Τετάρτη, Φεβρουαρίου 26, 2020

Έρχεται βαθμολογικός «κόφτης» στις μετεγγραφές φοιτητών στα κεντρικά Ιδρύματα


Απαντήσεις αναφορικά με το νέο σύστημα μετεγγραφών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το
οποίο προωθεί η κυβέρνηση έδωσε από το βήμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να καθιερώσει νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, βάζοντας «φρένο» στη μεταπήδηση από ένα ομοειδές τμήμα της περιφέρειας σε κάποιο που εδρεύει στα κεντρικά ΑΕΙ, για τους φοιτητές εισάγονται με χαμηλές βαθμολογίες.


«Είναι άδικο για όλους αυτούς οι οποίοι προσπάθησαν και εισήχθησαν σε σχολές με υψηλούς βαθμούς. Στο εξής, κάποιος θα μετεγγράφεται σε άλλη σχολή μόνο αν συμπληρώνει το 75% του βαθμού εισαγωγής σε αυτήν. Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό θα κάνουμε πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές στην Παιδεία θα πλαισιωθούν και από ένα νέο σύστημα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια καθώς όπως είπε, η σημερινή κατάσταση, όπου ένας φοιτητής μπαίνει σε μία σχολή με πολύ μικρή βαθμολογία και μεταφέρεται σε μία άλλη όπου εισάγονται κάποιοι με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς θα λήξει.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία θέλουν να βάλουν «φρένο» σε στρεβλώσεις του εξεταστικού συστήματος ώστε να σταματήσει το φαινόμενο να εισάγεται ένας φοιτητές με 5 ή 6 χιλιάδες μόρια και εν συνεχεία να μετεγγράφεται σε κεντρικό ΑΕΙ όπου η βάση εισαγωγής για τους υπόλοιπους φοιτητές είχε διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος των διαφορών που καταγράφηκαν στα φετινά αποτελέσματα, αρκεί να αναφέρουμε παραδείγματα ορισμένων ομοειδών τμημάτων διαφορετικών ΑΕΙ.

Ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα αφορά το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονμικής. Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο η βάση διαμορφώθηκε στα 6.257 μόρια ενώ στο αντίστοιχο του Οικονομικού Πανεπιστημίου ανήλθε σε 16.371 μόρια. Δηλαδή διαφορά 10.114 μόρια!

Χαοτικές ήταν οι διαφορές μεταξύ Πολυτεχνικών τμημάτων με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα της ανώτατης εκπαίδευσης, η βάση διαμορφώθηκε στα 19.050 μόρια ενώ στο αντίστοιχο που εδρεύει στο Βόλο έχει βάση 14.109 (διαφορά 4.941).

Αντίστοιχη η εικόνα και στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Η διαφορά μεταξύ των τμημάτων του ΕΜΠ και του πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 4.584 μόρια (18.314 και 13.730 αντίστοιχα).

Τεράστια είναι η διαφορά σε ένα ακόμη τμήμα, αυτό των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Το τμήμα που εδρεύει στην Κοζάνη «απαίτησε» 5.295 μόρια ενώ το αντίστοιχο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 13.804 (διαφορά 8.509 μόρια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου