Τρίτη, Ιανουαρίου 28, 2020

Θλίψη από τον θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη - Συλλυπητήρια από τα κόμματα - Συγκλονιστικά μηνύματα στα social media




Γιώργος Κοτανίδης, ηθοποιός σημαίνει φως! Φτωχότερο το ελληνικό θέατρο και όχι μόνο από την είδηση του θανάτου του πολυτάλαντου καλλιτέχνη σε ηλικία 75 ετών, την Τρίτη (28.1.2020).



Ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης διέγραψε σπουδαία πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας με έντονη πολιτική δράση και δημόσιο λόγο. Ο θάνατός του συγκλόνισε τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο, και φυσικά φίλους, γνωστούς και ανθρώπους που θαύμαζαν το έργο του.


Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Γιώργος Κοτανίδης βρισκόταν στη θεατρική σκηνή, πρωταγωνιστώντας στην παράσταση “Δείπνο”, που ανέβασε το “Σύγχρονο Θέατρο”. Ωστόσο, νικήθηκε από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και δεν τον έκαμπταν.



Θλίψη και στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού, με θερμά συλλυπητήρια μηνύματα.

ΣΥΡΙΖΑ: “Έγραψε ιστορία στον χώρο του πολιτισμού”

Την καλλιτεχνική και πολιτική δράση του Γιώργου Κοτανίδη τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη.
“Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών”, αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, που τονίζει ότι “έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο του πολιτισμού, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης”.
“Το έργο που αφήνει πίσω του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση είναι πλούσιο και πολυσύνθετο, καθώς ως ηθοποιός ερμήνευσε μια σειρά πολλών και διαφορετικών ρόλων. Και, την ίδια στιγμή, ως σκηνοθέτης ανέβασε κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις με πρόσφατη αυτή για τη ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη, η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Επίσης, ο Γ. Κοτανίδης ανέπτυξε και συγγραφική δραστηριότητα, ενώ υπήρξε και εκδότης”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
“Άνθρωπος με έντονη πολιτικοποίηση, ο Γ. Κοτανίδης εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στην Αριστερά και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο αντιδικτατορικό κίνημα. Για τη δράση του κατά της χούντας είχε συλληφθεί και βασανιστεί επανειλημμένα”, προσθέτει και καταλήγει:
“Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του”.

ΚΙΝΑΛ: “Υπολογίσιμη πορεία στο θέατρο και τα γράμματα”

Στην ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζεται “εμβληματικός εκπρόσωπος της γενιάς του”.
“Ένας σημαντικός ηθοποιός και διανοούμενος, ο Γιώργος Κοτανίδης, δεν είναι πια μαζί μας. Με τη δική του ξεχωριστή ιστορία, ως ενεργός πολίτης στον αντιδικτατορικό αγώνα, ευαισθητοποιημένος καλλιτέχνης, ιδρυτικό στέλεχος του – ιστορικού για το θέατρο της μεταπολίτευσης – Ελεύθερου Θεάτρου, ο Γιώργος Κοτανίδης χάραξε μια υπολογίσιμη πορεία στον κινηματογράφο, το θέατρο και τα γράμματα”, αναφέρει η ανακοίνωση.
“Με τις παρεμβάσεις, τις καλλιτεχνικές επιλογές του και την καταγραφή των αναμνήσεών του, με ήθος και καλλιέργεια σπάνια, κατέστη εμβληματικός εκπρόσωπος της γενιάς του”, προσθέτει.
“Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ο Τομέας Πολιτισμού τον αποχαιρετά: Καλό σου ταξίδι αγαπητέ μας Γιώργο”, καταλήγει.

ΚΚΕ: “Πολύπλευρος, πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης”

“Ένας σημαντικός καλλιτέχνης και ηθοποιός, ο Γιώργος Κοτανίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή”, αναφέρει στο συλληπυτήριο μήνυμά του το ΚΚΕ.
“Πολιτικοποιημένος από πολύ νεαρή ηλικία ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, την οποία πλήρωσε με διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια. Ως πολύπλευρος καλλιτέχνης που υπήρξε έδωσε σπουδαίες ερμηνείες ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία ως συγγραφέας, αλλά και ως εκδότης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Σταύρος Θεοδωράκης: “Αποχωρεί στητός και ωραίος”

Συγκινεί, επίσης, η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο instagram για τον θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη.
Μάλλον την διάλεξε την ημέρα. Ήλιο μέσα στο καταχείμωνο. Και να αποχωρεί στητός και ωραίος. Έτσι όπως τον θυμόμαστε οι φίλοι του. Οι παλιοί και οι νέοι.
Στη Δράμα.
«Υπήρχε μια μεγάλη σκάλα μπροστά στην τεράστια αυλή: στην κορυφή της σκάλας είπα το πρώτο μου ποίημα»
Στο «Ελεύθερο θέατρο».
«Ένας ομαδικός βηματισμός προς την ουτοπία, ένα σάλτο μορτάλε προς το άγνωστο και τη δημιουργική ανασφάλεια».
Στις φυλακές της χούντας.
«Κάναμε διάφορα επαναστατικά. Με έπιασαν, με έστειλαν φυλακή. Έγινε μια αμνηστία, βγήκα, παντρεύτηκα».
Στο Πολυτεχνείο. «Ήμασταν από παντού περικυκλωμένοι. Έριχναν στο ψαχνό. Οι πόρτες των σπιτιών, όμως, άνοιξαν».
Στη ζωή.
«Ο έρωτας είναι η ζωή. Χωρίς τον έρωτα δεν υπάρχει ζωή. Το σύμπαν γεννήθηκε από τον έρωτα». Ένας λεβεντάνθρωπος ήταν ο Γιώργος Κοτανίδης. Τα μάτια του όσο μεγάλωνε μαρτυρούσαν πληρότητα και γαλήνη.
Αυτόν τον χειμώνα τον συναντούσα συχνά στην Λέκκα. Συμπίπτανε τα δρομολόγια μας. Καφέδες και σχέδια.
Πότε πότε και ένα ποτήρι κρασί.
«Γιαυτό γεννηθήκαμε Σταύρο μου. Να βάζουμε δύσκολα στον εαυτό μας. Να πολεμάμε τις ευκολίες μας».
Αχ ρε Γιώργο. Αυτή την τελευταία στροφή δεν την είχαμε προβλέψει.

Συγκινούν τα μηνύματα φίλων, γνωστών και απλού κόσμου

Φίλοι και γνωστοί του Γιώργου Κοτανίδη τον αποχαιρετούν μέσω μηνυμάτων στο Facebook. Όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του καλλιτέχνη, μην μπορώντας να το πιστέψουν. Άλλοι μοιράζονται προσωπικές στιγμές και άλλοι τον αποχαιρετούν.
-“Το μεγάλο ταξίδι για τον υπέροχο Γιώργο Κοτανίδη μόλις ξεκίνησε… Μου έκανε την τιμή να έχουμε ανταλλάξει και δυο σκέψεις και να καταλάβω πόσο ωραίος άνθρωπος εκτός από ηθοποιός ήταν… Καλό Ταξίδι στο Φως….” έγραψε η Ναταλία Ρασούλη, κόρη του αξέχαστου στιχουργού, συνθέτη και τραγουδοποιού.
-“Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέθανε ο Γιώργος Κοτανίδης! Χτες τον έβλεπα σε μια διαφήμιση να κάνει τζοκινγκ και να διαφημίσει χάπια ευζωίας. Λίγες μέρες πριν αγκαλιαστήκαμε στο Φίλιον με την ευχή να’ μαστε καλά να διαφωνούμε! Φίλοι από το ‘65, από τις μέρες του ΦΟΘΚ (Φοιτητικός Ομιλος Θεατρου και Κινηματογράφου) στο ΑΠΘ, μετά το 1967 διασταυρωθήκαμε στις αντιστασιακές οργανώσεις, ύστερα στο «κολλέγιο» του Κορυδαλού και στη συνέχεια στο Ελεύθερο Θέατρο, αυτό το μοναδικό πείραμα, που στα χρόνια της δικτατορίας κελάηδησε την Μεταπολίτευση. Ένα καυτό αυγουστιάτικο βράδυ βρεθήκαμε σ’ένα θερινό σινεμά, οι δυο μας σχεδόν οι μόνοι θεατές των «Γενναίων του Μπρανκαλεόνε», το έργο με το οποίο αυτοσαρκαζόμασταν για τις αντιστασιακές και επαναστατικές μας περιπέτειες. Ένα άλλο βράδυ παραμονή πρωτοχρονιάς συναντηθήκαμε έξω από έναν κινηματογράφο στην Ακαδημίας, που δεν έπαιζε τελευταία παράσταση, κι αποφασίσαμε να υποδεχτούμε παρέα και με τη Μυρσίνη τον καινούργιο χρόνο αναπολώντας τα χρόνια και τις πορείες μας. Ωραίος και ελαφροπατητής ο Γιώργος, πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε από τη ζωή στη μνήμη».
-“Κι εγώ, τώρα, με ποιον θα τσακώνομαι για το ποιος έχει πιο μεγάλη μύτη; Δεν είσαι εντάξει…”.
-“Καλό ταξίδι Γιώργο Κοτανίδη. Αντιγόνη μου, θερμά συλλυπητήρια. Είχες πραγματικά σπουδαίο μπαμπά”.
-“Γιώργο μου, μας μεγάλωσες σαν αδέρφια με την Αντιγόνη και την Εύα και θα σε ευγνωμονώ πάντα για αυτό και για όλες τις ωραίες μας στιγμές που περάσαμε μαζί. Εκδρομές, λούνα παρκ, τραγούδια, μουσεία, αστεία, γέλια, θέατρα, ποντιακούς χορούς, ιστορίες , πολλές ιστορίες… Για τη Χούντα και τα βασανιστήρια, για το Πολυτεχνείο, για το Θέατρο, για τον Δον Κιχώτη, για τους αρχαίους Έλληνες. Εκτός όλων των άλλων όμως που ξέρει και βλέπει ο πολύς ο κόσμος ήσουν ΚΑΙ ένας υπέροχος μπαμπάς. Αποχαιρετάμε με ραγισμένη καρδιά έναν Ενάρετο και Ευγενή Έλληνα που έφυγε άδικα και άτυχα. Δώσε φιλιά και στο δικό μου μπαμπά και να περνάτε γαμάτα… Εύα μου, Αντιγόνη μου .. αδελφούλες μου…”.
-“Έφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Κοτανίδης, και η παρέα της Αθήνας άρχισε να λιγοστεύει επικίνδυνα. Ένα μήνα πριν ακριβώς με ανάρτηση του εδώ αποχαιρετούσε τον Θάνο Μικρούτσικο. Ποιός να το λεγε πως θα ήταν ο επόμενος. Αν αυτό που θα μείνει από όλους μας είναι η μνήμη, ζήσαμε μαζί εξαιρετικές στιγμές που δεν πρόκειται να ξεχάσω. Στην Εύα και στο Αντιγονάκι μας, όλη μου την αγάπη”.
-“Υπέροχη ευγενική παρουσία.. Ήθος & Υποκριτική!!!”
-“Κρίμα αξιοσέβαστε συνονόματε. Χαίρομαι που σε γνώρισα. Λυπάμαι που έφυγες. Καλό ταξίδι”.
-“Θα παραμείνετε μέσα στην καρδιά και την σκέψη μου.. Ήσασταν και θα είστε Φάρος αναμμένος.. Λυπάμαι τόσο πολύ… Αλλά θα κρατώ το όμορφο της γνωριμίας.. Καλό ταξίδι σε ελεύθερο ουρανό, αγαπημένε φίλε…”.
-“Τι γίνεται ρε παιδιά; Πριν λίγες μέρες ήταν μαζί μας στο “Θέατρο Τέχνης” στη βραδιά μνήμης του Γιώργου Σκούρτη. Έφυγε νωρίς “γιατί ήταν λίγο αδιάθετος”! Πού να το φανταζόμουν… Γεια σου, ρε Γιώργο…”.
-“Αυτό πόνεσε! Χάθηκε ο πιο ΕΥΓΕΝΗΣ Έλληνας!”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου