Δευτέρα, Φεβρουαρίου 17, 2020

Ο Τσίπρας παρέπεμψε τις ανακοινώσεις για το όνομα στην ΚΕΑ η οποία αναβάλλεται για τις αρχές Μαρτίου






Χωρίς να ανακοινώσει πρόταση προσθήκης στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που προέτρεψε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «να τελειώνει η άχαρη συζήτηση για τα οργανωτικά», ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης πρότεινε να ψηφιστεί ο οδικός χάρτης για το συνέδριο, που αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία μετά από πολύ βάσανο και συζήτηση όπως είπε.

«Θέλω να διαβεβαιώσω» τόνισε, «ότι αυτό που αποφάσισε η ΠΓ είναι ο ελάχιστος κοινός τόπος προκειμένου ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το να πας σε ένα συνέδριο ‘’συνέχειας και τομής’’ δεν είναι εύκολο, απαιτεί ο καθένας να κάνει ένα βήμα πίσω από τις απόψεις του».

Παράλληλα πρότεινε την αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώστε αυτή να διεξαχθεί, ενδεχομένως, στις 8 Μαρτίου. Το σκεπτικό που επικαλέστηκε ήταν η ανάγκη να δοθεί λίγος περισσότερος χρόνος προκειμένου να δουλευτεί λίγο ακόμη το πρόγραμμα.

Πάντως, από την εσωκομματική αντιπολίτευση υπήρξαν ερωτηματικά για ποιο λόγο η εισήγηση επί της προσθήκης παραπέμπεται τελικά στο μη εκλεγμένο όργανο της ΚΕΑ (το διευρυμένο όργανο που περιλαμβάνει και τους συμμάχους) και δεν κατατίθεται στο πλαίσιο του εκλεγμένου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε κάθε παρίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν απέφυγε να κάνει την εισήγησή του για την προσθήκη στον τίτλο, αν και στην Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας είχε πάρει το "πράσινο φως" να προχωρήσει στην σχετική ανακοίνωση στον πλαίσιο της ΚΕ.

Με οριακή πλειοψηφία η πρόταση Τσίπρα για τις εγγραφές μελών

Η διήμερη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τις ψηφοφορίες επί του σχεδίου απολογισμού και του οδικού χάρτη προς το συνέδριο που εγκρίθηκαν ομόφωνα, ενώ υπήρξαν και τρεις τροπολογίες επί οργανωτικών ζητημάτων. Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν, ωστόσο η μία εκ των τριών απορρίφθηκε με οριακή πλειοψηφία.

Ειδικότερα, η πρόταση Τσίπρα να μην χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις των νέων μελών που εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSYRIZA «κοντραρίστηκε» με την πρόταση που κατατέθηκε ως τροπολογία από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (53) να υπάρχει μια αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών τουλάχιστον σε δύο συνεδριάσεις, αφενός για να υπάρχει όσμωση παλιών και νέων μελών αφετέρου εν είδει ασφαλιστικής δικλείδας απέναντι στον κίνδυνο να παραλάβουν από τις οργανώσεις κάρτα για το συνέδριο (με την οποία θα έχουν δικαίωμα ψήφου) πρόσωπα που δεν είναι πραγματικά μέλη και αποτελούν «εικονικές» εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η έκβαση της ψηφοφορίας ήταν 55 υπέρ της πρότασης Τσίπρα, 50 κατά και 5 λευκά, κοινώς πέρασε οριακά.

Αντιθέτως κατά πλειοψηφία απορρίφθηκαν οι τροπολογίες α) οι 250 αριστήνδην σύνεδροι που προέρχονται από τους συμμάχους να μην έχουν δικαίωμα «εκλέγειν» στο συνέδριο, αλλά μόνο δικαίωμα λόγου και β) να μην προσδιοριστεί από τώρα ο αριθμός των μελών της νέας ΚΕ που θα προκύψει από το συνέδριο και κατά συνέπεια να μην ισχύσει ο αριθμός 50 αριστήνδην από τους συμμάχους στους 250 σύνολο, που αποφάσισε η ΠΓ, αλλά να αποφασίσει το συνέδριο για τον αριθμό μελών της ΚΕ και το ποσοστό και τον τρόπο εκπροσώπησης των συμμάχων σε αυτήν.

Διευκρινίσεις για τους «αρμούς της εξουσίας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών της ΚΕ πιάνοντας το νήμα από την χθεσινή του αναφορά για τους «αρμούς της εξουσίας» που προκάλεσε αντιδράσεις από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις.

«Αναφέρθηκα σε ένα δύσκολο θέμα» είπε, «πώς θα μπορέσουμε την επόμενη φορά να εφαρμόσουμε το πολιτικό μας σχέδιο έχοντας την εμπειρία των δυσκολιών που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε», πώς θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη φορά, «χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής» να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο.

«Μίλησα για σαράκι» είπε «εννοώντας κάποιους αρμούς στην εκτελεστική εξουσία που είχαν βρεθεί εκεί χωρίς διαφάνεια και κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές μας επιλογές

Ενδεχομένως πρέπει να συνομολογήσουμε ότι η επιβολή των κανόνων της αξιοκρατίας και της διαφάνειας είναι ταυτόσημη και ταυτόχρονη με το ξήλωμα της σαπίλας, αλλά πρέπει να συνομολογήσουμε ότι πολλές φορές δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όσο θα έπρεπε».

Εξήγησε ενδεικτικά ότι με τη λέξη «αρμούς» αναφερόταν σε προϊσταμένους, διευθυντές, γραμματείς στη δημόσια διοίκηση. Μάλιστα επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «πριν από τις εκλογές του ’15 από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, είχαν διοριστεί διευθυντές στη δημόσιο διοίκηση μέσα σε μια νύχτα, χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία, κανόνα, διαφάνεια. Ξήλωσε γενικό διευθυντή με 1.178 μόρια για να διορίσει κάποιον κολλητό του που ήταν τελευταίος».

«Ποια αξιοκρατική λογική και ποια λογική διαφάνειας μας εμπόδισε εμάς να προβούμε στην εφαρμογή των κανόνων της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;», είπε, σημειώνοντας ότι επιμένει στο ζήτημα της αποφασιστικότητας «πάντα μέσα στο τρίπτυχο: κανόνες διαφάνεια αξιοκρατία».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να γίνει διοικητής της ΤτΕ ο πρώην ΥΠΟΙΚ «παρότι ήταν αντίθετος στο πολιτικό μας σχέδιο, όφειλε να μην υπονομεύει το κυβερνητικό έργο». Πρόσθεσε ότι όμως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε την πιο κρίσιμη συμφωνία με τους θεσμούς για καθαρή έξοδο, εκείνος έλεγε ότι η χώρα πρέπει να έχει γραμμή προληπτικής στήριξης.

Είπε επιπλέον ότι όσο είχε ο ΣΥΡΙΖΑ την τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι του υπήρξαν δύο μέτρα και σταθμά καθώς «μας επιβάλλανε και δεχτήκαμε να διώξουμε μια άλλη πρώην υπουργό, τη Λούκα Κατσέλη» από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επειδή ήταν λέει πολιτικό πρόσωπο, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Σαμαρά που τοποθετήθηκε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, σημείωσε ειρωνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου