίες να είναι ο παράδεισος αναψυχής των νεόπλουτων της μεταπολίτευσης. Πάνω από 1.600 άτομα είχαν ελεύθερη είσοδο στο συγκρότημα.
Μιλάμε για συγγενείς και φίλους των εκάστοτε κυβερνώντων. Ο άνθρωπος που στάματησε αυτή την ξεφτίλα ήταν ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Αλέξιος Κοιμήσης (φωτό), ο οποίος στην διάρκεια της πολυετούς παρουσίας του στον τουριστικό κλάδο διετέλεσε και Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Αστέρα Βουλιαγμένης στο διάστημα 1995-2001.

Ο κ. Κοιμήσης είπε “ως εδώ” και σταμάτησε το διαμάντι της Αθήνας να είναι κέντρο αναψυχής κυριών του “καλού κόσμου”, βίζιτων πολυτελείας και άλλων τυχάρπαστων που υποδύονταν τους γαμπρούς.
Ο οραματιστής κ. Κοιμήσης ήταν αυτός που (σαν Γραμματέας του ΕΟΤ) άνοιξε γραφεία του Οργανισμού στην Κίνα αλλά και την Ρωσία, τότε που ο όρος Κινέζος ή Ρώσος τουρίστας προκαλούσε ειρωνικά σχόλια λόγω του κλειστού κομμουνιστικού καθεστώτος.
-Εγώ παρέλαβα ένα διαμάντι και το μόνο που έκανα ήταν να καθαρίσω την σκόνη που είχε καθήσει πάνω του…
θα πει εξηγώντας πως από τον πρώτο κιόλας χρόνο της παρουσίας του κατάφερε να κάνει κερδοφόρο το ξενοδοχείο.

Ο κ. Κοιμήσης συνήθιζε να ρωτάει τους υπαλλήλους πόσα tips έβγαλαν στην διάρκεια της μέρας ή της εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι αρχικά δεν απεκάλυπταν την αλήθεια γιατί φοβόντουσαν μην τα χάσουν. Ο ίδιος απλά από το μέγεθος των φιλοδωρημάτων μπορούσε να συμπεράνει πόσο ευχαριστημένοι ήταν οι πελάτες. Το φιλοδώρημα ήταν δείκτης καλής λειτουργίας του ξενοδοχείου. Οσο μεγαλύτερο τόσο πιο ευχαριστημένος ο πελάτης. Oι εργαζόμενοι του Αστέρα αναπολούν την περίοδο που ο κ. Αλέξιος Κοιμήσης βρισκόταν στο τιμόνι του ιστορικού συγκροτήματος. Το διαπιστώνει κανείς στις αντιδράσεις τους καθώς τον συναντούν κάθε φορά που εκείνος εμφανίζεται-σαν πελάτης πλέον-στο ξενοδοχείο. Η περίοδος Κοιμήση αποδεικνύει πως το κράτος μπορεί να υπερασπισθεί τα διαμάντια του αρκεί να τοποθετεί τους κατάλληλους ανθρώπους στα κατάλληλα πόστα.
Το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης αποτελεί δείκτη της αποτυχίας ενός ολόκληρου λαού-όλων μας.
-Ο αείμνηστος πρώην υπουργός και Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιος Μαγκάκης-μάς λέει ο κ. Κοιμήσης- είχε πεί κάποτε ότι «δύο πράγματα δεν πρέπει να πουληθούν στην Ελλάδα. Η Ακρόπολις και ο Αστέρας». Κι αυτό γιατί ο Αστέρας είναι προορισμός από μόνος του. Οι vips ξένοι πελάτες του έρχονταν στον Αστέρα και όχι στην Αθήνα…
(Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” θα παρακολουθεί από κοντά την περιπέτεια του Αστέρα και θα επανερχόμαστε με συνεχή ρεπορτάζ…)
killbill


κουρδιστο πορτοκαλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου