Σάββατο, Φεβρουαρίου 22, 2020

Έξαρση του bullying στα σχολεία: Καμία επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς από το 1990 (video)






Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ από το 2010 δεν υπάρχουν νέοι δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία




Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη έξαρση του bullying στα σχολεία με σκληρά περιστατικά και τις καταγγελίες να έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ακόμα και αυτή την στιγμή δεν έχει τα φαινόμενα που έχουν άλλες χώρες στο παγκόσμιο στερέωμα ενώ η κρίση είναι η αιτία που ο σχολικός εκφοβισμός στην χώρα μας έχει επιδεινωθεί. Την ίδια στιγμή εντοπίζεται το ίδιο σοβαρό θέμα ακόμα και στα δημοτικά σχολεία.

«Με τις τελευταίες έρευνες, μεταξύ 36 χωρών η Ελλάδα είναι τελευταία στη λίστα με 16% όταν σε άλλες χώρες ο μέσος όρος είναι στο 46%. Τα φαινόμενα βίας που υπάρχουν στην κοινωνία μεταφέρονται και στο σχολείο, που δεν είναι ξεκομμένο από την κοινωνία» είπε ο κ. Κωνσταντίνου στο Open.

Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες που έχουν γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η τελευταία επιμόρφωση των ελλήνων εκπαιδευτικών έγινε το 1990!

«Θα πρέπει να πάμε στο πριν και το μετά. Θα πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι με το πώς θα πρέπει να αγαπάνε και να συμπεριφέρονται στους συμμαθητές. Και μετά αυτό συνεχίζεται και στο σχολείο με θεματικές εβδομάδες. Στο δεύτερο κομμάτι, αφού εμφανιστούν αυτά τα φαινόμενα, υπήρξαν προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σχολείο. Θα πρέπει να γίνει επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς. Πώς να αντιμετωπίζουν και πώς να ανταποκριθούν. Η τελευταία επιμόρφωση έγινε το 1990… Από το 2010 δεν έχουμε και νέους εκπαιδευτικούς στην εκπαίδευση καθώς τα κενά καλύπτονται από αναπληρωτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν περιστατικά που βιώνουν οι μαθητές, τα παιδιά μας δηλαδή, τα οποία δεν καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται περί σχολικού εκφοβισμού. Είναι εύκολα θύματα οι δάσκαλοι. Δεν υπάρχει επιμόρφωση ούτε στους καθηγητές, αλλά ούτε και στους γονείς» σημείωσε η κα. Σταθοπούλου, πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου στα Κρέστενα Ηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου