Δευτέρα, Φεβρουαρίου 17, 2020

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό: Σε 24 ώρες οι αποφάσεις για το άσυλο




 Μειώνεται ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όπως τόνισε ο υπουργός
Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.


«Από 1η Ιανουαρίου, τα πρώτα στοιχεία του ασύλου είναι ότι οι αποφάσεις πλέον βγαίνουν στις 24 μέρες για αυτούς που έχουν μπει το 2020 στη χώρα.


Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αρνητικές αποφάσεις γύρω στον Μάρτιο - Απρίλιο θα οδηγηθούν σε επιστροφές μετά την διαδικασία της επιτροπής προσφυγών», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι από τις αρχές του έτους έχουν γίνει εννέα αποστολές επιστροφών μεταναστών χωρίς μεγάλο αριθμό ανά επιστροφή «αλλά πλέον έχουμε απόλυτη συστηματικότητα στις επιστροφές».

Ο κ. Μηταράκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των κλειστών κέντρων που κατασκευάζονται στα νησιά και καθησύχασε τους νησιώτες που αντιδρούν, ότι τα παλαιά θα σταματήσουν να λειτουργούν.

«Τα κλειστά κέντρα είναι πάρα πολύ σημαντικά και για την ασφάλεια των πολιτών και για τη λειτουργία του ασύλου και για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά να στείλουν το μήνυμα στους διακινητές ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την δυσπιστία των πολιτών των νησιών που ανησυχούν ότι θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα αλλά θα παραμείνουν και τα ανοιχτά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε με έμφαση πως σε ελάχιστο χρόνο από τη λειτουργία των νέων κέντρων θα κλείσουν τα παλιά.

«Τελειώνει η Μόρια, τελειώνει η ΒΙΑΛ», «θα υπάρχει ένα και μόνο κέντρο, κλειστό και ασφαλές», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Γαλλικό Πρακτορείο: Με πλωτό φράχτη, κλειστά κέντρα και επαναπροωθήσεις απαντά η Αθήνα

Πλωτός φράκτης για να ανακοπεί η ροή των μεταναστών, κλειστά κέντρα και επαναπροωθήσεις στα σύνορα: επτά μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιο αυστηρή πολιτική στο θέμα του ασύλου, υπό την πίεση των εξοργισμένων κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, τα οποία έχουν φθάσει στο όριο της ασφυξίας, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

«Η διαδικασία των επιστροφών θα επιταχυνθεί» προς την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης, συνέχισε ο υπουργός. Αναγκαία προϋπόθεση: οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου θα πρέπει να εκδίδουν γρηγορότερα αποφάσεις.

Η νέα νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και επικρίθηκε έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους το επιτρέπει, σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Πιστεύω ότι θα ήταν εύλογο να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μέσα σε τρεις μήνες», εκτίμησε ο Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός προειδοποίησε εξάλλου ότι «κάθε παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού (των μελλοντικών κλειστών κέντρων)...θα επηρεάσει αρνητικά την αίτηση ασύλου και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει χώρους σε πέντε νησιά ώστε να δημιουργηθούν κλειστές ελεγχόμενες δομές στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ενώ προβληματισμό προκαλεί η καταγγελία του δημοτικού συμβουλίου Μανταμάδου, στη Λέσβο, σύμφωνα με την οποία η έκταση που επιτάσσει η κυβέρνηση στην περιοχή είναι χώρος στον οποίο τοποθετείται το υπόγειο διοικητήριο του Στρατού, εν καιρώ πολέμου.

Οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου έχουν αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή Kαράβας- Καβακλή λίγο πριν τον Μανταμάδο από σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού Μέσου της Λέσβου stonisi.gr. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση έχει επιτάξει 261 στρέμματα στο εν λόγω σημείο, προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα δομή προσφύγων και μεταναστών, η οποία δεν είναι όμως επιθυμητή από πολλούς κατοίκους και αυτοδιοικητικούς.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος αντέδρασε εξαρχής με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και την επίταξη, με δήλωση του έχει ζητήσει «εκ των προτέρων συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία των δημοτών».

Παράλληλα μηχανήματα του Δήμου έχουν αποκλείσει και την πρόσβαση στην περιοχή «Διαβολόρεμα».

Στο πλαίσιο των δράσεων της κινητοποίησης από το πρωί του Σαββάτου οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου μεταφέρουν τους όγκους σωσιβίων από τον Μόλυβο και τα εναποθέτουν στην επιταγμένη έκταση. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου πάνω από 13.000 μ3 σωσίβια σαπίζουν στην περιοχή του πρώην Κάμπιγκ στον Μόλυβο μολύνοντας το υπέδαφος αλλά και τον αέρα.

Ο κ.Βέρρος απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες του Δήμου να πάρει ο καθένας μερικά σωσίβια με το δικό του αυτοκίνητο και να τα πετάξει στην επιταγμένη έκτασης. «Να τα πάμε λοιπόν σε αυτούς που ανήκουν. Μπορούν να διακοσμήσουν και την νέα δομή έτσι. Εννοείται ότι η νέα εσοδεία θα πηγαίνει κατευθείαν εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου.

Εξάλλου, το Συμβούλιο της κοινότητας Μανταμάδου, πραγματοποίησε συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής και αποφάσισε την αποστολή αποσπάσματος των πρακτικών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, στο Περιφερειάρχη, στους Βουλευτές του Νομού, στους Δημάρχους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον Αρχηγό του ΓΕΣ, στον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στον αρχηγό ΑΣΔΕΝ, με παράλληλη κοινοποίηση στον Ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

Σύμφωνα με την απόφαση του τοπικού συμβουλίου, η έκταση που επιτάσσει η κυβέρνηση είναι χώρος στον οποίο τοποθετείται το υπόγειο διοικητήριο του Στρατού, εν καιρώ πολέμου, ενώ όπως αναφέρουν τα μέλη του συμβουλίου, στο σχετικό υλικό που συνοδεύει την επιστολή τους, «φαίνονται οι θέσεις που καταλαμβάνουν τα άρματα, καθώς επίσης και ο χώρος στον οποίο ο εχθρός μπορεί να κάνει απόβαση ρίχνοντας αλεξιπτωτιστές και να προσγειώσει άνετα ελικόπτερα».

Όπως αναφέρεται αναμένουν από την κυβέρνηση να προβεί σε άρση της απόφασης για την επίταξη των συγκεκριμένων εκτάσεων μετά την προσκόμιση των στοιχείων αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη νησιώτες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Αθήνα εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους στο κυβερνητικό σχέδιο για την επίταξη χώρων προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστές δομές στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Πάνω από 3.000 νέες αφίξεις τον Ιανουάριο - Περισσότεροι από 42.000 στα νησιά

Στο μεταξύ, συνολικά 3.170 μετανάστες και πρόσφυγες έκαναν «ποδαρικό» το 2020 στις αφίξεις σε ελληνικά νησιά.
Αυτό «δείχνουν» τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο καταγράφηκαν 91 περιστατικά με λέμβους που έφθασαν από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Κατασχέθηκαν οκτώ σκάφη, ωστόσο δεν συνελήφθη κανένας διακινητής.

Επίσης τον Ιανουάριο, το αντίστροφο δρομολόγιο, δηλαδή να βγουν παράνομα από την Ελλάδα διά θαλάσσης, επιχείρησαν σε 83 περιστατικά συνολικά 201 αλλοδαποί, που συνελήφθησαν από λιμενικούς, όπως και 36 διακινητές. Κατασχέθηκαν ένα σκάφος, 14 οχήματα και 73 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το 2019 αποβιβάστηκαν στη νησιωτική χώρα 65.034 αιτούντες άσυλο.

Στα Κέντρα Ταυτοποίησης

Την ίδια ώρα, στα νησιωτικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ-hotspot) και στις υπόλοιπες τοπικές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών διατηρείται το αδιαχώρητο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία (ΥΠΡΟΠΟ/ΕΣΚΕΣΜΑ), στη Λέσβο ήταν χθες 21.651 άτομα, στη Σάμο 7.660, στη Χίο 5.674, στην Κω 4.293, στη Λέρο 2.634 και σε μικρότερα νησιά 106. Με άλλα λόγια, στα νησιά ήταν στις 13 Φεβρουαρίου 2020 συνολικά 42.018 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου