Τρίτη, Απριλίου 07, 2020

Κορωνοϊός: Ο Τζορτζ Γ. Μπους είχε προβλέψει τον κίνδυνο πανδημίας από το 2005 (Video)




Καθώς οι ΗΠΑ -μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο- δίνουν μάχη ζωής και θανάτου με την πανδημία του κορωνοϊού, η πρόβλεψη του πρώην προέδρου της χώρας, Τζορτζ Γ. Μπους για την ανάγκη προετοιμασίας για μια πανδημία ακούγεται σχεδόν προφητική.

Το 2005 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας είχε περιγράψει με τρομακτική ακρίβεια τις συνέπειες μιας πανδημίας και τις προκλήσεις που θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν τα κράτη.

«Μια πανδημία μοιάζει πολύ με δασική πυρκαγιά» είναι πει ο Μπους. «Αν την προλάβουμε νωρίς, μπορούμε να την ελέγξουμε με ελάχιστη ζημιά. Αν, όμως, δεν την παρατηρήσουμε νωρίς, μπορεί να μετατραπεί σε κόλαση και να εξαπλωθεί με μεγάλη ταχύτητα, πέρα από τις δυνατότητές μας να την ελέγξουμε».

«Για να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία, θα χρειαστούμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επάρκεια στα υλικά και τα μηχανήματα. Σε μια πανδημία,. τα πάντα, από σύριγγες ως κρεβάτια και από αναπνευστήρες μέχρι προστατευτικά υλικά θα είναι σε έλλειψη» προσέθεσε.
 
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην διαβόητη ομιλία Μπους παρών ήταν και ο νυν «στρατηγός» των ΗΠΑ στη μάχη κατά του κορωνοϊού, Άντονι Φαούτσι, ο οποίος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη εμβολίου, λέγοντας ότι «αν μια πανδημία μας χτυπήσει, η χώρα μας πρέπει να έχει απόλυτη εοτιμότητα, ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε ένα νέο εμβόλιο γρήγορα και να το κατασκευάσουμε σε επαρκείς ποσότητες ώστε να εμβολιάσουμε κάθε Αμερικάνο κατά του νοσογόνου παράγοντα».
 
Για την ιστορία, ο Μπους σχεδίαζε να επενδύσει περίπου 7 δισ. δολάρια σε σχέδιο προετοιμασίας για πανδημία, αλλά λόγω έλλειψης δέσμευσης στο σχέδιο, αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου