Κυριακή, Απριλίου 05, 2020

Σαρώνει η κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας – Εκκενώθηκαν χωριά BINTEO





Σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και χιόνια που με τη σειρά τους προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα - Προβλήματα και στα νησιά από τους θυελλώδεις ανέμους


Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου (04/04) και συνεχίζεται και την Κυριακή (05/04). Εκτός από τα χιόνια στα ορεινά, που ξεκίνησαν από το βράδυ της Πέμπτης (02/04), οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Χαλκιδική, τη Σκιάθο και τα Τρίκαλα.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στον δήμο Μαντουδίου. Εκκενώθηκαν χωριά. Προβλήματα και στα νησιά από τους θυελλώδεις ανέμους. Βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπονται και για τη Δευτέρα (05/04), ενώ έρχονται χιόνια σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα

Ο μεγάλος όγκους νερού που έχει πέσει το τελευταίο 24ωρο στο Πήλιο έχει ως αποτέλεσμα να φουσκώσει το ποτάμι στην περιοχή Πλατάνια Πηλίου (βίντεο: Kastiot Gjoka, πηγή: Axilleas Sotiropoulos):

Προβλήματα και στο νησί της Καρπάθου από τους ισχυρούς Ν. Ανατολικούς ανέμους εντάσεως 10B. Δείτε εικόνες από την περιοχή Διαφανή Καρπάθου (βίντεο: Silisav Ernias):
Χαλκιδική: Πλημμύρες και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία
Προβλήματα στη Σιθωνία Χαλκιδικής προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν από το Σάββατο (04/04) την περιοχή. Δρόμοι πλημμύρισαν από τα ορμητικά νερά της βροχής και ένα ρέμα στην περιοχή της Τορώνης υπερχείλισε.
Άνδρες και πυροσβεστικά οχήματα καθώς και μηχανήματα του δήμου Σιθωνίας βρίσκονται σε σημεία και δρόμους που έχουν αναφερθεί πλημμύρες ενώ σε τρεις περιπτώσεις προχώρησαν σε αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και επιχειρήσεων.
Οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί σε τμήμα του δρόμου Συκιάς – Σάρτης καθώς έχει σημειωθεί κατολίσθηση σε στροφή. Το βράδυ, στην περιοχή της Μικροκώμης Θεσσαλονίκης κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαγκαδά με δύο οχήματα επενέβη για τον απεγκλωβισμό δύο γυναικών σε χείμαρρο της περιοχής.
Το αυτοκίνητο καθηλώθηκε από την ορμή των νερών κάλεσαν σε βοήθεια και μετά την επέμβαση των πυροσβεστών μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.
Προβλήματα στην κυκλοφορία και χιόνια στα Τρίκαλα
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα στη Δυτική Θεσσαλία, είχαν ως αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» αρδευτικά κανάλια και να υπερχειλίσουν ποταμοί σε ορισμένα σημεία στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, όπως είναι ο Πηνειός και ο Πάμισος.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, «προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες, καθώς σε αυτά τα σημεία έχουν υπερχειλίσει οι ποταμοί Πηνειός και Πάμισος, έχουμε προβεί στη διακοπή της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα και Κλοκοτός – Κόδρα, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθάρισαν τα αρδευτικά κανάλια για να απελευθερώσουν τις ποσότητες νερού που έχουν συσσωρευτεί, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη οι παρεμβάσεις γίνονται και για να μην κινδυνεύσουν ποιμνιοστάσια.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και πάνω από 900 μέτρα συνεχίζεται η χιονόπτωση, με το χιόνι να έχει φτάσει στα 20 εκατοστά, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ υπάρχουν και καταπτώσεις βράχων, στα σημεία όπου έχουμε έντονη βροχόπτωση. Τόσο στα ορεινά, όσο και στα πεδινά, συνδράμουν 18 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων.
Επικίνδυνες πλημμύρες στη Σκιάθο
Πλημμυρικά φαινόμενα και αρκετές ζημιές έχει προκαλέσει στην Σκιάθο, η κακοκαιρία που πλήττει τη Μαγνησία και τις Σποράδες τα τελευταία 24ωρα.
Στη Σκιάθο, από τη συνεχή βροχόπτωση και την έντονη καταιγίδα κατά την διάρκεια της νύχτας, πλημμύρισαν δρόμοι, καταστήματα και σπίτια κυρίως σε περιοχές της Χώρας. Η σφοδρή καταιγίδα ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου (04/04) κορυφώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα και κόπασε στις 3.30 τα ξημερώματα.
Έπληξε κυρίως την πόλη της Σκιάθου και πλημμύρισε η περιοχή «Δέλτα» που οδηγεί προς το διεθνές αεροδρόμιο «Αλεξανδρος Παπαδιαμάντης», όπου το νερό έφθασε περίπου στα 40 εκατοστά.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στον Περιφερειακό δρόμο της Χώρας στο ύψος της Αστυνομίας και στον πεζόδρομο της Παπαδιαμάντη όπου το επικλινές της περιοχής κατέβασε πολλά νερά από τον Περιφερειακό και πλημμύρισαν κλειστά καταστήματα και 4 σπίτια.
Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας δίναμε μάχη για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, διότι το νερό που έπεφτε στη Σκιάθο ήταν τόσο πολύ που σήμανε συναγερμός. Μέχρι τις 3.30 το πρωί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Δήμου, αλλά και κάτοικοι προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να σώσουμε ανθρώπους αν απαιτείτο. Τώρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο νησί, αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες. Πρέπει να δούμε στη συνέχεια τι γίνεται και στην ύπαιθρο του νησιού και κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές στον άξονα Σκιάθου -Κουκουναριών».
Στην περιοχή της Σκιάθου, των Σποράδων και της χερσαίας Μαγνησίας η βροχόπτωση εξακολουθεί να είναι έντονη και βρέχει συνεχώς για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στον δήμο Μαντουδίου
Στην προληπτική εκκένωση του χωριού Πήλι στο Μαντούδι της Εύβοιας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, προχώρησε ο δήμαρχος Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννης, κύριος Γιώργος Τσαπουρνιώτης.
Στο συγκεκριμένο χωριό, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, πλημμύρισαν δέκα σπίτια, ενώ έχει υποστεί και σοβαρές ζημιές το οδικό δίκτυο. Από τα ξημερώματα κλιμάκιο του δήμου και της περιφέρειας δίνουν αγώνα προκειμένου να προστατεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Λόγω υπερχείλισης του ποταμού Κηρέα μετά το Προκόπι, υπήρξε, μάλιστα, κίνδυνος για το χωριό Μαντούδι κάτι που ευτυχώς απετράπη.
Από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, βρίσκεται ο δήμαρχος της περιοχής και συντονίζει τις προσπάθειες σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και στην Μούρτερη.
«Το’ στρωσε» σε Ευρυτανία και Δυτική Φθιώτιδα – Πάνω από 30 πόντους το χιόνι
Ξεπέρασε τα 30 εκατοστά το χιόνι στην Ευρυτανία αλλά και τη Δυτική Φθιώτιδα με την συνεχή χιονόπτωση που συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρεςΕκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους κυρίως στον ορεινό όγκο της Οίτης, των Βαρδουσίων αλλά και στην Ευρυτανία. Τα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές ήταν σημαντικά καθώς το έντονο χιόνι δεν επέτρεπε να συνεχίσουν τα μηχανήματα στη διάνοιξη των δρόμων.
«Ελπίζουμε μέχρι σήμερα το μεσημέρι να έχουμε ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις και να φτάσουμε κοντά σε όλους τους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα, Θανάσης Καρακάτζας.
Παράλληλα οι βροχοπτώσεις στην υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην Φθιώτιδα όσο και στη Βοιωτία.
Τα ρέματα φούσκωσαν και ο ποταμός Σπερχειός την Φθιώτιδα έδειξε για μια ακόμη φορά τα δόντια του. Το χτυποκάρδι για πιθανή υπερχείλιση σε διάφορα κρίσιμα σημεία ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Από τις τέσσερις τα ξημερώματα όμως σταμάτησε η βροχή με συνέπεια η στάθμη των νερών να πέφτει συνέχεια και η απειλή να απομακρυνθεί.
STAR Κεντρικής Ελλάδας
STAR Κεντρικής Ελλάδας
«Είναι θετικό ότι χιονίζει στα ορεινά με συνέπεια να μην έχουμε όγκο νερού που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακάτζας.
Στη Βοιωτία χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν πλημμύρες ιδιαίτερα στο Δήμο Αλιάρτου. Μηχανήματα της Περιφέρειας από πολύ νωρίς είχαν ξεκινήσει παρεμβάσεις σε διάφορα επικίνδυνα σημεία μέσα στην Κωπαΐδα για να διευκολύνουν την έξοδο στα νερά. Παράλληλα παρεμβάσεις με μηχανήματα χρειάστηκαν και στο δρόμο Θηβών Λιβαδειάς καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα απειλούσαν ακόμη και την συνέχιση της συγκοινωνίας.
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Τέλος να σημειωθεί ότι χρειάστηκε η παρουσία της αστυνομίας για να σταματήσει η κίνηση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με το που έπεσε χιόνι.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων σε εκτεταμένους ελέγχους σε όλες τις προσβάσεις απαγορεύοντας την κυκλοφορία προς το χιονοδρομικό.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lawandorder.gr
(Με βίντεο και φωτογραφίες από STAR Κεντρικής Ελλάδας, Forecast Weather Greece)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου