Δευτέρα, Φεβρουαρίου 03, 2020

Κοροναϊός: Ελπίδες για το εμβόλιο από την Ιταλία – Έτοιμο το νοσοκομείο στην Ουχάν (video)




Αρκετές αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο ψεκάζουν τους επιβάτες κατά την έξοδό τους από τα αεροπλάνα


Την ώρα που τα θύματα από τον κοροναϊό αυξάνονται και ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εξάπλωση του, επιστήμονες στην Ιταλία φαίνεται ότι απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα που έχει ο ιός. Πρόκειται για τους επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλατσάνο στη Ρώμη.

Την ίδια ώρα, το «θαύμα» στην Κίνα είναι πλέον γεγονός και… ανοίγει τη Δευτέρα (03/02) τις πύλες του το νοσοκομείο, που φτιάχτηκε σε 10 ημέρες, για να δεχτεί ασθενείς. Ο κοροναϊός ανάγκασε τις Αρχές της χώρας να φτιάξουν μέσα σε 10 ημέρες ένα νοσοκομείο 1000 κλινών. Σε αυτό θα νοσηλευτούν τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον φονικό ιό. Σε λίγες ημέρες θα είναι και δεύτερο νοσοκομείο στην Ουχάν. Στη Γαλλία είναι εδώ και ώρες ένας από τους Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στην Κίνα, έφτασε με πτήση από την Ουχάν. Δύο κρούσματα «πάτησαν» Γερμανία, όπου είναι δεκάδες οι ασθενείς.


Εν τω μεταξύ, ταυτόχρονα, αρκετές αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο ψεκάζουν τους επιβάτες κατά την έξοδό τους από τα αεροπλάνα. «Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να χτυπήσουμε τον ιό» αναφέρουν μεταξύ άλλων. Η φωτογραφία που δείχνει το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες της Ασίας.



Σημειώθηκε, μάλιστα, ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας από τον κοροναϊό, ενώ στα 304 ανέρχονται συνολικά τα θύματα. Ανακοινώθηκαν όλες οι χώρες και οι περιοχές που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.


Πώς φτιάχτηκε το νοσοκομείο στην Ουχάν

Το νοσοκομείο στην Ουχάν, πόλη απ’ όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ και πλέον είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ασθενείς. Η κινεζική πόλη των 11 εκατ. κατοίκων είναι εκείνη που έχει χτυπηθεί από τον ιό με τις αρχές να δρουν άμεσα ώστε να έχουν ξεχωριστή περίθαλψη άτομα με κοροναϊό. Σημειώνεται πως τα κρούσματα σε όλη τη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 14.000, ενώ πάνω από 300 είναι οι νεκροί.

Το νέο νοσοκομείο της πόλης με δυναμική 1000 κλινών και από αύριο Δευτέρα θα αρχίσει να υποδέχεται τα κρούσματα του κοροναϊού. Για να φτιαχτεί εγκαίρως επιστρατεύτηκαν μηχανικοί απ’ όλη τη χώρα.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου αριθμεί 1400 άτομα, όλοι από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.  Τέσσερις κρατικές κατασκευαστικές ξεκίνησαν στις 24 Ιανουαρίου την κατασκευή του 1.000 κλινών νοσοκομείου με πάνω από 1.000 εργάτες να δίνουν τα πάντα δουλεύοντας 24 ώρες το 24ωρο για να είναι έτοιμο το σήμερα 2 Φεβρουαρίου και να μπορεί να λειτουργήσει στις 3 του μήνα.
Το νοσοκομείο κατασκευάστηκε σε έναν χώρο 25.000 τετραγωνικών μέτρων που αρχικά προοριζόταν να γίνει παραθεριστικό συγκρότημα για τους εργάτες της περιοχής. Όσοι εργάστηκαν για να γίνει αυτό το μικρό θαύμα, θα πάρουν τριπλό μισθό.
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα επιτυγχάνει κάτι ανάλογο. Το 2003, για τις ανάγκες της επιδημίας Sars, είχε κατασκευαστεί στο Πεκίνο το νοσοκομείο Xiaotangshan Hospital σε μόλις επτά ημέρες.


Τι σημαίνει η «απομόνωση» του γενετικού κώδικα του ιού

Όσον αφορά στην «απομόνωση» του γενετικού κώδικα του ιού, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, «με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για τη διεθνή έρευνα για την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο κοροναϊός και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.


Στη Γαλλία ο Έλληνας που πέταξε από την Ουχάν

Στο μεταξύ, στη Γαλλία έφτασε ακόμα ένα αεροπλάνο από την Κίνα, στο οποίο επέβαιναν 250 επιβάτες. Ανάμεσά τους και ένας Έλληνας ο οποίος βρισκόταν στην Ουχάν. Περίπου 65 Γάλλοι θα μπουν σε καραντίνα σε ένα θέρετρο στο Καρί Λε-Ρουέ, στη νότια Γαλλία, ή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροσβεστών κοντά στην Εξ-αν-Προβάνς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Παιδικής Προστασίας Αντριέν Τακέ. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως το αεροπλάνο μεταφέρει υπηκόους 30 χωρών και πως οι περισσότεροι μη Γάλλοι θα συνεχίσουν για τις πατρίδες τους.

Η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσε ότι πέντε πολίτες της επιβαίνουν στο αεροσκάφος και ότι θα μεταβούν αεροπορικώς στις Βρυξέλλες απ΄όπου θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τσεχικό αεροπλάνο. Η Σουηδία ανέφερε πως περίπου 10 πολίτες της επιβαίνουν στο γαλλικό αεροπλάνο και θα μεταφερθούν στη συνέχεια στη Σουηδία. Στη γαλλική πτήση επιβαίνουν και Βρετανοί πολίτες.
Στο μεταξύ, πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη θα απομακρύνουν Ρώσους πολίτες από την Κίνα μετά το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού, ανέφεραν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλούνται το υπουργείο Άμυνας. Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως περίπου 130 Ρώσοι είναι έτοιμοι να φύγουν από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας.
Δέκα κρούσματα στη Γερμανία
Θετικά στον νέο κινεζικό κοροναϊό βρέθηκαν δύο από τα 124 άτομα που επαναπατρίσθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (01/02) από την Ουχάν στη Φρανκφούρτη. Οι επιβάτες του αεροσκάφους της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας οδηγήθηκαν άμεσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στρατοπέδου, όπου θα παραμείνουν για 14 ημέρες, ενώ 11 εξ αυτών μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, με ύποπτα συμπτώματα.
Σύμφωνα με τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (01/02) στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης επέβαιναν 100 Γερμανοί, 22 Κινέζοι, ένας πολίτης ΗΠΑ και ένας Ρουμανίας. Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στην Γερμανία ανέρχεται στους δέκα, με τους οκτώ να βρίσκονται στη Βαυαρία και να συνδέονται με την εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webasto, την οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί συνεργάτιδα της εταιρείας από την Κίνα, θετική, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, στον κοροναϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου